Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Abszolút mélyponton: esélyt sem látunk megtakarításra

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az ipar kivételével minden ágazatban tovább romlott. Mélyponton az üzleti szektor bizalma, a kereskedelem szintén.
GKI: másfél éves mélyponton az üzleti és a fogyasztói várakozások

Szeptemberben a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke másfél éves mélypontra süllyedt; a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti és a fogyasztói várakozások csökkenő trendje hónapok óta tart.

Az index szeptemberben mínusz 20,9 pontra süllyedt az augusztusi mínusz 18,9 pontról. Miközben az üzleti bizalmi index csak minimálisan csökkent egy hónap alatt: mínusz 11,3 pontról mínusz 11,7-re, addig a fogyasztói várakozások meredeken estek: mínusz 40,7-ről mínusz 47,2 pontra.

Az üzleti szektor bizalmi mutatójának kismértékű csökkenését az építőipar egyébként is alacsony indexének további zuhanása okozta, mivel az ipari és kereskedelmi várakozások szerényen emelkedtek. Az ipari cégek szeptemberben kevésbé voltak borúlátóak mint korábban. A következő időszak termelési kilátásainak megítélése viszont pesszimistább lett. Az építőiparban az előző három hónap termelési színvonalának megítélése enyhén, a rendelésállományok értékelése jelentősebben romlott.

A kereskedelmi bizalmi index értéke kissé emelkedett, a cégek javuló eladási pozíciót és enyhén csökkenő készletszintet éreztek, de a rendelésekre vonatkozó várakozásaik tovább romlottak. A szolgáltatói bizalmi index csökkenését a várható forgalom erősen romló megítélése okozta. Az üzletmenetről alkotott vélemény megítélése kissé javult, az előző időszaki forgalomé stagnált. A felmérés szerint az áremelési szándék visszafogott az ágazatban.

Az iparban az áremelési törekvések mértéke stagnált, köre zsugorodott. Az építőiparban a többségben levő, árcsökkenést tervező cégek aránya emelkedett tovább. A kereskedelemben nőtt az áremelést tervező cégek aránya, de a tervezett mérték kisebb lett. A lakosság inflációs várakozása viszont érezhetően emelkedett.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az ipar kivételével minden ágazatban tovább romlott, a lakosság véleménye pedig sokkal kedvezőtlenebb lett. A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a csaknem egy éve tartó, szinte folyamatos csökkenést követően szeptemberben újra jelentősen esett.

A lakosság saját várható pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét rosszabbnak érezte, mint augusztusban, csak a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek pillanatnyi vásárlási lehetőségét vélte kissé javulónak.

Olvasóink írták

 • 4. dorombolok 2011. szeptember 28. 07:07
  „Ez hazugság ,ilyeneket írni , ezzel szemben a gazdasági csoda forradalmi hevülettel melegíti az emberek szívét és pénztárcáját. A világ meg csak sárgul az irigységtől!”
 • 3. BsBe 2011. szeptember 27. 17:03
  „2. oPTiKa nem hiszem el, vissza az 50-es évekbe?”
 • 2. oPTiKa 2011. szeptember 26. 21:35
  „De szerencsére nagyvezírünk kultivált talpny... izé követöi már dolgoznak a megoldáson:
  http://index.hu/belfold/2011/09/26/nagy_imre_fideszes_kihasznalasa_ellen_tiktakoznak_az_orokosok/”
 • 1. Jandex 2011. szeptember 26. 05:47
  „Ez aljas rágalom, ilyet sem kiskirályunk sem talpnyalói nem mondtak! Már megint a cocik híresztelik, hogy nálunk nem is kolbászból van a kerítés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IMF/Világbank-közgyűlés: maradt a nyilatkozatözön, kevés a tett

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank közgyűlése nem hozott előrelépést az euróövezeti… Tovább olvasom