Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Aláírták a Nabucco támogatási megállapodását

Aláírták a tranzit országok szakminiszterei és a Nabucco Gas Pipeline International GmbH a projekttámogatási megállapodásokat (PSA) szerdán a törökországi Kayseriben.

Aláírták a tranzit országok szakminiszterei és a Nabucco Gas Pipeline International GmbH a projekttámogatási megállapodásokat (PSA) szerdán a törökországi Kayseriben, ezzel véglegesítettek a Nabucco-gázvezeték jogi kereteit - közölte a Nabucco Gas Pipeline International GmbH szerdán az MTI-vel.

A megállapodások kétoldalú jogi egyezmények, amelyek a Nabucco vállalatokra és az egyes tranzit országok kormányaira vonatkoznak. A közlemény szerint a megállapodások jelentős lépésnek tekinthetők a Nabucco-gázvezeték fejlesztésében.

A megállapodások megerősítik a tranzit-rendszert az uniós és a török jogszabályoknak megfelelően, védelmet nyújtanak az esetleges diszkriminatív jogszabályváltozások esetén, valamint támogatják a jogi és adminisztratív lépéseket a projekt további megvalósításához. A megállapodások aláírása egyben az egyes országok projekt iránti elkötelezettségét is jelzi - írják a közleményben.

A kormányközi megállapodással együtt a projekttámogatási megállapodások aláírása szükséges feltétele a projekt sikeres finanszírozásának. Ezek stabil, hosszú távú szabályozási rendszert teremtenek, amely a nemzetközi hitelezői csoportok által támasztott követelmény volt.

Reinhardt Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatója a közlemény szerint azt mondta: "a projekttámogatási megállapodások aláírása újabb jelentős mérföldkő a projektünkben, és megerősíti partnerségünket a tranzit országok kormányaival. A szerdán ülésezett először a Nabucco Politikai Bizottság, amelynek feladata a tranzit országok közötti hatékony koordináció biztosítása. A Nabucco a jövőbeli globális energetikai együttműködés szimbóluma; vállalatokat, fogyasztókat, országokat és kultúrákat köt össze, valamint biztosítja az elkövetkező évtizedekre az ellátás diverzifikálását és biztonságát".

"A részvényesek elkötelezettek a Nabucco gázvezeték iránt és a projekt eddigi előrehaladása bizakodásra ad okot. Az európai gázigény az elkövetkező évtizedben jelentősen nőni fog, és a Nabucco gázvezeték lesz az elsődleges szállítási mód a Kaszpi-tenger térségének gázszállítói számára. A szállítókkal jól haladnak a tárgyalások, és a Nabucco iránti érdeklődés napról napra erősödik" - idézték a közleményben Werner Aulit, a Nabucco Irányító Testületének elnökét, az OMV gázüzletágának vezetőjét.

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) 2004. június 24-én jött létre a Nabucco-gázvezeték fejlesztésére, megépítésére és működtetésére. A NIC tulajdonosai a Nabucco részvényesei. A vállalat felelős a gázvezeték fejlesztéséért, megépítéséért, működtetéséért, valamint a kapacitás-kereskedelemért és kapacitás-kiosztásért.
A Nabucco részvényesei az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE. Minden egyes részvényes egyenlő, 16,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-ban. A gázszállítási szerződések tárgyalásának lebonyolítása a részvényesek felelőssége.

A Nabucco-gázvezeték közvetlenül kapcsolja össze a Kaszpi-tenger térségét és a Közel-Keletet az európai fogyasztói piacokkal. A gázvezeték Törökország keleti határától az ausztriai Baumgartenig húzódik majd, átszelve Bulgáriát, Romániát és Magyarországot.

Korábban - Ma írják alá Nabucco támogatási megállapodását

Ma írják alá a  Nabucco földgázvezeték projektet támogató megállapodásokat a törökországi Kayseri városában az érintett kormányok illetékes  miniszterei, köztük Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a  Nabucco konzorcium vezetőivel

A projekttámogatási megállapodások lényege, hogy védelmet ad a Nabucco gázvezetéket érintő esetleges megkülönböztető jogszabályi változásokkal szemben,és ugyanakkor az esemény jelzi minden résztvevő ország elkötelezettségét a gázvezeték megépítése iránt.

A Nabucco gázvezeték projekttámogatási megállapodásait az öt tranzitország - Ausztria, Bulgária, Magyarország, Románia és Törökország - felelős miniszterei és a Nabucco Pipeline International GmbH vezetői látják el kézjegyükkel.

A megállapodás jelentős előrelépés a gázvezeték építésének előkészítésében, mert ez feltétele a végleges beruházási döntésnek és a finanszírozás megteremtésének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Graboplast padló az E.Coli baktérium ellen

A téti kistérségi alapszintű járóbeteg-szakellátó központban a Graboplast amerikai nagydíjat nyert… Tovább olvasom