Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Alig javult a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi eladások 47 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 18 százaléka üzemanyag-, 11 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott.

A decemberi visszaesésé után idén januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalma szerény 0,7 százalékkal meghaladta az előző havi szintet a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint, éves összehasonlításban viszont a kiskereskedelmi értékesítés volumene csupán 0,1 százalékos növekedést mutat a naptárhatástól megtisztítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011. januárban 514 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 47 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 18 százaléka üzemanyag-, 11 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott, a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

Tavaly decemberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 1,7 százalékkal, 2010 egészében 2,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától.
Tavaly decemberhez képest - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem januári volumene 0,8 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 0,5 százalékkal növekedett, míg az üzemanyagkutaké 2,5 százalékkal csökkent.

A KSH korábbi közlése szerint az üzemanyagok decemberhez képest januárban 3,4 százalékkal, az élelmiszerek 1,9 százalékkal drágultak.
Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 januárjában az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 0,3 százalékkal emelkedett. A forgalom jelentős részét, 90 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai nem változtak.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2011.
januárban 1,0 százalékkal nőtt. Az iparcikk jellegű vegyes-, a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint a gyógyszer, gyógyászati termék-üzleteken kívül minden üzlettípusban a 2010. januárinál nagyobb volumenű forgalom realizálódott. Az idén januárban az üzemanyagtöltő állomások eladásai 1,2 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2011 januárjában a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,9 százalékkal, az eurózóna országaiban 0,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint tíz tagállamban tapasztaltak bővülést, kilencben csökkenést. A legnagyobb, 13,1 százalékos növekedést Lengyelországban, a legnagyobb, 9,7 százalékos visszaesést Máltán mérték.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai januárban 6,7 százalékkal elmaradtak az előző év januárjától.

Olvasóink írták

 • 4. dorombolok 2011. április 10. 18:57
  „Mi a frásztól javult volna a kiskereskedelmi forgalom?
  - A zemberek többsége idén sem keres többet mint tavaly.Jövedelmük vásárlóereje pedig csökkent.
  - Egyre többet kell olyan dolgokra költeni ami a kiskereskedelemben nem is kapható.
  - A 16%-os adókulcs áldását élvezők pedig mi a kutyafülének vásárolna többet a kiskereskedelemben mint eddig.”
 • 3. fióka 2011. március 28. 14:33
  „Megmondta Hofi is,hogy dübörög a gazdaság csak be kell törnünk a világpiacra.Mivel? feszítővassal”
 • 2. Pikulics 2011. március 23. 19:47
  „Ma is Ausztriában vásároltam.
  Nem bántam meg.”
 • 1. Pikulics 2011. március 23. 10:33
  „Tölem nem is fog. Amig a szememet is ki akarják lopni, inkább megyek Ausztriába vásárolni, meg tankolni.
  Mitöl 330 forintos a 65 eurócentes cukor?
  Fulladjanak bele az árukészletükbe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszervez az AXA

Az AXA egyelőre megtartja a magánnyugdíjpénztárát, de emellett a vállalat a jövőben a korábbiaktól… Tovább olvasom