Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

A PSZÁF visszavonta az AIM Általános Biztosító Zrt. engedélyét

Visszavonta az AIM Általános Biztosító Zrt. alapítási és tevékenységi engedélyeit a pénzügyi felügyelet, valamint 2013. január 28-iki kezdettel elrendelte az intézmény végelszámolását - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hétfőn.
A PSZÁF 2013. január 25-én kelt határozatában az intézkedést azzal indokolta, hogy az AIM Általános Biztosító Zrt. biztonsági tőkemegfelelése 2012. december 31-re súlyosan jogszabálysértő szintre zuhant.

A biztosítónak mintegy 185 ezer ügyfele van, többségük külföldi, a Magyarországon tevékenykedő biztosítók közül nem életbiztosítási ágban a piaci részesedése 1,5 százalék.

A végelszámolás január 28-iki kezdő időpontjában a biztosítási szerződések - a jogszabály erejénél fogva - megszűnnek. A megszűnt biztosítási szerződésekre csak a megszűnés napjáig járó biztosítási díjak szedhetők be. A biztosítóval új biztosítási szerződés - szintén a végelszámolás kezdő időpontjától - nem köthető, és a régi szerződés nem hosszabbítható meg.

A végelszámoló - a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. - tájékoztatja majd az AIM ügyfeleit a biztosítóval szemben fennálló igények benyújtásának módjáról és határidejéről.

Az MTI nem érte utol a társaságot, mivel a honlapja nem működik, így a kapcsolathoz sincsenek információk.

Az interneten fellelhető információ szerint, a PSZÁF 2006. novemberében adott működési engedélyt az AIM Általános Biztosító Zrt.-nek. A társaság a nem életbiztosítási üzletágon belüli tevékenységét 2007. február 1-jével kezdte meg. Alapításkor a biztosító egyszemélyi tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Maclerdale Ltd., ez a cég szerepel a céginformációban is. Szintén internetes forrás szerint a közvetett tulajdonosai között szerepelt a Euroventures Hungary III Limited Partnership, az EBRD, az ABN AMRO Danube Ventures BV, a németországi Leue Ú Nill International GmbH valamint a MAI CEE csoport korábbi tulajdonosainak, és az elmúlt években dolgozói részvénnyel jutalmazott munkatársai.

Tavaly augusztustól egy tulajdonos szerepel a céginformációban,  ez pedig a ciprusi Maclerdale Limited, amelynek kézbesítési  megbízottja a  Berke & Molnár Ügyvédi Iroda. A társaság jegyzett  tőkéje tavaly januártól 1 milliárd 474 millió forint. 

A hivatalos mérlegben 2011-ben nem volt árbevétele a társaságnak, a saját tőkéje 1,1 milliárd forint. A mérleg szerint eredménye pedig 72 millió 890 ezer forint volt abban az évben.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) piacról 2011. elejétől vonult ki az AIM, de a casco piacon továbbra is jelen volt. A biztosító 2009. május 4-én kezdte meg a kgfb szerződések kötését, miután megvásárolta a TIR Biztosító Egyesület kgfb állományát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az építőipari válság ellenére terjeszkedik a Hörmann

A Hörmann újabb gyárakat vásárolt, ezzel többek között Indiában és Amerikában is megerősítve… Tovább olvasom