Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A tavalyinál kevesebb motor készült Győrött

A jövő év sem lesz könnyebb az ideinél az Audi Hungaria Motor Kft. számára - mondta Thomas Faustmann, az ügyvezetés elnöke.

Thomas Faustmann, az idei évet értékelve kiemelte, hogy megtartották a jól képzett törzsgárdát, sőt húsz új mérnököt vettek fel.

Jól felkészült gépész és villamos mérnökökre továbbra is számít a vállalat a krízis ellenére - tette hozzá az elnök újságíróknak nyilatkozva.

Az értékesítés területén új elem, hogy az idén gyártott motorok 6,6 százalékát Kínába exportálták. A globális autópiaci keresletcsökkenéssel összefüggésben az idén a tavalyinál kevesebb motor készült Győrött, de a második félévben néhány százalékos emelkedést értek el az első félév több mint 30 százalékos visszaesésével szemben - mondta az elnök.

Beszámolt arról, hogy az Audinál is tapasztalhatták: a válság a nagyobb űrtartalmú motorokat erőteljesebben sújtotta. Azonban a nehézségek ellenére sem mondtak le az innovációtól: az év folyamán 12 új motor gyártását kezdték meg, amelyeknek kedvező az üzemanyag fogyasztása és a szén-dioxid kibocsátása.

A járműgyártásban ugyancsak visszaesés következett be ,a vállalat vezetése azonban felkészült arra, hogy az igények a recesszió elmúltával ismét emelkedni fognak az Audi TT sportkocsik különböző típusai iránt.

Az elnök szólt azokról az intézkedésekről, amelyeket a gazdasági-pénzügyi válságból adódó gondok kezelésére tettek a győri vállalatnál. "Hűvös fejjel" elemezték a helyzetet, s három sarokpontot rögzítettek. A minőségből nem engednek, a költségeket kordában tartják és megőrzik a foglalkoztatást.
Ez utóbb cél érdekében mintegy 600 dolgozónak biztosítottak munkát azzal, hogy bevonták őket a logisztikai és a szolgáltatási feladatok ellátásába. A költségekkel gazdálkodtak, egyúttal munkahelyeket tartottak meg azzal, hogy a béremelések egy részét szabadnapokká alakították. Mindennek eredményeként a törzsgárda létszáma most is 5.500 , akárcsak egy évvel ezelőtt.

A termelés szűkítése miatt a vállalat árbevétele is csökken - mondta Johannes Roschek pénzügyi vezető. A konkrét számokra azonban jövő év elejéig várni kell.

A szakember hangoztatta: a gazdaságosság és a versenyképesség fejlesztése az idei év kiemelt teendője volt. Ennek szellemében 50 millió euróval csökkentették a gyártási költségeket, viszont nem csökkentették a versenyképesség javításához elengedhetetlen képzés, továbbképzés ráfordításait.

Johannes Roschek szólt az Európai Bizottság folyamatban lévő hivatalos vizsgálatáról, amelynek célja annak megállapítása, hogy az Európai Unió állami támogatási szabályainak megfelel-e az a támogatás, amelyet a magyar kormány a győri Audi elmúlt években megkezdett motorgyári fejlesztéseinek ítélt meg. A pénzügyi vezető szerint a beruházás a jövőbe mutató technológiák Győrbe telepítését teszi lehetővé. Mind a magyar kormány, mind az Audi azt az álláspontot képviseli, hogy a támogatás az uniós előírásoknak megfelel - hangoztatta a pénzügyi vezető.

Olvasóink írták

 • 15. stopper 2009. december 14. 23:02
  „jó lenne, ha a média is megtudná végre, hogy januárban sztrájk van kilátásban a naaagy győri AUDI gyárban... hacsak addig valami csoda nem történik a személyügyi vezetés látásmódjában...”
 • 14. anikopeter 2009. december 14. 12:50
  „Ezer készül az Audi lopakodó sportkocsijából

  http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/35075;jsessionid=C6F9A090352FDA275B6FA7196B9B5FAC”
 • 13. S.Cs. 2009. december 14. 11:16
  „szocdem 2009.12.11. 14:16

  Sajnos ameddig a Dolgozók nem fognak Sztrájkolni addig ez így lesz.
  Sajnos..”
 • 12. polgar79 2009. december 14. 08:21
  „Ennyire durva nem akartam lenni.De egyetértek.”
 • 11. oooo 2009. december 13. 18:20
  „Mitől lenne Audi?
  - majd ha átlag 5000 EUR prémiumot kap a munkatárs mint Ing-ben és NSU-ban, nem szabit,
  - majd ha megemlékezünk a 100 éves jubileumról munkatársi szinten is,
  - majd ha a bérem 10%-ért bérelhetek, lizingelhetek Audit, mint Ing-ban.
  és még sorolhatnám, 2003-2004 óta nincs jövőképe a munkatársaknak, nincs motiváció, infláció alatti a bérfejlődés, hozzá nem értő munkatársak vezetői kinevezései, szakmaitlan vezetés.
  A győri gyár nem más mint 1xű motorbeszállító a VW gyárainak, kérdéses minőségű termékekkel.
  Lásd legutóbbi GE eset.
  Faustmann úr, Rozmann úr! Önök a leggyengébb láncszemek.
  Viszlát!”
 • 10. polgar79 2009. december 13. 15:43
  „A 80 ezer kicsit túlzás nem?A másik az meg hogy a szabi amit megvetettek velünk csak dísz mert a cég rendelkezik vele.Van de nincs.Majd veszek jövőre meleg utalványt de megmondják hogy 2012 ben költhetem el?Gondolom ez jön majd.Persze jó hogy van munkahelyünk de néha kicsit sok.Nekem nem ez az első munkahelyem de amit itt meg mernek velünk tenni az máshol nem tapasztaltam.Vendégmunkásként nem bántak velem úgy egy idegen országban mint itthon.”
 • 9. Udvaros 2009. december 12. 20:39
  „1-nek: a másik felét VBK-ban kaptuk. Mivel egy kollégám 3 év után távozott a konkurenciához (itt nem becsülték meg), ezért mi a 12 napból egyet sem tudunk kivenni. Bíztattak: majd 2011-ig valamikor...
  Keserű a szájíz (az ilyen "apróságok" miatt), de mégis örülök, hogy van melóhelyem, és hosszútávon is számíthatok erre.”
 • 8. artie75 2009. december 12. 18:44
  „Tényleg, micsoda szar dolog, hogy csak 80.000 ezer embernek ad közvetve és közvetlenül az AHM! Mennyivel jobb lenne, ha itt sem lennének...”
 • 7. polgar79 2009. december 12. 16:12
  „Pletyka szinten hallatom én is de mostanában nem látta senki.Amíg nem német vezetők lesznek akiket nem a AHM fizet hanem Ingolstadt addig semmi nem fog változni.5500 As törzsgárdát emlegetnek azért oda kellene írni annak hány %-a melózik a soron vagy gépek mellett és mennyi az úgymond szellemi munkás.Asszem így hívják az irodistákat.Jómagam elég közel dolgozok a büféhez és sokat látok.Hát ha a soron dolgozók lennének annyi időt a helyükön mint a szellemi dolgozók bezárhatnák a boltot.Ezt csak azért mondom mert R.R. nem nagyon foglalkozott ezzel a témával más dolga akadt :D.”
 • 6. csakegyolvasó 2009. december 11. 20:03
  „Mindenki mond mindent, de senki nem tud biztosat! Mindenhol ez a téma!Ezt valószínű sose fogjuk megtudni!”
 • 5. itapa 2009. december 11. 18:43
  „Sziasztok! Bár nem tartozik szorosan a témához, de azért én megkérdezném: tudja valaki, hogy mi az igazság R.R-ról szóló híresztelésekről?? Nagyon kíváncsi vagyok, hogy egyáltalán igaz-e. Ha mégis igaz akkor meg qrva világot kellene csinálni!!”
 • 4. szocdem 2009. december 11. 14:16
  „A valóságban természetesen csak követik a magyar állami vezetés paradigmáit! Az AUDI itt tanult meg mutyizni, mert európában sehol másutt nem lehet!

  A támogatás amit kapnak felháborító. Egy óvatos becslés szerint 15 mrd eurót húznak ki adózatlanul az országból, ami a teljes államháztartásunk kb. 70%-a.. És még Mi támogatjuk őket! Absurdum!”
 • 3. VJack 2009. december 10. 21:02
  „Szegény AHM, basszus. Alig 25 milla nyereség/fő évente... Írhatnának egy számlaszámot, amire lehet utalni. Ha ehhez még hozzáveszünk mondjuk 5000 eurót... 5000/mondjuk 100 év, az 50 euro/év...”
 • 2. csakegyolvasó 2009. december 10. 19:47
  „Szabadságokkal nem valóban nem lehet fizetni a bolban!
  És nagyképüen le is írják ezt! Mindent el lopnak a dolgozótol, már évek óta nem emelkednek a bérek és ilyen potszabadságokat adnak, amiket majd ŐK kiadnak! Szerintem ennek fele sem igaz!”
 • 1. polgar79 2009. december 10. 17:45
  „"A költségekkel gazdálkodtak, egyúttal munkahelyeket tartottak meg azzal, hogy a béremelések egy részét szabadnapokká alakították"
  Sajnos elég sokat nem tudtunk kivenni belőle.Ha esetleg más kolléga is hozzászólna a másik része ami nem szabadság az hol van?Vagy lemaradtam valamiről? Sajnos szabadságért nem adnak semmit a boltba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mobil-előfizetések csökkentek, az internetpiac bővült

A széles sávú internetre történő előfizetések száma 5 százalékkal nőtt egy év alatt. Tovább olvasom