Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Aki keres, talál? - Álláspiaci változások 2010 első felében

Közel 20 százalékkal nőtt az álláskeresők száma: a legnagyobb mértékkel, 37 %-kal az állami- és közszféra területén nőtt a munkakeresők aránya.

A Workania internetes állásportál legutóbbi kutatásában a munkaerőpiac változásait vizsgálta az álláskeresők és a megjelenő hirdetések tükrében. A 2010-es év első félévében aktív álláskeresők és a meghirdetett állásajánlatok számát hasonlították össze az előző év azonos időszakának adataival.

Az eredmények alapján a munkaerő kereslet válság utáni enyhe növekedésére következtethetünk, ugyanis 6,1%-kal több volt az álláshirdetések száma ez év első félévében, mint egy évvel korábban. A honlap adatai szerint ugyanakkor az álláskeresők száma is 18,8%-kal nőtt.

Érdekes eredményeket mutat azonban a különböző szektorok, illetve munkaköri kategóriák szerinti összehasonlítás, néhány esetben ugyanis jelentős volt a visszaesés.

A felmérés eredményei alapján a technika és fejlesztés területéhez kapcsolódó álláshirdetések mennyisége esett vissza legnagyobb mértékben az előző évhez képest: 57% volt a csökkenés.

Szintén jelentős mértékben, 52,5%-kal csökkent a telekommunikációhoz kapcsolódó meghirdetett állások száma, ugyanezen a területen az álláskeresők száma 23%-kal nőtt.

Aki keres, talál?
Aki keres, talál?


Az építőipar, ingatlan kategóriában negyedével kevesebb volt az álláshirdetés, mint egy évvel korábban, az elhelyezkedni szándékozók száma pedig 17%-kal nőtt.

23%-kal volt kevesebb 2010. első félévében a közgazdaságtan, pénzügy, könyvelés területéhez kapcsolódó álláshirdetések, 8%-kal nőtt azok száma, akik ezen a területen kerestek új álláslehetőséget.

Az iskolaügy, oktatás, tudomány és kutatás területén 21%-kal csökkent az álláshirdetések száma 2010. első felében.

A legnagyobb mértékkel, 37%-kal az állami- és közszféra területén nőtt az álláskeresők száma.

Voltak olyan szektorok, ahol jelentős mértékben nőtt az álláshirdetések száma is.

58%-kal nőtt a bankszektorhoz kapcsolódó meghirdetett állások száma, a biztosítási szektorban pedig 61%-kal volt több az álláshirdetés.

42%-kal nőtt az értékesítéshez kapcsolódó munkakörökre vonatkozó hirdetések száma 2009 első félévéhez képest, az álláskeresők száma pedig 14%-kal nőtt e területen.

17%-kal több álláshirdetés volt a gépiparban, mint egy évvel ezelőtt, az álláskeresők száma azonban csak 4%-kal nőtt a korábbi időszakhoz képest.

Az autóipar terültetén 38%-kal nőtt a meghirdetett állások mennyisége, 12%-kal nőtt az itt elhelyezkedni szándékozók száma is.

A Workania.hu megvizsgálta a munkakörök szervezetbeli szintje szerinti változásokat is. Azonos mértékben, 24%-kal nőtt az álláshirdetések és az álláskeresők száma is a segédmunkások esetében. A szolgáltatási alkalmazottakra vonatkozó hirdetések száma 32,5%-kal nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva, az e területen állást keresők száma pedig 20%-kal.

A műszaki végzettségű beosztott munkakörökre vonatkozó hirdetések száma 7%-kal nőtt, az ilyen végzettségű beosztott munkakört keresők száma 12%-kal nőtt.

A szakképzett, de nem műszaki végzettségű beosztott munkakörökre vonatkozó hirdetések száma 3%-kal nőtt, az ilyen munkakört keresők száma 14%-kal.

34,5%-kal volt több a középvezetői munkakörökre vonatkozó hirdetések száma, az ilyen munkakörre pályázók száma pedig 17%-kal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Végezetül, a meghirdetett felsővezetői pozíciók száma 7%-kal nőtt, ezekre az állásokra pályázók 2%-kal kevesebben voltak idén, mint 2009 első felében.

Olvasóink írták

 • 7. janika 2010. július 30. 09:27
  „Mikor fogják a bukott politikusokat teljesítménybérért dolgoztatni a magyarországi szénbányákban? vagy ép ezért nemnyitja meg a FIDESZ Magyarországon a bezárt szénbányákat?”
 • 6. reszegenisjozan 2010. július 28. 19:58
  „2. hozzászólás Zotya13 2010.07.27. 23:22

  "Nincs semmi alapfizetés, csak amennyit termelsz."
  Akkor alkalmazottként többet kapsz, mint amennyit termelsz???? :)))”
 • 5. quaestor 2010. július 28. 19:22
  „Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Mint mindenhol, itt is vannak kivételek. Hiába van sok-sok éves szakmai tapasztalatod, nyelvtudásod, megfelelő végzettséged, stb, stb... nagyon sok helyen rákérdeznek a családi állapotra, innen pedig egyenes út vezet kérdés formájában a gyerekekig. Ha van gyerek, pláne ha több is, azért nem alkalmaznak, mert mi lesz, ha a gyerkőc megbetegszik. Ha nincs gyerek, akkor a kérdés a gyerekvállalásra irányul, és mi lesz, ha szülni szeretne a munkát kereső nő.
  Egyszóval nem könnyű így munkát találni, pláne szakmába vágót...”
 • 4. Túrabakancs 2010. július 28. 15:22
  „Aki keres talál. Így van, legalábbis előbb utóbb.
  Aki talál, keres. Csak az a kérdés mennyit! Mert
  sokan azért nem dolgoznak, mert a fizetés annyi
  mint a segély összege. Megspékelve egy kis fekete
  csencseléssel sokkal több is lehet.”
 • 3. watchman 2010. július 28. 01:02
  „Blablablablabla.”
 • 2. Zotya13 2010. július 27. 23:22
  „Bankszektor, értékesítés !
  Mindkettő megbizási szerződéses. Vagyis magad fizetetsz mindent, eü-t, adót,stb.
  Nincs semmi alapfizetés, csak amennyit termelsz.”
 • 1. tornacipő 2010. július 27. 21:32
  „na remélem a sok állami dolgozó majd a versenyszférában bizonyítja, hogy megérdemelte korábban az állambácsi jóságos védőszárnyait, a tizenharmadik havit, vagy a milliós végkielégítést, stb.
  ja hogy az közszféra dolgozói között sok a kirúgott tanár? nyilván a fárasztó napi 8 órás munka mellett azért gondoltak a jövőre is, és képezték magukat, így nem lesz gond a versenyszférában elhelyezkedni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Naperőmű épülhet Nagymegyeren

Kifejezetten napkollektorok telepítése céljából a nagymegyeri önkormányzat eladásra kínál fel egy… Tovább olvasom