Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

A Spiegel szerint Görögország nem teljesített - az IMF cáfol

A német Der Spiegel magazin értesülése szerint Görögországnak a várnál magasabb kiadások és alacsonyabb adóbevételek miatt nem sikerült teljesítenie az EU-IMF pénzügyi segélycsomagban kitűzött deficitcélt, ezért veszélybe került a hitel esedékes részletének átutalása.

 Az IMF és Görögország cáfolta a lap állításait. A Spiegel szerint az EU-Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Athénban tartózkodó képviselőiből álló "Trojka" által a pénzügyi segélycsomag feltételeinek teljesítéséről folytatott vizsgálatának zárójelentése komoly hiányosságokat állapított meg. A lap megfogalmazása szerint a jelentés "riasztó" megállapításokat tartalmaz. A Spiegel forrás megnevezése nélkül azt állítja, hogy Athén a tavaly odaítélt 110 milliárd eurós EU-IMF segélycsomag minden költségvetési feltételében elmaradt ígéretének teljesítésétől.

Az egyelőre még nem teljesen világos, hogy milyen következményei lehetnek a Trojka által kiállított rossz bizonyítványnak a segélycsomag következő hitelrészletének kifizetésére. Az IMF a héten csütörtökön szólította fel Görögországot pénzügyeinek rendbetételére és politikájának szigorítására a segélycsomag újabb részleteinek fejében, valamint "biztosítékokat" is kért Athéntől törlesztéseinek teljesítésére. "A következő részlet kifizetéséről a Trojka jelentésének ismeretében döntünk" - idézi a Spiegel magazin Olly Rehn uniós pénzügyi biztost. "A helyzet komoly" - tette hozzá a biztos, hangsúlyozva, hogy az EU is ugyanazokat a kifizetési feltételeket támasztja a mint az IMF.

Jean-Claude Juncker az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa az Eurogroup elnöke, luxembourgi miniszterelnök a héten korábban kijelentette, hogy amennyiben az IMF nem fizeti ki a görög segélycsomag következő 3 milliárd eurós részletét, azt az euróövezeti hitelező országoknak kell magukra vállalniuk. Ugyanakkor Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter annak a meggyőződésének adott hangot egy görög tévécsatornának adott interjúban, hogy nem lesznek problémák a részlet átutalásával.

Az IMF vasárnap cáfolta a Spiegel lap értesülését a Trojka-jelentés elkészültéről. "A tárgyalások a görög hatóságokkal folyamatban vannak, jól haladnak és várhatóan rövidesen lezárulnak" - írja az IMF közleménye, amit az EKB juttatott el email-ben a Dow Jones Newswires hírügynökségnek azzal a megjegyzéssel, hogy nincs mit hozzátennie annak tartalmához. A hétvégén Jeórjiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter is cáfolta, hogy a Trojka-jelentés elkészült volna: az állítás "minden valós alapot nélkülöz" - fogalmazott. Elmondása szerint a szakértők a hét végén is folytatják munkájukat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 44 bank ment csődbe Amerikában az idén

Újabb bank ment csődbe a héten az Egyesült Államokban, az idén bezárt bankok száma ezzel 44-re… Tovább olvasom