Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A svájci nemzeti bank elnöke: ˝Esztelenül erős a frank˝

Esztelenül túlértékelt a svájci frank, és már a hazai gazdaság fejlődését is gátolja - mondta a svájci nemzeti bank elnöke.
Esztelenül túlértékelt a svájci frank, és már a hazai gazdaság fejlődését is gátolja - mondta a svájci nemzeti bank (SNB) elnöke egy pénteki lapinterjúban. Philipp Hildebrand a Neue Zürcher Zeitungban hangsúlyozta, a jegybank minden lehetséges intézkedést megtesz, hogy feltartóztassa a folyamatot.

A jegybankelnök szerint a frank "abszurd túlértékeltsége" miatt érezhetően lassul a svájci gazdaság növekedése és defláció fenyeget. A kockázatok olyan hatalmasra nőttek, hogy az SNB nem tétlenkedhet. "Nem nézzük ölbe tett kézzel, ha tovább erősödik a frank" - szögezte le Hildebrand. Nyomatékosan hozzátette, hogy kijelentése határozott jelzés a piacoknak és korántsem puszta szimbolikus gesztus.

A frank gyengítését célzó korábbi devizapiaci beavatkozások miatt elszenvedett veszteségek sem tántorítják el a jegybankot a tettektől. "A veszteségek ellenére készen állunk a cselekvésre" - mondta az elnök.

Az SNB tavaly 21 milliárd frankot, az idei első félévben pedig további 11 milliárdot veszített az intervenció miatt.

Az SNB arra számít, hogy a második éve lassul a gazdasági növekedés üteme, és romolhat a munkaerőpiaci helyzet. Szélsőségesen erős deflációs hatás is keletkezik az árfolyamváltozás miatt, ugyanakkor a frank árfolyamának rögzítése az euróhoz nem megfelelő eszköz a helyzet megoldására. A jelenlegi problémák ellenére a svájci gazdaság sikeres, e sikerhez pedig nagyban hozzájárult a monetáris politika függetlensége, az árfolyam rögzítése viszont a függetlenség feladásával volna egyenlő - fejtette ki Philipp Hildebrand a Neue Zürcher Zeitung pénteki számában.

A frank az utóbbi napokban az euróval, a dollárral és egy sor egyéb devizával - így a forinttal szemben is - egyre magasabb csúcsokra erősödött. A forinttal szemben legutóbb pénteken kora hajnalban ért el történelmi rekordot; nem sokkal hajnali egy óra után 254,80 forinton jegyezték a frankot.

Olvasóink írták

 • 5. jewel 2011. augusztus 08. 14:12
  „Bödöcs Tibor jeles humoristánk aranyköpése után szabadon, svájci papa és mama beszélgetése:
  - Mit csináljunk ma este mama?
  - Valami izgalmasat papa.
  - Rendben, akkor összekeverem szelektív hulladékot...”
 • 4. Túrabakancs 2011. augusztus 06. 15:50
  „Pikulics! /3/
  Na ilyentől Magyarországon nem kell tartani! :)”
 • 3. Pikulics 2011. augusztus 06. 11:22
  „Svájcban volt már negativ kamat (a befektetönek kellett megörzési dijat fizetnie, ha svájci bankba akarta helyezni a pénzét).
  Ez megint jöhet.”
 • 2. tradermike 2011. augusztus 05. 22:29
  „Olyan ez az intervenció, mint vonatra papírgalacsnival dobálni. Majd ha nagyon szenvednek, küld Kína hozzájuk is egy P_ovident ügynököt: "Filip San, van ran-min-bi, szok darab, occó, nem most kell te visszaadd"”
 • 1. Bali01 2011. augusztus 05. 14:04
  „Abból a nyamvadt 21 milliárd frankból pont kiderithetnék-ha akarnák-,hogy kik fújják a nagy CHF bubit még nagyobbra,ás már lehet is tenni ellene.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön mire használja fel a melegétkezési utalványokat?

A jelenleg utalványt használók kétharmada állítja, ha a továbbiakban nem kapnának étkezési… Tovább olvasom