Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A válság megtisztítja az ingatlanpiacot

86.800 négyzetméter irodaingatlanból 47.200 áll üresen. Az ipari ingatlanból mintegy 70 ezer négyzetméter kihasználatlan.

A válság néhány év alatt megtisztíthatja az irodai és ipari ingatlanok piacát, ennek köszönhetően pedig javul a termékkínálat minősége és bővül a szolgáltatások köre - mondta Salamon Adorján, az Eston Interenational ingatlantanácsadó vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A használt ingatlanok bérleti díjának drasztikus csökkenése, a hitelhez jutás nehézségei és a magas devizaárfolyamok miatt ma jelentős a kihasználatlan ingatlanok területe.

A magasabb kategóriájú modern bérirodákat egy évvel ezelőtt még négyzetméterenként 22 euróért lehetett kivenni, a díj az idén már csak 17 euró, és ebből még kedvezményt is el lehet érni.

Az 1990-es évek elején már volt a mostanihoz hasonló - 15-30 százalékos - csökkenés a bérleti díjakban, és a 2000-es évek elején mennyiségben hasonló arányban álltak üresen ingatlanok, de most a kedvezőtlen körülmények együtt jelentkeznek - magyarázta a vezérigazgató.

A 2009 első felében átadott, bruttó 86.800 négyzetméter modern bérirodából 47.200 állt üresen, 126 ezer négyzetméter új ipari ingatlanból pedig mintegy 70 ezer négyzetméter volt kihasználatlan - közölte Péter Dániel az iroda- és Kiss Ernő az ipari divízió vezetője.

A második félévben 171.000 négyzetméter új modern bériroda kerül a piacra és ebből 138.900 várhatóan egy-két évig biztosan üresen áll. Jövőre összesen 161.800 négyzetméter területű modern bérirodát terveznek átadni és ebből 140.200 lesz egy ideig üres. Ilyen körülmények között csak a nagy ingatlan-befektetők lesznek képesek talpon maradni. Salamon Adorján véleménye szerint "a piac újraindítására, friss tőkére van szükség". Az MTI kérdésére hozzátette: a tőkepiacok átrendeződése hozhat pénzt az ingatlanbefektetésekbe.

Magyarországon az ingatlanfejlesztés befagyott, új projektek nem indulnak, ami vonatkozik az iroda- és az ipari befektetésekre is. A tanácsadó cég vezetői szerint Magyarországra még jó pár évig nem érkeznek ingatlan-befektetők a bizalom hiánya miatt. A szakértők szerint ugyanis a most vásárolt ingatlant két-három évig tartanai, finanszírozni kell.

Kiss Ernő felhívta a figyelmet az illetéktörvény kedvező változására. Az áfával számított bekerülési ár 12,5 százaléka helyett a 2010. január elsejétől egymilliárd forint alatt 5, a fennmaradó hányad rész felett 2,5 százalék lesz az illeték mértéke, de ingatlanonként maximum 200 millió forint. Míg például egy 12 milliárd forint értékű ingatlan esetében eddig 1,5 milliárd forint volt az illeték, a jövő évtől az 200 millióra csökken. A magas illeték miatt az ingatlan-befektetők eddig inkább projektcégeket vásároltak - mondta Kiss Ernő. Hozzáfűzte: 2007-ben közel kétmilliárd euró ingatlan tranzakció történt, döntően projektcégek vásárlásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javul az online reklámpiac

A világgazdasági helyzet alakulásával párhuzamosan a globális online reklámpiac is a javulás jeleit… Tovább olvasom