Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

A Tesco nem fizet ugyanannyit dolgozóinak

A szakszervezet bíróságra megy, hogy a Tesco áruházakban egyenlő béreket fizessenek azoknak a dolgozóknak, akik ugyanazt a munkát látják el.

Még ebben a hónapban minden érintett megyében munkaügyi bírósághoz fordul a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSSZ) annak érdekében, hogy a Tesco áruházakban egyenlő béreket fizessenek azoknak a dolgozóknak, akik ugyanazt a munkát látják el - írja hétfői számában a Magyar Nemzet.

A lapnak nyilatkozó Bubenkó Csaba, a szakszervezet elnöke elmondta, hogy a Tescónál ugyanolyan munkaszerződéssel rendelkező, ugyanabban a munkakörben dolgozók bére között tíz, húsz, de akár 30 százalékos különbség is lehet, attól függően, hogy az ország mely területén működik az áruház. Arra is felhívta a figyelmet, hogy éppen a szegényebb, nagyobb munkanélküliséggel küzdő térségekben fizetnek kevesebbet a munkavállalóknak. Az érdekvédő szerint a Tesco éves szinten akár 1 milliárd forintot is megspórolhat ezzel a gyakorlattal.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. mecsoka 2010. március 23. 08:59
  „#59 egyik sem. Csak egy példa volt, ez jutott először eszembe. Csak az érdekelne, hogy más üzletek esetén is van-e különbség az országrészekben.”
 • 61. elemér 2010. március 23. 08:05
  „56. h.sz. fortuna54
  Legjob foglalkozás a politika, financirozás és a tözsde, mert biztos hely és jól fizet. Ha tönkreteszed az országot és világot bonuszt kapsz, és utána még visszahivnak, mert rád szükség lessz. Sokan ilyesmit nemtudnak, mert órabéresek és erre nemgondolt senki.”
 • 60. makacs 2010. március 23. 00:54
  „58
  Furcsa lenne de igazságos. Milyen furcsa szó.....talán még nevetünk is rajta. Ezzel egyidőben kinevetjük saját magunkat is. Elszoktunk tőle és ha nem is lehet minden az, törekedni kellene rá. Ennek hatásos eszköze a munkahelyen a szakszervezet, amit nem véletlenül szorítottak háttérbe a rendszerváltás után, noha most még nagyobb szükség van rá. Ez a kapitalistának k.rvára nem érdeke. Vállalkozó vagy?
  Néhányan leszólják azt, hogy a szakszervezet tesz a munkavállalókért? Két oka lehet, vagy munkáltató, vagy hülye.Ezek precedens értékű perek lehetnek. Ez minden dolgozó érdeke. Érteni ezt?
  46. tosa2
  Ahhoz képest, hogy külkert végeztél jól félreértetted a cikket:)”
 • 59. Mankapunka 2010. március 23. 00:19
  „mecsoka

  Ismerősöd dolgozik ott,vagy te a New Yorkerben????”
 • 58. pancser 2010. március 22. 22:09
  „A munkaerő is áru de ezt a marxisták és a magyar beidegződés nem akarja elfogadni. Ha kapok munkást fele annyiért én sem vagyok marha jótékonyságosdit játszani. A szakszervezet el van tájolva. Nagyjából BP-en lehet legtöbbet keresni aztán Győr-Moson-Sopronban. A hátulja BAZ megye és Szabolcs. Az lenne a furcsa, ha egy munkahely hiányátol függő térségek munabérei elérnék a BP-it.”
 • 57. mecsoka 2010. március 22. 21:21
  „#55 mérni lehet a szellemi munkát (ill teljesítményt értékelni), de normázni nem. Agent is ezt írta és igaza van.”
 • 56. fortuna54 2010. március 22. 21:15
  „52-es,Elemér.Hogy te milyen isteni tanácsot tudsz adni,látod erre soha nem gondolt senki.”
 • 55. janika 2010. március 22. 20:57
  „"Agent+ a "szellemi munkát" is lehet mérni! Ott is létezik teljesítmény és selejt ismég, ha a sajtó le is van títtva a közzétételekről!”
 • 54. mecsoka 2010. március 22. 20:48
  „És mi a helyzet más üzletekkel. Mennyit keres egy ruhabolti eladó a győri new yorkerben, és mennyit a miskolciban? Ez most csak egy példa volt, de komolyan érdekelne, hogy van e különbség máshol is. Őket is meghúzgálják, vagy csak a tescot? Kötelező ugyanazt a bért kapnia egy üzletláncon belül az azonos munkakört betöltőnek vagy önállóan dönthet a bérekről, mintha több tesco nem is lenne az országban? Hm?

  Amúgy számtalan féle fajta és kombinációjú bérpolitika létezik az egyes vállalatoknál a versenyszférában. A közszférában a bérezési rendszere régi, elavult és köszönő viszonyban sincs a teljesítménnyel...”
 • 53. Bokk 2010. március 22. 20:10
  „"...minimál bérért megszakítanak bennünket.Ha kinyitjuk a szánkat,kirúgnak bennünket." - erre van a szakszervezet. Ha erős a szakszervezet, jobban tudja védeni a dolgozókat.
  A cikk nem az új belépők és a régebb óta ott dolgozók béreltérésének kiegyenlítéséről szól.”
 • 52. elemér 2010. március 22. 20:09
  „Aki több pénzt akar az dolgozzon ott ahol több pénz van, bank vagy a tözsde. Ott ugy megy hogy nekem ez jár, nem mert megérdemlem, hanem azért mert ismerek olyat aki többet kap ezért a munkáért. Elösször magasab poziciót kell megpályázni.”
 • 51. futóbab 2010. március 22. 19:51
  „Ha értesüléseim nem csalnak,akkor végeláthatatlan listát lehetne a munkáltatókról és béreikről írni.Valahol jogos a sérelem:DE:senki sem örülne annak,ha valaki több éve dolgozik egy munka helyen,x bérért,majd felvesznek egy új munka erőt ugyanannyiért.Nem lenne igazságos.Régen jobban védték a dolgozókat..Volt a alap fizetés,aztán az évekre mentek a %-ok.Ha valaki pedig tényleg jól végezte a dolgát,kapott mozgó bért,jutalmat...stb.Én azt a régi elavult módszert igazságosabbnak tartottam,mint a mostanit amiben gürcölünk.Becsülete a munkánknak nincs,minimál bérért megszakítanak bennünket.Ha kinyitjuk a szánkat,kirúgnak bennünket.Én azt hiszem,nem ártana ha az illetékesek végre a munka törvénykönyvében szereplő paragrafusokat szigorítanák a munkáltatók felé.És az sem ártana,ha a be nem tartásért kemény büntetéseket szabnának ki.Minden szarra van apparátus,erre miért ne lenne? De úgy látom,ez az ország a kizsákmányolók paradicsoma.Mi meg csak kussolunk.”
 • 50. Bokk 2010. március 22. 19:45
  „Kedves tosa2,
  a mai iskolarendszerben kötelezően eltöltendő éveket nézve egy tizenéves biztosan nem végzett főiskolát, így vélhetően nem ugyanazt a munkakört töltené be, mint Ön, másfelől a munkáltató az Ön 25 év alatt lerakódott tapasztalatát is kiaknázza, így Ön többet nyújt egy pályakezdő tizenévesnél.
  A szakszervezet vélhetően nem az iskolázottsági és tapasztalatban mérhető fizetéskülönbségek ellen emel szót (bár ez nem derül ki egyértelműen, ez a cikk hiányossága), hanem hogy ugyanazt az embert jelentős bérkülönbséggel alkalmaznák ugyanarra a feladatra attól függően, hogy az ország melyik részén jelentkezik munkára. A munkáltató oldaláról logikus lépés, hogy kihasználja a térségi jellemzőkből adódó "ha nem tetszik, el lehet menni, százan állnak a kapuban" lehetőséget, a szakszervezet szempontjából pedig az a logikus lépés, hogy tenni akar ellene. Szerintem.”
 • 49. Bokk 2010. március 22. 19:34
  „De a szakszervezet célja pont az, hogy ez ellen tegyen. A szakszervezet nem valami szocialista csökevény, tőlünk nyugatra is létezik, és sokkal erősebb, mivel szélesebb néprétegek állnak be mögé, megértik, hogy így szolgálhatják közös érdekeiket. A szakszervezet célja, hogy a megspórolt egymilliárd ne néhány tőketulajdonost gazdagítson, hanem jusson belőle a dolgozóknak az önfenntartás minimális szintje fölött is. Miért ne használhatná ki ennek érdekében a lehetőségeit, miért ne perelhetne?”
 • 48. BsBe 2010. március 22. 18:36
  „de ez nemcsak a tescoban van így.. a mi cégünk központja Pesten van. Nem titkolt céllal költöztek Sopronba pár éve. Mert itt olcsóbb a munkaerő. A pesti munkatársak többszörösét keresik annak, amit mi "elfogadhatónak" tartunk. És még így is lehet mondani, "ha nem tetszik, el lehet menni, százan állnak a kapuban,,".
  De ez 30 éve is így volt.”
 • 47. Mankapunka 2010. március 22. 18:29
  „tosa
  Néhányan látod ezt hiszik,és mi vagyunk a hülyék!!!!!!!

  Itt nem fog változni semmi!!!!!!! Bukás!!!!!!!!!!!”
 • 46. tosa2 2010. március 22. 17:59
  „25 éve dogozom az egyik multinál. Végzettségem külker.főiskola.
  Komolyan gondoljátok, hogy egy újfelvételes , még tapasztalatlan
  tizenévesnek ugyanannyi fizetés jár mint nekem ?”
 • 45. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. március 22. 17:22
  „KIs pénz= kis munka, nagy pénz= nagy munka...”
 • 44. Kathalynka 2010. március 22. 16:49
  „A Spárnál is ez az ábra. Ők is mennek????”
 • 43. georgbob 2010. március 22. 16:21
  „Budapest nem világváros, hanem egy szégyenfolt...”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Hitellel a vállalkozókért˝

Már 123 ezer Széchenyi Kártyát bocsátottak ki, a kihelyezett hitelkeret pedig eléri a 712 milliárd forintot. A program országos roadshow-ja március 18-án Győrbe érkezett. Tovább olvasom