Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A vártnál többen kapnak pénzt augusztusban

Több mint kétmillió ember jut reálhozamhoz 2011. augusztus 31-ig.

Az előzetesen vártnál több, 2 450 960 ember jut reálhozamhoz 2011. augusztus 31-ig, ami közel 7 százalékkal magasabb a pénztárak által korábban becsült adatnál. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a magán-nyugdíjpénztárak mindenkor a törvényi előírásoknak megfelelően, szigorú állami felügyelet mellett fektették be tagjaik nyugdíjcélú megtakarításait.

A Stabilitás Pénztárszövetség előzetes becslése korábban azzal számolt, hogy a 3,1 millió tag 25 százaléka, mintegy 750 ezer ember nem számíthat reálhozamra. A végleges kormányzati adatok szerint ez a szám 569 818 fő lett. Negatív reálhozamokkal így a Stabilitás számításai szerint magán-nyugdíjpénztári tagok kevesebb, mint 20 százalékának (18,9 százalékának) kell számolnia, ez a legnagyobb számban a 2006.,2007., és 2008. évben belépő tagokat érinti.

A reálhozamokkal kapcsolatban Borza Gábor, a Stabilitás Pénztárszövetség alelnöke kiemelte: a magánpénztári rendszerrel minden tag jól járt, hiszen e rendszer nélkül most senki nem számíthatna semmilyen reálhozamra, lévén, az állami rendszer csak a nyugdíjak reálértékének megőrzését biztosítja. Nem véletlen, hogy 1998-ban közel 2 millióan önként választották a belépést a magánpénztárakba.

Az alelnök rámutatott: a pénztári átlagos reálteljesítmények csak hosszú időtávon (15-20 év) értelmezhetőek, a pénztárak indulása óta viszont alig 13 év telt el. Ennek ellenére a lehetséges időintervallumok többségében az egyedi pénztári portfóliók pozitív reálhozamot értek el. A 2008. évi világgazdasági válság és a törvény által 2009. január 1-jétől kötelezően előírt választható portfóliós rendszerre történő áttérés együttesen azonban azt is eredményezte, hogy a magasabb kockázatvállalással jellemzett portfóliók (Kiegyensúlyozott, Növekedési) esetében, és a 2006. évtől kezdődő pénztártagság esetében (tehát azoknál a pénztártagoknál, akik ettől az időponttól léptek be a pénztárukba) a reálteljesítmények a 2006-2010 évek közötti 5 éves időszakokban negatívak is lehettek.

Az alelnök közölte azt is: a reálhozam, azaz a hozamgarantált tőke feletti összeg minden pénztártag esetében más és más, mivel azt sok tényező befolyásolja. Ezek közül a legfontosabbak: a tagsági jogviszony kezdete, a befizetett tagdíj nagysága, a tagdíjbefizetés rendszeressége (cash-flow hatás), a pénztár és portfólióváltás(ok) időpontja (az eltérő befektetési politikák, így hozamok miatt), az adott pénztári portfóliók teljesítménye, hozama az elszámolás fordulónapjáig, az infláció időbeli alakulása (a befizetések eltérő alakulása miatt az infláció hatása is más és más lesz).

A szövetség alelnöke rámutatott: a magánpénztárak mindenkor a szigorú állami előírásoknak megfelelően fektették be a tagdíjakat. A választott vagyon- és letétkezelők munkáját szintén szigorú előírások szabályozzák.

Olvasóink írták

 • 17. jazmine33 2011. július 30. 10:55
  „Az AXA semmit nem fizet,pedig én az elejétől tag voltam!Vajon miért?????más pénztártagnál pedig igen!!!Érdekes!!!”
 • 16. kóchenger 2011. július 26. 11:34
  „embertelen!
  A libák legalább gágognak, ha baj van. Mi meg szó nélkül tűrtük a gyalázatot.
  Van olyan kollégám, aki örült is neki, hogy legalább hozzájuthat a reálhozamához, a nyugdíj még úgyis messze van címszóval.
  A sors úgy hozta, hogy nem jut egy fillérhez sem.”
 • 15. embertelen 2011. július 25. 19:45
  „Érthetetlenül fura emberek élnek az országban. Mindenkit az érdekel, hogy mennyi kamatot kap a volt névreszóló magánnyugdíjpénztári tőkéje után, de senkit nem érdekel, hogy a fidesz ellopta a teljes tőkéjét, pedig ez a lényegi kérdés, mindenkit ez kellene, hogy érdekeljen! Hihetetlen, hogy egy párt ennyire meg tudja vezetni az embereket.”
 • 14. himbi 2011. július 24. 08:40
  „Azt tudja valaki, hogy mennyi utalási vagy postázási költséget számolnak fel a reálhozamok kiküldéséért? Sajnos sehol nem találtam. 300 Ft? 500 Ft? 1000 Ft? 10 ezer Ft?? Vagy mennyi? Az OTP csak annyit mondott, hogy a törvény által meghatározottak szerint vonnak le költséget a reálhozamból. Oké, de az mennyi vajon?? Erre nem bírtak válaszolni. Arról nem bezsélve, hogy az államnak átadták a vagyont és azóta ezen pénzek az államnak és az adott pénztáraknak kamatoznak. Az OTP pl. csak aug. 1-el utal míg más pénztárak már megkezdték a kifizetést! Az OTP 8 napig forgatja a pénzünket és még egyéb költségeket is fog levonni az utalás/postázás miatt!”
 • 13. zsukov 2011. július 24. 04:36
  „Ja már csak llátnam.....”
 • 12. HarconaMarcos 2011. július 23. 23:34
  „Nem szorosan tartozik a témához, de ettől megyek a falnak: ´Egy kölcsön kezelési költsége miatt át kellett lépnem´, igen, és a svájci frank alapú hitelt is kényszerből vette fel mindenki.
  Írja már le mindenki rendesen, hogy ezt VÁLASZTOTTA. Ellentétben a ´visszalépéssel´ amit azért elég nehéz lenne választásnak nevezni. Amúgy a 0 forintos reálhozam tőke részét még mindig örökölhette volna a család, ha a statisztikának megfelelően elhalálozik.”
 • 11. benidor 2011. július 23. 13:50
  „T. richter!
  Én pontosan úgy jártam mint Ön. Egy kölcsön kezelési költsége miatt át kellett lépnem a hitelező bank nyugdíjpénztárába. Így a mostani reálhozamom 0 Ft! Pedig én is a kezdetek óta fizetem! Ez nagyon igazságtalan! Ennél már csak az rosszabb, hogy az állam meg az egészet bezsebelte!”
 • 10. dorombolok 2011. július 23. 11:33
  „A kilépett pénztártagok 81 %.-a kapja meg az infláción felüli hozamát is. De jó is lenne pl. ha a fityesz adó és szociálpolitikája a zemberek ennyi %ának kedvezne.Pontosan fordítva van!”
 • 9. Tonxy 2011. július 23. 11:12
  „4: én is a kezdetek óta voltam tag és az összes reálhozamom 5e ft:( Inkább hagyták volna nálam a pénzt és legalább 6e-t csináltam volna belőle.”
 • 8. richter 2011. július 23. 10:39
  „T.Nanu.
  miért is,ha jol tudom 12 év alatt mindenkinek millio fölött van az alaptőkéje.nem értelek.”
 • 7. himbi 2011. július 23. 10:33
  „Tegyük hozzá a Nagy Vezér facebook üzenetét nem is olyan régről, amiben azt mondta Az Ember Aki Sosem Hazudik, hogy azok lesznek kevesebben, akik kapnak reálhozamot.
  Én is hülye vagyok a matematikához, ezért kérem eszkepet vagy Vidékit, hogy legyenek kedvesek elmagyarázni, hogy milyen jobboldali kurzust kell ahhoz elvégezni, hogy a végén kijöjjön, hogy 81% kevesebbe, mint 19%.
  Ugyanakkor a reálhozamot amit visszakapok inkább életbiztosításomba fektetem vagy a hitelem egy részének a törlesztésére fordítom. Azt szajkózzák újhabban, hogy önkéntes nyugdíjszámlát kell nyitni... Miért is? Garantálja akár csak egyetlen pénztár is azt, hogy legalább annyit visszakapok mint amit befizettem ha nyugdíjba megyek? Nem! Garantálják e nekem azt, hogy legalább az infláció mértékével azonosan növekedik a befizetésem? Nem! Az önkéntes pénztárakat én személy szerint nem tartom biztonságosnak! Na, de majd mindenki saját maga döntse el, hogy belemeri e fektetni annak a tudatában, hogy az éves befizetés 20%-át az állam hozzáadja a befizetésekhez (ami szerintem hosszabb távon jócskán el fog veszni!”
 • 6. Nanu 2011. július 23. 10:06
  „richter akkor nem sírnék a helyedbe :)”
 • 5. amigo 2011. július 23. 08:48
  „Én az előzetesen kiküldötthöz képest 200.000-el kevesebbet kaptam.
  Azzal magyarázzák egyenlőre ,hogy megvették azt a pénztárat kb. 10 évvel ezelőtt, amibe anno beléptem tagként.Igy nem tudják annak a pénznek a sorsát. Viccnek is rossz:-)Milyen adás-vétel volt az és milyen tulajdonos az ilyen.De gondolom visszaigényelték a teljes összeget állambácsitól. Akkor hova is lett a 200.000 most???Ez több mint érdekes eset...”
 • 4. richter 2011. július 23. 08:27
  „ez nem igy van szerintem.én a kezdetek óta pénztártag voltam megszakitás nélkül,átléptem egy másik pénztárba egyszer,most jelenleg egy fillér reálhozamom sincs,pedig millios nagyságrendü az alaptőkém.”
 • 3. dudi1977 2011. július 23. 08:00
  „"2 450 960 ember jut reálhozamhoz"

  Azaz közel 2,5 millió ember pénzét fektették be az állami szintnél jobban a magánnyugdíjpénztárak a "nyugdíjtőzsdén...." - ez azért a magánnyugdíjpénztárak rendkívül jó befektetési politikáját jelenti

  A 2006-2008-as belépők pedig a válság miatt nem jutnak reálhozamhoz, nekik is lenne, ha még lenne néhány év a magánnyugdíjpénztáraknak befektetni az eddigi befizetéseket - erre viszont már nincs mód, de nekik nincs a számlájukon nagyon jelentős összeg, és nekik igazából nem volt választásuk a visszalépést illetően.”
 • 2. Jandex 2011. július 23. 08:00
  „Itt a vége, fuss el véle! / mármint a nyugdíjunknak vége!!! /
  Thx. 2/3 !!!
  Nem baj megvették a Mol-t, igaz már árulják is! 5 Forintért eladó! Ilyen a nemzeti hozzáértés nemzeti kormánya csak így tovább a nemzeti Kína felé ahol nemzeti pálcikával szúrják ki a nemzeti szemünket!”
 • 1. klotzild 2011. július 22. 23:32
  „Pedig milyen rosszul kezelték a pénzünket a magánnyugdíj pénztárak....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyebben jutnak álláshoz a férfiak

Inkább nőket keresnek a logisztika, az építőipar és a bányászat területén, míg az autóiparban, banki… Tovább olvasom