Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Aláírják a Nabucco-megállapodást Ankarában

Hétfőn Ankarában írják alá a Nabucco földgázvezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást. A 7,9 milliárd eurós beruházást támogató egyezményt és a politikai nyilatkozatot tucatnyi ország állam- és kormányfője, valamint a szakminiszterek látják el kézjegyükkel, köztük Bajnai Gordon magyar miniszterelnök. A 3300 kilométer hosszúságú vezeték a tervek szerint 2014-től szállítana gázt a Kaszpi-tenger térségéből - Oroszország és Ukrajna megkerülésével - Törökország, Bulgária, Románia és Magyarország érintésével Ausztriáig.
A török fővárosban - a tervek szerint - három dokumentumot írnak alá a Nabucco-projektben résztvevő államok képviselői. A földgázvezeték megépítéséről szóló megállapodás mellett - magyar kezdeményezésre - egy politikai nyilatkozatot is ellátnak kézjegyükkel a politikusok. Ez utóbbi egy közös szándéknyilatkozat, amelyben a résztvevők elkötelezik magukat, hogy mihamarabb nemzeti szinten is ratifikálják az egyezményt, és a kétoldalú megállapodásokat is aláírják.

A harmadik nyilatkozat célja - amelyet a projektben résztvevő uniós tagállamok képviselői írnak alá - a beruházás támogatásának biztosítása. A hétfői megállapodás végleges szövegét még nem hozták nyilvánosságra, ám annak több eleme már ismert.

A vezeték négy EU-tagállam (Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria) területén halad majd keresztül, ám az uniós szabályok szerint azon országok számára is engedélyezni kell a vezeték használatát, amelyek nem vesznek részt a beruházásban. A megállapodás végleges szövegéről két héttel ezelőtt állapodtak meg. Ehhez azonban egymáshoz kellett igazítani az eltérő uniós és török gázszállítási szabályokat. A beruházás 7,9 milliárd eurósra tervezett költségeit nem a tagállamok, hanem a nemzeti olajtársaságok, magánbefektetők és hitelintézetek finanszírozzák.

A vezeték a legfrissebb elképzelések szerint 2014-től kezdene gázt szállítani elsősorban Azerbajdzsánból és Törökország kurdok lakta területeiről. A gázcső 2024 körül érheti el kapacitása maximumát, ami évente 30 milliárd köbméter gázt jelent. A Nabucco-konszern megállapodásra törekszik Kazahsztánnal, Üzbegisztánnal, Türkmenisztánnal és Irakkal is. Ezekben az országokban is jelentős földgáztartalékok vannak, amelyeket a Nabucco-vezetékkel szállíthatnának Európába. A hosszú távú tervek között szerepel az iráni földgázmezőkről származó energiahordozók bekötése is a rendszerbe.

A megállapodás elvben nem zárja ki, hogy orosz gáz is érkezzen a vezetéken keresztül, bár a projekt alapvető célja, hogy csökkenjen közép- és dél-kelet Európa orosz gáztól való függősége. Az Európai Befektetési Bank (EIB) 2 milliárd, míg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 1 milliárd euróval támogatja a projektet. Az Európai Bizottság 200 millió eurót különített el a vezetékre. A beruházó nemzeti olajvállatoknak 2 milliárd eurót kell majd állniuk. A MOL várhatóan 400 millió euróval száll be a vezeték megépítésébe. Csaknem 3 milliárd eurót kereskedelmi bankok hiteleiből kell finanszírozni.

Az ankarai csúcson résztvevő állam- és kormányfők névsora még nem végleges. Úgy tudni, hogy Törökország, Magyarország és Bulgária miniszterelnöke, a román államfő és az osztrák kancellár is aláírók között lesz. A konferenciára rajtuk kívül az Európai Bizottság, az Amerikai Egyesült Államok, Azerbajdzsán, Egyiptom, Grúzia, Irak, Katar, Németország, Oroszország, Svédország, Szíria és Türkmenisztán képviselői kaptak meghívást.

Olvasóink írták

  • 1. asher11 2009. július 13. 16:25
    „amint a fityesz hatalomra kerul kisajatitja ezt is!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb elbocsátások a járműiparban

Eddig tízezer magyarországi munkahely szűnt meg a járműiparban a válság kezdete óta, de az autópiac… Tovább olvasom