Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A Rába igazgatósága rábólintott az állam ajánlatára

Egyhangúlag elfogadásra javasolja az állam részvényvásárlási ajánlatát a Rába Járműipari Holding Nyrt. Igazgatósága - derült ki a cég legfrissebb közleményéből.

19 óra 24 perc - Másfél milliárdos veszteséget termelt a Rába

A Rába Nyrt. 1,5 milliárd forint adózott veszteséget könyvelt el a harmadik negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 390 milliós nyereséggel, a háromnegyed éves vesztesége több mint a duplájára emelkedett, 1,26 milliárd forint volt - közölte a társaság szerdán konszolidált nemzetközi szabványok (IFRS) szerint készült negyedéves gyorsjelentésében a BÉT honlapján. Bővebb információk itt! 

19 óra 19 perc - A minisztérium jobb eredményeket vár és több munkahelyet

"A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium örömmel fogadta a Rába Igazgatóság véleményét, amelyben egyhangúlag javasolják a vételi ajánlat elfogadását, és az ajánlati árat a korábban megjelent piaci elemzésekkel összhangban pénzügyi szempontból méltányosnak minősítő független szakértői véleményt" - közölte portálunkal a minisztérium.

" A stratégiai vállalatban történő tulajdonszerzéssel az állam célja a magyarországi járműipar hazai és nemzetközi pozícióinak erősítése. Az állami szerepvállalás kiszámíthatóbb gazdasági hátteret biztosít, tervezhetőbb működést tesz lehetővé a vállalat számára.

A vállalatfejlesztési stratégia kialakítása során a menedzsment építhet az eddig elért eredményekre, a már meglévő fejlesztési irányokhoz szervesen illeszkedve dolgozhatja ki az új üzletpolitikát.

A kormányzat leendő tulajdonosként azt várja, hogy a stratégiai megfontolások mentén egy, a mainál eredményesebben működő vállalat jöjjön létre, amely a felvevőpiac növekedése mellett a beszállítói kör bővülését és új munkahelyek megteremtését kínálja."

16 óra 25 perc

Az ajánlattételből kiderül az is, hogy az állam kivezeti a Budapest Értéktőzsdéről a Rába papírjait és zártkörű részvénytársasággá alakítkja a céget, amennyiben az ajánlat eredményeként vagy az ajánlat lezárását követő 3 hónapon belül a 90 százalékot meghaladó befolyást szerez a társaságban.

Rába: a szakszevezet többet akar tudni

A Rába által megbízott független szakértő, a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. méltányosnak minősítette a részvényenkénti 815 forintos árat.

A munkavállalók nevében a Rába Rt. Munkavállaók Szakszerevezte nyialtkozott szerda délután.

Mint közölték azonban: részletes információ nélkül egyértelmű véleményt megfogalmazni nem tudnak, mivel nem ismerik "a jövőbeni meghatározó (vagy 100%) tulajdonos Rába csoportra vonatkozó üzletpolitikai és stratégiai elképzeléseit, illetve azt, hogy a Kormány fejlesztési és prioritásai között megjelenő stratégiai ágazatban, a járműiparban, milyen konkrét szerepet szán a Társaságnak."

Hozzátették: "bizakodásra ad okot, hogy az ajánlattevő a munkavállalók helyzetét a régió adottságait is figyelembe véve stabilizálni kívánja, valamint támaszkodni fog a már elért eredményekre és megkezdett programokra."

Olvasóink írták

 • 15. zsukov 2011. november 17. 18:34
  „Remek !!!!”
 • 14. morz 2011. november 17. 12:47
  „Ez egy olyan közpénzkifizetőhelye lesz a Fidesznek, mint a BKV volt az MSZP-nek.”
 • 13. bojtár 2011. november 17. 11:35
  „erre varjatok gombot:

  Az EU válthatja le Orbánt

  2011, november 16 - 22:04
  Friss hírek Vezércikk

  Úgy tűnik, a lojalitást az EU nem hálálja meg. Róna Péter elemző szerint Orbánt rövidesen a nemzetközösségnek tetsző szakértő válthatja.

  A frakció és a kormányzat között egyre nagyobb a feszültség Hoffmann köznevelési törvénytervezete miatt. Úgy tűnik azonban, Orbánnak nemcsak a belső feszültségek miatt kell aggódnia.

  Róna Péter közgazdász szerint a görög- illetve olaszországi események után egyértelmű, hogy az EU "saját" embereit ülteti a periféria országainak kormányfői székébe. Orbán Viktornak szerinte egy éven belül mennie kell, már az utódja is megvan. Az eddigi európai csúcsok mind kudarccal végződtek, a kierőszakolt mentőcsomagok pedig csak a privatizációról szólnak.

  Róna Péter közgazdász szerint Görögország és Olaszország után Magyarország vezetését is ,,saját emberére" bízhatja az Európai Unió.

  Noha lenne lehetőség az euróövezet problémáinak orvoslására, ezek az eszközök egyelőre nem kerültek előtérbe. Jelenleg egy egészen más küzdelem zajlik, ami egy olyan eurózóna fenntartásáról és átalakításáról szól, ami a centrum és a periféria közötti erőviszonyokat betonozza be - nyilatkozta a mindennapi.hu-nak Róna Péter közgazdász.

  Szerinte a periféria országainak szerepe a jelenlegi gazdasági szerkezetben annyi, mint a török vendégmunkásoké a 60-as években a német gazdaságban. Mint mondta, ennek a szerkezetnek az intézményesítéséről folyik most a vita. Amikor a görög válság beindult, minimális mennyiségű pénzzel kezelni lehetett volna a helyzetet, azonban Németország egyáltalán nem is foglalkozott a görög helyzettel, azt a látszatot keltve, hogy négy hónappal későbbi tartományi választásai miatt nem jó, ha Angela Merkel kancellár a görögök gondjaival foglalkozik. A júliusi európai megállapodás és a két héttel ezelőtti cannes-i G20-csúcs zárónyilatkozata komolytalan megállapodás a közgazdász szerint.
  A görög ,,mentőcsomag" egyébként egy hatalmas privatizációról szól, amelyben a vízművek, a villamos energia és a kikötők is szerepelnek az eladásra váró tételek között. Róna Péter kifejtette: ,,jelenleg az zajlik, hogy a periféria országaiban a megválasztott politikai vezetőket az EU lecseréli a saját embereire. Az új görög miniszterelnök, Papadémosz az európai jegybank alelnöke, Mario Monti, aki valószínűleg Olaszország miniszterelnöke lesz, a brüsszeli európai bizottságnak volt belső piaci biztosa. Ez azt jelenti, hogy Olaszországban is lesznek privatizációs folyamatok, és ezt már le is írták. A valutaalap és az IMF levélben szólította fel Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt: Olaszország nevezze meg, hogy évenként miként tud 5 milliárd euró állami vagyont, ingatlant eladni, amely összeget teljes mértékben az adósság törlesztésére fordítaná."
  A közgazdász vélekedése szerint ez a mechanizmus már beindul, és egy éven belül Magyarország miniszterelnöke Andor László lehet, hiszen látszik, hogy az unió kihelyezi a periféria országaiba az általa ismert és megbízható embereket. Mindezt alátámasztja a Wall Street Journal cikke is - pontosabban egy meglehetősen felszínesre sikeredett blogbejegyzés - , amelyben arról írnak, hogy Magyarországon lehet a következő nagy válság. A közgazdász szerint a cikk megalapozója Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának nyilatkozata lehet, amelyben a biztos elmondja, hogy mekkora lesz a magyar költségvetési hiány.”
 • 12. Hunicum 2011. november 17. 10:18
  „Mennyien elfelejtették a múltat!”
 • 11. IV.Béla 2011. november 17. 07:41
  „9. Patriot!

  Hát a luxemburgi, meg a virgin-szigeteki offshore cégek banditáiról mit tudsz nekünk mondani, kedved Patriot?”
 • 10. urbaniastapista 2011. november 16. 22:34
  „#9.
  Most mitől lett jobb? Mármint gazda?
  Van egy kulcsmondat, szerintem: az állam "a munkavállalók helyzetét a régió adottságait is figyelembe véve stabilizálni kívánja" - dolgozzatok az Audiban stabilan, a gyár (telkek) meg a miénk lesznek (adottság), az egyik kell az audinak, a másik meg az audiban dolgozóknak, a hason meg nekünk.”
 • 9. Patriot 2011. november 16. 21:09
  „Szerencsére nem a ciprusi offshore banditák kezébe került.
  Az elvtársak bűvészeket megszégyenítő mutatvánnyal játszották ki a saját adótörvényeiket. Arról, hogy az állami vagyont valamilyen módon gyarapítsák az kimondottan visszataszító volt számukra.
  " Az állam rossz gazda " a gyurcsányi-kóka féle kormány szállóigévé vált mondása szerint. Mondjuk ezt kimerítően bebizonyították!”
 • 8. steke 2011. november 16. 20:36
  „Ugyanaz a dallam, mint a Ringa esetében. Előző évben az is nyereséges volt, mire eladásra került, már csak egy értéktelen, vacak veszteséges cég lett belőle. Ki van ez találva!”
 • 7. acsali 2011. november 16. 20:32
  „Kisfőnök! Ezek jobbak voltak?”
 • 6. és? 2011. november 16. 19:35
  „4. Hunicum 2011.11.16. 18:42

  nekem is ez volt, ami egyből feltűnt...”
 • 5. kisfönök 2011. november 16. 19:20
  „T.Elemér!Igazavan,a mostaniak meg nyomorba döntik.
  T.Acsali. Kire? Fideszesekre?”
 • 4. Hunicum 2011. november 16. 18:42
  „Sok mindent sejtet, hogy Zrt.-t csinálnak belőle.”
 • 3. acsali 2011. november 16. 17:46
  „Remélem lecserélik a vezetőket .”
 • 2. bojtár 2011. november 16. 17:45
  „:) volt más választása:) adják el ezt is”
 • 1. elemér 2011. november 16. 17:34
  „A Rába igazgatósága rábólintott az állam ajánlatára !
  Hmm..., Uraim az előző kormány éveken keresztül hazudott és becsapta az egész országot... Adjanak nekem is egy esélyt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A GDP 5,4 százaléka az államháztartás hiánya

Az MNB közleménye szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP mínusz 4,2… Tovább olvasom