Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A takarékszövetkezeteknek nincs közük a Buda-Cash-ügyhöz

Nevükkel ellentétben egyik bajba jutott bank sem takarékszövetkezet, így a "valódi" takarékszövetkezeteknek e bankoknál kialakult helyzethez semmi közük nincs.
Nevükkel ellentétben sem a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank, sem a BRB Buda Regionális Bank, sem az ÉRB Észak-magyarországi regionális Bank, sem pedig a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank nem takarékszövetkezet, nem tagja a takarékszövetkezetek közösségének, így a "valódi" takarékszövetkezeteknek e bankoknál kialakult helyzethez semmi közük nincs - közölte a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) csütörtökön az MTI-vel.

A szervezet tájékoztatása alapján az érintett körzetekben és az ország többi részén található takarékszövetkezetek biztonságos működését és megfelelő tőkeellátottságát a takarékszövetkezetek Integrációs Szervezete is biztosítja.

Az SZHISZ szerint az ügyfelek számára megtévesztő lehet, hogy a siklósi központtal működő DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank korábban Siklós és Vidéke Takarékszövetkezetként volt ismert. A mára bankká alakult pénzintézet azonban nem takarékszövetkezet, nem tagja a takarékszövetkezetek közösségének, ezért a DRB-nél kialakult helyzet semmilyen hatással nincs a környéken működő valódi takarékszövetkezetekre.

Hasonló a helyzet a bicskei központtal működő BRB Buda Regionális Bank esetében, amely korábban Buda Takarék és Vértes Takarék néven, valamint Biatorbágy és Környéke Takarék néven működött. Azonban ez a mára bankká alakult pénzintézet sem takarékszövetkezet, nem tagja a takarékszövetkezetek közösségének, ezért a BRB-nél kialakult helyzethez a környéken működő valódi takarékszövetkezeteknek semmi közük nincs - írták.

A szervezet szerint ugyancsak megtévesztő, hogy a kaposvári központtal működő, 36 fiókkal rendelkező DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank korábban Nagybajomi Takarékszövetkezetként, illetve Drávamenti Takarékként volt ismert. De mára ez a pénzintézet is bankká alakult, így ez sem takarékszövetkezet, és így nem is tagja a takarékszövetkezetek közösségének. Ugyanez vonatkozik a miskolci központú ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank fiókhálózatára is, amely több korábbi takarék egyesüléséből jött létre (Takarék Szövetkezeti Hitelintézet, Tokaj és Vidéke, Abasár és Vidéke, Létavértes és Vidéke, Pocsaj és Vidéke).

Az SZHISZ hangsúlyozta, hogy ezek a bankok azok, amelyek saját elhatározásukból léptek ki a takarékszövetkezetek közösségéből, miután még az integrációs törvény hatályba lépése előtt beadták bankká alakulási kérelmüket a felügyelethez.

A takarékokhoz elhelyezett megtakarítások a valódi takarékszövetkezetek új Garanciaközösségének köszönhetően 2014 decembere óta a takarékoknál elhelyezett betéteket a Magyarországon az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mellett a takarékok saját Tőkefedezeti Alapja is biztosítja. Az új rendszerben az integráció egésze, illetve minden egyes, a garanciaközösséghez csatlakozott takarék mögött egységesen közel 300 milliárd forintnyi tőke áll.

A szervezet kiemelte: a fenti bankok egyike sem tagja az integrációs szervezetnek, sem pedig a takarékszövetkezetek újonnan létrejött garanciaközösségének.

Nyitva vannak a DRB csoport bankfiókjai

A DRB bankcsoport fiókjaiban a megszokott ügymenetnek megfelelően folyamatos az ügyfelek kiszolgálása és a betétesek kifizetése - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.

A szerdai bankszünnapot követően csütörtökön kinyitottak az MNB ideiglenes intézkedéseivel érintett DRB bankcsoport fiókjai.

Az MNB közleménye szerint minden bankfiók rendelkezik a betétesek kifizetéséhez elegendő készpénzállománnyal, a jegybank által ügyfelenként megszabott 60 ezer forintos maximális limit erejéig.

A jegybank szerint bízni lehet abban, hogy a délelőtti órákban helyenként tapasztalt átmeneti erős ügyfélérdeklődés intenzitása a továbbiakban csökken.

Hozzátették azt is, hogy a fióknyitás technikai okokból két egységnél elmaradt, és ezekből a legközelebbi fiókba irányították át az ügyfeleket.

Az MNB közölte azt is, hogy ha a bankcsoport tagjainak fizetőképessége nem áll helyre néhány napon belül, a jegybank visszavonja az intézmények tevékenységi engedélyét. Ezt követően sor kerülhet felszámolásukra, és rövid időn belül megkezdődik az ügyfelek kártalanítása. Ez esetben az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) legfeljebb 20 munkanapon belül több mint 30 millió forintig kártalanítja az ügyfeleket. Az emberek így rövid időn belül a pénzükhöz juthatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: 14 százalékkal több beruházás tavaly

Tavaly összesen 5216 milliárd forintot költöttek beruházásra Magyarországon. Tovább olvasom