Kisalföld logö

2017. 12. 19. kedd - Viola -6°C | 1°C Még több cikk.

A Tesco magyar üzleteinek eladása is szóba kerülhet

Megszabadulhat közép-európai üzleteitől a brit hálózat, mert inkább Nagy-Britanniában akarja stabilizálni helyzetét.

A brit Tesco gondokkal küzd. Dave Lewis, az új fönök, várhatóan költségcsökkentéssel, részlegek eladásával válaszol stratégiájában a veszteségekre - írja a Reuters.

A Tesco a legnagyobb kiskereskedelmi hálózat Nagy-Britanniában. Egy tavalyi komoly könyvelési botrány, és ennek hatására a részvények árának drasztikus csökkenése is sújtja őket. Több felsővezetőt leváltottak, vizsgálatokat indítottak - szóval mindent megtesznek, hogy helyrehozzák a cég romokban álló presztizsét. A cég élére az Unilevertől érkező Dave Lewis került, aki azt célozta meg, hogy Nagy-Britanniában megfékezze a Tesco piaci részesedésének csökkenését (a Lidl és az Aldi a brit piacon is erősen terjeszkedni kezdett az elmúlt időszakban).

Lewis céljának egyik eszköze az lehet, ha a Tesco feladja egyes külföldi piacait. Európában a brit mellett az ír, valamint a cseh, szlovák, lengyel és magyar piacon vannak jelen (van pár Tesco Törökországban és egyetlen üzlet Franciaországban is, de ezek nagyon jelentéktelenek).

A Tesco közép-európai részlegei együttesen 3-4 milliárd fontot érhetnek.

A Reuters szerint helyi szereplőknek próbálhatják eladni ezeket, esetleg egy másik multival (például a francia Auchannal) cserélhetik el őket.

Mostanában sok pofon éri a Tescót Magyarországon is: ott a vasárnapi és éjszakai nyitvatartás megszüntetése márciustól, és ott veszteség esetén a napi fogyasztási cikkek árusításának tilalma 2018-tól. Sőt, a korábbi ingyenes autópályák fizetőssé tétele is okozhat gondot a Tescónak, hiszen több nagy hipermarket is ilyen utak közelében helyezkedik el - ilyen például a budaörsi, a dunakeszi, a győri vagy a tatabányai. És a legfrissebb: vasárnap a házhozszállítás is tilos lesz.

Egyszóval a Tesco kivonulásának gondolatának van realitása.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MNB: 472,3 milliárd forint hitelt folyósítottak a bankok az nhp második szakaszában

Az MNB hitelprogramjának második szakasza 2013 októberben indult. Tovább olvasom