Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

A Tescóban nincs különbség nők és férfiak bére között

A női dolgozók, akik másfélszer annyian vannak mint a férfiak, ugyanannyit keresnek, mint az azonos munkakörben dolgozó férfi kollégáik -állítja a Tesco közleményben.
A Tescónál minden munkavállaló egyenlő bánásmódban részesül, így az átlagbérekben sincs különbség attól függően, hogy férfi vagy nő a dolgozó. Egy napokban napvilágot látott fizetési felmérés szerint Magyarországon a nemek közötti bérkülönbség igen jelentős. A Tesco azonban munkakörökhöz kötött bérszinteket alakított ki, fixen meghatározott kezdő fizetéssel, így természetesen nincs különbség nemek szerint a keresetekben.

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu napokban megjelent fizetési felméréséből kiderül, hogy a Magyarországon dolgozó felsővezetők országos bruttó átlagbére jelenleg havonta 617 ezer forint, a nemek közötti bérkülönbség igen jelentős: míg a női topmenedzserek országos szinten átlagosan 455 ezer forintot keresnek, addig a férfiak mintegy 30 százalékkal többet, 682.400 forintot.

A Tesco közel 22.000 munkavállalót alkalmaz hazánkban, és minden új áruház nyitásával átlagosan 100-300 új munkahelyet hoz létre. A nemek arányát tekintve az aktív dolgozók 65%-a nő és 35%-a férfi. Abban az esetben, ha a gyesen lévő kismamák számát is hozzáadjuk, a teljes vállalati létszámot tekintve a nők aránya 68%. Bár vezetői szinten a női dolgozók száma ennél kicsit alacsonyabb (53%), még így is meghaladja a férfi dolgozók számát; mintegy 6%-kal több nő dolgozik menedzser pozícióban.

A vállalat diszkriminációmentes foglalkoztatást alakított ki. A nemeknek nincs szerepe a bérezés és a munkakörök betöltésének kérdésében. A Tesco női dolgozói ugyanolyan fizetésben részesülnek, mint férfi kollégáik és a különböző munkakörökbe való beléptetés a dolgozó képessége és teljesítménye alapján történik. A vállalat előrelépési lehetőséget is ez alapján biztosít, így ugyanaz a karrierlehetőség áll a női és férfi dolgozók előtt.

A Tesco 2004 óta törekszik arra, hogy áruházaiban fogyatékkal élő vagy megváltozott munkaképességű alkalmazottakat is foglalkoztasson. 2009-ben több mint 160 ilyen munkavállaló helyezkedett el az áruházláncnál. A kedvező tapasztalatok alapján a cég vezetése úgy döntött, hogy 2010-ben tovább növeli a megváltozott munkaképességű alkalmazottak körét, így ma már több mint 350-en dolgoznak eladói, árufeltöltői, pénztáros vagy speciálisan, számukra létrehozott munkakörökben. A Tesco idült betegséggel élő munkavállalói között is magasabb a női dolgozók száma, mint a férfiaké, és az ő esetükben sincs nemek szerinti bérkülönbség. A megváltozott munkaképességű alkalmazottak 76%-a nő, mely arány még akár tovább is emelkedhet a jövőben, hiszen a vállalat Befogadó Közösség elnevezésű programját egyre több üzletére kívánja kiterjeszteni.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. CsabaKiraly 2010. október 16. 10:13
  „Mindenki MINIMAL-bert kap. Ez aztan EGYENLOSEG :))”
 • 26. Muaddib 2010. október 12. 13:09
  „"A bérleti díj alkú és kereslet kínálat kérdése, nem rosszaság, rosszindulat kérdése."

  Pancser ha ezt így látod nyiss egy üzletet a plázában és majd egy év múlva nyilatkozz.

  A pofátlan bérleti díjjak mohosság kérdése rég nem kereslet kínálaté.
  Országban sok plázában rengeteg üzlet nincs kiadva és az istennek, sem engednek az árból, valószínű, azért mert akkor a meglévők is kérnének engedményt.
  Ez már rég nem kereslet kínálat kérdése.”
 • 25. Muaddib 2010. október 12. 13:02
  „1/Pancser én nem a hipereket szapultam, hanem a kisboltosokat védtem! Nagykülönbség!
  2/Természetesen rossz boltos mindig akad itt is, ott is de nem kéne általánosítani,de ezek hamar eltűnnek!
  3/Saját tulajdonú üzleted van és nincs tartozása, már nem kell bérleti díjat fizetni ez akkor nagyon jól jön mikor pangás van kevésbé érzed meg. Egy egy üzletért a tulajdoni ár többszörösét fizeti ki a vevő egy évtized alatt úgy, hogy ne akard nekem megmondani hogyannyira jobb üzlet bérelni, mint saját tulajdont vásárolni
  4/Olyat én nem írtam hogy "Mindenki hibás, csak a rossz kereskedő nem " amit felsoroltam azokat tényeknek szántam. Vannak, amin nem lehet változtatni ilyen a Magyar utca parkoló hiánya. Az ottani kereskedőknek ehhez kell igazodni olyan boltot, kínálatot kell létre hozni, amiért érdemes odamenni. Én két hibát látok ott az egyik, hogy nem törik a fejüket ötleteken hanem másokat utánozzák!
  A másik hiba meg ami irodának felelne meg helység az üzlet ami üzletnek felelne meg az bank vagy iroda sok esetben.

  Kérdés. Írásaidat olvasva te csak élelmiszerüzletbe jársz? Mindig csak a zaba mi.
  Ha annyira utálod a kisboltokat, akkor miért jársz oda? Vitatkozni?”
 • 24. pancser 2010. október 12. 09:15
  „Muaddib! Mindenki hibás, csak a rossz kereskedő nem. A bérleti díj alkú és kereslet kínálat kérdése, nem rosszaság, rosszindulat kérdése. Saját tulajdonú üzlet sokba kerül, tessék csak kiszámolni, a benne lekötött tőke kamatait, mindjárt összejöhet a bérleti díj ott is. Kedvenceim a bolt ajtajában cigiző, támaszkodó ifjú hölgyek akik rendesen megtalálhatók a plázákban is. Nem dolgoznak, mert nincsen forgalom. Alapvető mondom ismét, ott legyen a bolt ahol forgalom van. A magányos boltok ott élnek meg, ahol az iparos emberek szoktak bevásárolni, pl a Károlyligetben WK boltja. Bár ő is enegem igazol mert az udvarát feláldozva parkolót hozott létre a vevőinek! A nyitvatarták ahogy elnézem az iparosok munkaidejéhez igazítva. Jó példa! Igaz őt még nem hallottam a hipereket úgy általában szapulni! Érdekes nem?”
 • 23. Muaddib 2010. október 12. 00:36
  „,,A felvilágosultabb kereskedők főleg Győrben beköltöztek a Plázákba, mert ez másképpen nem megy a mai világban

  A Győri plázában például ezért szűnnek meg folyamatosan a boltok, mert ott olyan jó?
  Nagy forgalmú üzletek nem bírják a bérleti díjat, a megnövekedtet rezsiket / több alkalmazott, stb/
  A plázában mindig van néhány üzlethelység, ami kiadó, például a bejáratnál a már egy éve elköltözött csillárszalon helyét az óta sem tudták kiadni.

  Az üzletek kb milcsinél kezdődnek plussz 3 havi kaució az már 4 millió forint és nincs berendezve nincs bent árú nincs tartalék kedves pancser ez nem felvilágosodás kérdése.

  Szerintem az igazi felvilágosult kereskedő inkább egy saját tulajdonú helyre törekszik.

  Egyébként Pancser te azt szeretnéd, hogy minden kis üzlet zárjon be ahol előtte nem tudsz megállni.

  Meg még valami az egyik Muráncsik vs volán cikk hozzászólásához azt írtad, hogy Móváron nem nagy igény van a buszokra, mert sokan kerékpárral is közlekednek. Ez így igaz!
  Én például, még ha tescóba megyek is biciklivel, szoktam menni, pedig van kocsiim és zömében mindennap, használom a munkámhoz, de a belvárosban például biciklivel szoktam tekeregni.”
 • 22. Muaddib 2010. október 12. 00:18
  „Muaddib" a véleményed kimeríti a hozzá nem értés fogalmát.
  Én ugyanezt gondolom rólad.
  Ennyi marhaságot, amit leírsz, az már fáj!!!
  Nem tudom érdekelt vagy a Tesco valamelyik üzletében vagy csak ennyire naiv vagy!
  Egy élelmiszer nagybevásárlásnál persze hogy parkolóval megközelíthető boltot választunk de, mint írtam nem csak élelmiszer boltok vannak csak!
  Az árkád és a Pláza egy-két bolt kivételével nem a hétköznapi emberek pénztárcáját célozzák meg, sajnos!
  A kisüzletek nem csak a Magyar utcán vannak, hanem a város különböző helyein.
  Pld barkács árut "csavar,furó.lakat,stb" mindig a nap utcában szerzem be nagyon jó minőségű és jóval olcsóbb, mint a Praktiker, bricostor, vagy baumax a tesco meg barkács árunál eszembe se jutna.
  és sok ilyen bolt van Mosonmagyaróváron!
  -Pancser ha új hipert építenek akkor persze hogy nagy parkolót építenek hozzá de a belváros már pár 100-éve megvan nem lehet átépíteni.
  Aki a belvárosba nyit üzletet annak ehhez a feltételekhez, kell igazodni.
  Nézd Pancser én voltam sok nagy városba Európában ahol szintén nehéz parkolni ahol meg lehet pld parkoló ház ott fizetni kell és ezen senki nem akad fent.
  Továbbá az összes hiper kint van a városon kívül és nem a belvárosban.
  Máskülönben vannak a magyarutcán olyan boltok, ami megy légy nyugodt.
  Egyébként a Magyar utcának nem az a baja, amit te mondasz, hanem az hogy sok bolt tulajdona nem az
  Üzemeltetők kezében van és nagyon pofátlan bérleti díjakat, kérnek.
  Ez igaz Győri baros utra is.
  Hát, ha valaki a tescoba szeret ebédelni egészségére, abba bízok, hogy majd pár év múlva lesz tescó gazdaságos gyomorműtét is!
  Javaslom pancser ne okoskodj olyanba bele amit nem csinálsz mert amit írsz az blödség.”
 • 21. pancser 2010. október 11. 23:20
  „Igen a Tesco 5 perces éttermében nagyon sokan ebédelnek Óváron, egyáltalán nem a szakadtak, kedves "SC"!
  "Muaddib" a véleményed kimeríti a hozzá nem értés fogalmát. Minden hiper-szuper a parkolóval kezdi a Sparon át a Tescon keresztül az Aldiig. Igen nálunk a magyar utcai boltosok is úgy gondolják, mi az a a kis cipekedés meg néhány száz forint parkolás, így aztán nincs is forgalmuk. Azt állítod félnek a kisboltosok este a sötétben, illetve a kivilágított "bevásárló" utcán. Igy aztán munkából hazatérve rájövünk, hogy nekik is lejárt a munkaidejük, még egy megszállott multiellenes is a multikhoz kényszerül. A felvilágosultabb kereskedők főleg Győrben beköltöztek a Plázákba, mert ez másképpen nem megy a mai világban. Csak összehasonlításképpen a mosonmagyaróvári Magyar utca szőröstül-bőröstül beleférne az Árkádba, még maradna is üres hely, de be van fedve, nyáron hűvös télen meleg.”
 • 20. Lakattkarolyamapparat 2010. október 11. 19:12
  „Nem is érdemelnek többet mert a kiszolgálásuk, az udvariasságuk egyenlő a nullával. A műszaki dolgokhoz meg egyáltalán nem értenek. Talán tudják, hogy ez egy tévé vagy rádió. Mikor érdeklődtem az eladótól a TV-ről azt mondta a drágább jobb. Ennyit tudot róluk.”
 • 19. SC 2010. október 11. 17:14
  „<moderálva> pancser!
  A tuskóban ebédelni???
  Vannak erre a célra normális éttermek,gondolom felétek is...
  És még mit lehet a tuskóban,majd én folytatom...
  A barátnővel kedélyesen elbeszélgetni,csókolózni.Pofátlanul az újságok közt potyázni.Randevút oda szervezni.Baráti összejöveteleket tartani,sőt osztálytalálkozót odaszervezni.Melegedni.A koldusokat kerülgetni a parkolóban,stb.:-)))
  Gusztustalan,ahogy reklámozod őket.”
 • 18. Muaddib 2010. október 11. 13:57
  „Akkor válaszolok a többire!

  -Az hogy nem tudsz megállni a belvárosban ahhoz a kereskedőknek semmi köze!
  Egyébként, aki akar, meg tud állni csak akarni, kell. Gyakorlat teszi a mestert!
  Aztán bele ne szakadj a nagy cipekedésbe! Ne csak élelmiszer boltba gondolkozz!
  Máskülönben, aki 100-200 Ft-ot sajnál parkolásra, az szarja össze....t
  -Élelmiszerek nagy részét a hipeben szerzik be de azon kívül elég gyenge a Tesco!
  -Gyors kajákat, ami a tescoba van azt ingyen utánam dobnák sem kéne.
  Hát az tény, hogy sok hölgyet láttam már ott lángost enni de vajon sütni is tudnának-e, pedig nem egy kunszt!
  Én is láttam, hogy mint az etiópok az ingyen konyhán úgy nyomultak azért a kebaért.
  Múltkor láttam egy nőt úgy ragadta ki a kiszolgáló kezéből a kaját, és már tömte is, elég kiábrándító volt.
  -Nem hiszem, hogy ismersz, nem szoktam vitatkozni boltba nekem az az elvem, hogy üzletben a vevő és az eladó között csak az üzlet profiljába tartozó dolgokról lehet beszélni. Politizálni, filozofálni nem ott kell általában témát, váltok, ha nem oda illő dolgokat mondanak.
  Én exkluzív árúval és szolgáltatással l foglalkoztam úgy, hogy nem hiszem, hogy vevőm lettél volna, ha csak a kíváncsiság be nem hozott akkori üzletembe.
  -Az alkalmas üzletek nem teremnek minden bokorban és kemény összegekért adják ki.
  Tescoba azok a kis üzlethelységek több százezer forint ezt nehéz ki termelni.
  Tudod a városba nem mindenki a tesco mellett lakik ezért is van az hogy az sok kis üzlet a város különböző helyein legnagyobb bánatodra jól meg van!

  -A nyitva tartással kapcsolatban meg hülyeséget beszélsz! A tescoban biztonsági örök vannak, képzeld el késő este 8-kor bezáró üzleteket, ahol csapkodnák le az eladókat a bevételért.
  30-40 négyzetméteres helyre nem lehet 3-4 alkalmazottat felvenni, mert az nem termelődik, ki pedig az esti 8-órai nyitva tartáshoz legalább annyi kell, hogy közbe a dolgozok munkaideje is megfeleljen a törvényben előírtaknak.
  -Mint említettem nem azért zártam be, mert nem megy, hanem mert a párom Győri és odaköltöztem.
  Most is vállalkozó vagyok egyébként, csak most Győrbe!”
 • 17. Misztertejfel 2010. október 11. 13:32
  „A férfiak fizetése olyan szar, hogy már nincs lejjebb: ez a nők szerencséje.”
 • 16. Muaddib 2010. október 11. 13:16
  „Van fogalmam a kereskedelemről, meg a vevői igényekről, amelyeket ki kell szolgálni ha élni akarsz.
  Kérlek Pancser ezt magyarázd meg nekem jobban mert nem értem?”
 • 15. pancser 2010. október 11. 12:17
  „Van fogalmam a kereskedelemről, meg a vevői igényekről, amelyeket ki kell szolgálni ha élni akarsz. Mondj egy kisboltot amelyik este 8-ig tart nyitva! Mondj olyat, ahol ingyen lehet parkolni és hely is van mindig. Mondj egy olyat, ahol cipekedés nélkül azonna a kocsid hátuljába teheted az árut. Mondj egy olyat, ahol mindjárt meg is ebédelhetsz ... de nem folytatom. A Hiper jött és győzött, a város kereskedelmi súlypontja a Hiper környékén van. Szerintem hamisan állítod az ellenkezőjét mármint , hogy a város egyéb területein lévő üzletek több vevőt szolgának ki mint a Királyhidai(hegyeshalmi) út mellett levők! Csendesen megjegyzem a jó kereskedő nem boltot zát be hanem egyre többet nyit. Vszleg a szupermarketek irányába elfogult vagy, az is lehet, hogy ismerlek, mert vertem le vitát egy-két boltossal ez ügyben. Ha az illetők vették volna a fáradságot és oda költöztek volna ahol a Hiper-szuper van, van még ma is menne az üzlet. Mert ugye például a "kebap"-ért is sorba kell állni, nem panaszkodhat a forgalomra.”
 • 14. Muaddib 2010. október 11. 00:11
  „A Tesco Óváron megkerülhetetlen, versenytársai meg sem közelítik áruválasztékban.
  Ez baromság Pancser!
  Valószínű, hogy a kereskedelemhez fingod sincs csak, mint vevő azért beszél butaságokat.
  Mikor szerinted sokan vannak akkor én egy varázsütésre, eltüntetném a szlovákokat, akkor nem lennének ám sokkal többe tescoban mint azonos négyzetméterszámú sok kis Mosonmagyaróvári boltban.
  Sőt lehet, hogy a kis boltok győznének!
  Nagyon sok jó kis bolt van Mosonmagyaróváron, akiknek van jövőjük.
  A pici élelmiszer boltok megszűnnek de, lesz helyette más és kész!
  Nekem is volt kis boltom Móváron és nagyobb választékom volt, mint ugyan abban a profilban a Mosonmagyaróvári Tescoba /kb 10 szerese /csak azért zártam be, mert párommal Győrbe élek és ne keljen bejárni!
  Nem azt mondom, hogy minden bolt menő Móváron de a selejtjei hozzá nem értői mindig elvéreznek!”
 • 13. pancser 2010. október 10. 07:28
  „A kapitalizmusban a reklám természetes. A Tesco Óváron megkerülhetetlen, versenytársai meg sem közelítik áruválasztékban. Az emberek életének része lett. A közlemény is reklám, ez nem kétséges, viszont amit tesznek, amiről a közlemény szól dicséretes. Sokkal jobbh a a fogyatékkal élő teljes embernek érezheti magát, dolgozhat, nem szorul segélyre. az ilyen hiradásokat dicsérni tudom.”
 • 12. soproni 2010. október 08. 22:31
  „11.Kösz.A jó pap is holtig tanul. :)”
 • 11. annobon 2010. október 08. 14:41
  „Tesco-ban esetleg? Az angolban nem használnak hosszú ó-t. :)”
 • 10. soproni 2010. október 08. 13:19
  „8.Tudod mit? Legyen Tescó-ban :) Egyébként Angol cég .”
 • 9. annobon 2010. október 08. 08:27
  „"a Metro a legjobb arban es minosegben" Hát szerintem csak annak a legolcsóbb, aki nagy tételben vásárol és/vagy vissza tudja igényelni az áfát. Egyébként - napi bevásárláshoz - semmivel sem olcsóbb, mint mondjuk a Lidl vagy a cikkben szereplő Tesco. A minőségről meg annyit, hogy minden üzletlánc árul minőségi terékeket is, csak győzzük megfizetni. A saját és jóval olcsóbb termékek meg mindenhol rosszabb minőségűek (pl. Tesco=gazdaságos, Metro=Aro, stb.)...”
 • 8. rivotril2mg 2010. október 08. 00:29
  „"Tescóban" érted a szó egyik fele angol a másik magyar, most teszkó vagy tesco?”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járai Zsigmond tárgyal az MKB 10 százalékos pakettjéről?

Továbbra sem enyhülnek a rossz hitelek miatti problémák az MKB Banknál. A bajor anyabank a… Tovább olvasom