Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Adómentes lehet a külföldön nyitott befektetési számla

Milliókat is spórolhat, aki külföldi pénzintézetnél nyit tartós befektetési számlát és időben teljesíti az adatszolgáltatási kötelezettségét.
Jelentős összeget spórolhat, aki 2017. január 1. után külföldi pénzintézetnél nyit tartós befektetési számlát (tbsz) és időben teljesíti az adóhatóság felé adatszolgáltatási kötelezettségét, így a kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmények alapján a magyar szabályok szerinti alacsonyabb adókulcs, vagy éppen a teljes adómentesség vonatkozhat a számlán megszerzett jövedelemre - hívja fel a figyelmet a Baker Tilly Hungária.

A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló közleményében ismerteti: mentesülhet a 15 százalékos kamatadó alól az a magánszemély, aki a külföldön nyitott tartós befektetési számlájáról a lekötési átutalást követően időben értesíti a hazai adóhatóságot. A 2017. januárjától hatályos törvény értelmében a számla tulajdonosának a külföldön nyitott tbsz-ről 30 napon belül tájékoztatnia kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) annak érdekében, hogy a magyar szabályok szerinti alacsonyabb adókulcs (3 éves lekötés után 10 százalék), vagy az adómentesség (5 éves lekötés után) vonatkozzon a számlán megszerzett jövedelemre.

A tanácsadó cég a közleményben hangsúlyozza: rendkívül fontos, hogy a számlatulajdonos közvetlenül az első átutalás után kikérje a szükséges igazolásokat a szolgáltatótól vagy a hitelintézettől annak érdekében, hogy elkerülje a kettős adózást, és biztosítsa a külföldi tbsz magyar adómentességét.

A bejelentésnek tartalmaznia kell a befizető nevét, az adóazonosító jelét, a befizetett pénzösszeget, az átutalt pénzügyi eszközöket, valamint a pénzösszeg értékét. A számlatulajdonosnak rendelkeznie kell a külföldi pénzintézettől egy olyan igazolással, amelyből megállapítható a tbsz-en keletkezett jövedelem.

Ennek teljesítése esetén a tbsz tulajdonosa mentesül a magyar adó alól, mivel a kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmények szerint a másik állam jogosult lehet a befektetésen keletkező jövedelem megadóztatására. Ha ezt valaki elmulasztja, hiába felelne meg a külföldi tbsz a magyar szabályoknak, az azon keletkező jövedelem után Magyarországon is adót kellene fizetni.

A magyar adóbevallásban abban az esetben nem kell bevallani a tbsz-ből származó jövedelmet, ha már nem kell utána adót fizetni, azaz az 5 éves lejárat után. Korábbi megszüntetés esetén a bevallásban a jövedelmet és az azt terhelő 10, vagy 15 százalékos adót szerepeltetni kell. 2017. január 1-jétől a kamat után fizetendő 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) eltörölték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez lett az év szálláshelye

Ez lett az év szálláshelye
Az idén a négycsillagos superior mátraházai Residence Ózon vehette át az Év szállásának járó… Tovább olvasom