Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A Tesco továbbra is piacvezető az élelmiszer kereskedelemben

A legnagyobb forgalmazó tavaly is a Tesco volt, amelyet két magyar tulajdonú kereskedelmi hálózat, a CBA és a Coop követ.

Nem változott a sorrend az élelmiszer kereskedelmi láncok toplistájának élén, a Nielsen piackutató adatai alapján a legnagyobb forgalmazó tavaly is a Tesco volt, amelyet két magyar tulajdonú kereskedelmi hálózat, a CBA és a Coop követ. A Nielsen a vállalatok saját közlése, illetve becslések alapján állította össze az élelmiszer és háztartási vegyiáru kereskedelmi vállalatok 2010. évi, forgalom szerinti rangsorát, amelyet szerdán közölt az MTI-vel.

A Tesco forgalma 666,5 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 638,4 milliárd forintról a társaság tavalyi, 2010. márciustól 2011. február végéig tartó üzleti évében. A második legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc 2010-ben a CBA 555 milliárd, harmadik a Coop 510 milliárd forinttal. Előbbi adata növekedést, utóbbié pedig stagnálást jelent, éves összehasonlításban.

A negyedik helyen a Spar áll 381,3 milliárd forinttal, ötödik a Reál 360 milliárd forintos tavalyi forgalommal, őket követi az Auchan, amelynek forgalma 224,8 milliárd forint volt 2010-ben. A Nielsen értékelése szerint mind több fogyasztó éri el a diszkontokat, amelyek intenzíven terjeszkednek. Ennek eredménye meglátszik a toplistán is: az előző évhez képest egy-egy hellyel előbbre lépett a listán mind a Lidl, mind az Aldi.

Az immár hetedik Lidl, a Nielsen által becsült, tavaly előtti 191,2 milliárd forint forgalom után 221 milliárdot ért el múlt évben. A tizenkettedik Aldi bevétele pedig 49,1 milliárdról 52,6 milliárd forintra emelkedett, szintén becslés alapján. Az élelmiszer kiskereskedelem rugalmasan reagált arra, hogy a fogyasztási és vásárlási szokások kivételesen gyors ütemben változtak meg - állapította meg a trendekről Szalókyné Tóth Judit, a Nielsen ügyvezető igazgatója. Előtérbe került a többcsatornás értékesítési stratégia, a Tesco például úgy bővíti hipermarket hálózatát, hogy mellette szupermarketeket és expressz üzleteket is nyit.

Hasonlóan fejlődik a CBA Prémium és Cent láncai révén, vagy a Spar, amely a szuper- és hipermarketek mellett City Spar egységekkel bővült. Lényeges trendként említi a közlemény azt is, hogy a fogyasztók gyakrabban mennek vásárolni, mint a recesszió előtt, viszont alkalmanként kevesebbet költenek. Különösen nőtt a vásárlás gyakorisága a lakóhelyekhez közeli hagyományos kis boltok, szupermarketek, pékségek és piacok esetében.

Olvasóink írták

 • 5. pancser 2011. április 24. 17:20
  „A Tesco olyan árút forgalmaz, amelyre kereslet van. Ugya az a kategória az olcsóbb sávba esik az üzletek versenyében. Az áruszerkezet olyan, amely a hazai fizetésekhez igazodik. Magas minőség magas ár. Lehet kiváló minőséget venni ha akar ilyet valaki, például a sonka esetében 5-10000 ft/kg áron!”
 • 4. knifemaster 2011. április 22. 17:53
  „3. Primax 2011.04.21. 23:01
  -Nem kényszer. Nem kötelező oda járni.
  A TESCO-ban található dolgok 75%-a máshol is elérhető, csak magasabb áron.

  Szóval nem kényszer...:D”
 • 3. Primax 2011. április 21. 23:01
  „2. gyorildy !
  Nem kényszer. Nem kötelező oda járni.
  A TESCO-ban található dolgok 75%-a máshol is elérhető, csak magasabb áron. Akinek nem passzol a Gazdaságos, hát megveszi ezeket a termékeket máshol és drágábban.
  Amúgy : rengeteg prémium cucc is van, azok bizony a Tesco-ban sem olcsók, csak - általában - olcsóbbak, mint máshol. Például a minőségi alkoholos italok. Például a tisztító és takarítószerek. Például az édességek. Etc....”
 • 2. gyorildy 2011. április 21. 17:48
  „Ez egy nagyon szomorú hír. Tudniillik, hogy senki nem a minőségért jár oda, ez egy kényszer a szegényeknek.”
 • 1. bela001 2011. április 20. 23:06
  „Nem meglepő... valahogy sejtettem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MNB: megfelelő a bankok likviditása

A 7 legnagyobb magyarországi bank 2010-es teljesítménye alapján elvégzett rövid távú stresszteszt… Tovább olvasom