Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

A nők átlagosan 21%-kal keresnek kevesebbet a férfiaknál - Ön mit tapasztal?

A különbség már pályakezdőként kialakul, a legnagyobb differencia a 35-44 éves munkavállalóknál mutatkozik.

Ötödével keresnek kevesebbet a nők

Hazánkban a nők átlagosan 21%-kal keresnek kevesebbet a férfiaknál – derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérés legújabb kutatásából. A különbség már pályakezdőként kialakul, a legnagyobb differencia a 35-44 éves munkavállalóknál mutatkozik. A diplomások és a magasabb pozíciók esetében nagyobb a nők lemaradása.

Az Európai Bizottság néhány éve kampányt indított a nemek közti bérkülönbség leküzdéséért, az egyenlő fizetés napját ezért minden évben néhány nappal a Nemzetközi Nőnap előtt, március 5-én tartják.

A legújabb eredmények szerint Európában átlagosan 17%-kal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál, Magyarországon ez a különbség a Fizetesek.hu felmérése szerint jelenleg 21%. Volt már rosszabb is, egy évvel ezelőtt például 25%. A 2011 márciusi adatok szerint a férfiak átlagfizetése 245.000 forint, míg a nőké 194.500 forint.

Már pályakezdőként hátrányból indulnak a nők: a 17-24 éves munkavállalók esetében a különbség 14%, 25 év felett pedig már 21%. A bérszakadék a mélypontot a 35-44 éves munkavállalók esetében éri el, ennél a korosztálynál ugyanis 28%-os a nők lemaradása. Majd 45 év után 23%-ra csökken, az 55 év feletti nők esetében pedig 20%-ra esik vissza.

A Fizetesek.hu eredményei alapján minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb a fizetésbeli lemaradása a férfiakkal szemben. Míg ugyanis a segédmunkások esetében 6%-kal keresnek kevesebbet a gyengébbik nem képviselői, az adminisztratív alkalmazottak esetében 7%, a szolgáltatási szféra alkalmazottai és a szakmunkások esetében 18%, a középvezetőknél 19%, a felsővezetőknél pedig már 26%.

Ha a fizetéseket pozíciók szerint hasonlítjuk össze, akkor némileg javul a kép: a nők ugyanabban a pozícióban átlagosan 7%-kal keresnek „csupán" kevesebbet a férfi kollégáiknál.

Természetesen befolyásolja a különbséget az is, hogy melyik nem képviseli leginkább az adott szakmát.

Köztudott, hogy a felsővezetésben leginkább férfiakat találni, ennek megfelelően a műszaki igazgatók átlagosan 39%-kal, az ügyvezető igazgatók 35%-kal, a pénzügyi és kereskedelmi igazgatók pedig 25%-kal kapnak kapnak kevesebbet, ha nők.

De az olyan pozíciókban is, mint a biztosítási ügynök (25%), az újságíró, a főszakács, az értékesítési key account manager (23-23%), a marketing menedzser (20%), a gyártósori munkás (15%), a cukrász és könyvelő (10-10%), vagy éppen az orvos (9%), jelentős a nők lemaradása.

Vannak azonban fordított helyzetek is: talán nem meglepő, hogy a gyógyszerészeti laboránsok esetében 22%-kal, a HR munkatársak esetében 21%-kal, a lakberendezők és belső építészeknél 16%-kal, a könyvtárosoknál 13%-kal, az asszisztensek és titkárok esetében 6%-kal keresnek többet a nők, hiszen ezek olyan pozíciók, ahol ritkábban dolgoznak férfiak.

Persze vannak olyan pozíciók is – ha kevesebb is -, ahol egyenlő számban dolgozik mindkét nem, mégis a nők felé billen a mérleg nyelve. Az ingatlan értékesítőknél 8%, a jogászoknál 5%, a PR menedzsereknél pedig 2% előny mutatkozott a bérekben a nők javára.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Szerén 2012. március 21. 07:40
  „Saját történetem. Osztálytársammal egyazon napon egy cégnél kezdtünk dolgozni.
  Amikor felvettek már a fiút több kezdőfizuval vették fel, mindkettőnket azonos beosztásban, csak másik üzemrészben. Az én bizonyítványom lényegesen jobb volt, tehát semmi nem indokolta, hogy ő kapjon magasabb kezdő fizetést. Ezt még meg is próbálták magyarázni, nem azért ám mert ő fiú.
  Nem hát! Szóval ennyit erről.
  Ez 40 évvel ezelőtt történt, és a mai napig ez nem változott semmit.
  Semmi köze ennek a gyermekvállaláshoz. Mindent meg lehet egy házasságban oldani, van férfi kollégám, aki többet vállal a gyerekek gondozásában, mint a felesége. Nyilván nem az első néhány hónapban, amikor szoptatni kell.
  Egy férfi is lehet beteg, például, és általában sokkal kényesebbek, mint mi nők.”
 • 22. RUDI 2012. március 14. 12:44
  „Igen ez való igaz,a nők többsége kevesebbet keres a férfiaknál.De viszont el kell különíteni, hogy mely területen dolgoznak,és milyen munkát végeznek.Tehát fizikai, vagy szellemi munka az amit végez stb.A nőknek is vannak feladataik, mint nekünk férfiaknak,de viszont a nőkre több feladat hárul.Az anyaság a család a háztartás stb,ez amit jobban meg kellene fizetni a sok sok éveket, mely elmúlt a család alapítással kiesett összeg , mely nem teszi ki a munkában töltött keresetet.Míg nagyon fontos feladatot tölt be az anya a család alapításban ezért lenne szükséges nagyobb támogatásban,hogy mire vissza szeretne menni a volt munkahelyére vissza is fogadják, ne pediglen ellenkezőleg legyen.Már végre át kellene látni az egészet, hogy igen is sok sok nő szívesen vállalna családot , ha kellő kép meg lennének fizetve ,és közben el várják, hogy nőjön a családok létszáma .Nagyon aggaszt a nők helyzete,remélem , hogy több figyelmet fognak kapni.Hisz sokk küzdő élet vár rájuk, mint ránk férfiakra is ,hisz mi is küzdünk velük együtt ,csak ők erősebbek és ezt szeretjük bennük.”
 • 21. Mankapunka 2012. március 08. 16:15
  „Alina

  Azt ne mondd,hogy az Okmányirodákban olyan kemény meló folyik. Egyetemi végzettséget nem igényel.Nincs is minden nap nyitva 8 órában.”
 • 20. load 2012. március 08. 11:12
  „A nők fizetésbeli lemaradásának legfőbb oka a gyermek szüléssel kapcsolatos következmények.
  Mig a gyermektelen nők közel azonos fizetést tudnak elérni a férfiakéval, minől több a családban a gyerek, annál nagyobb a nők (anyák) leszakadása a bérek terén.
  Nem csak a gyessel kiesett idő az ami hátráltat, de azt követően is - ha a gyerek beteg, a nőnek kell otthon maradnia vele - a hátrányos körülmények dominálnak.
  Ráadásul a 3 év alatti gyermekeknek csak 9%-a járhat bölcsödébe a szűk elhelyezési kapacitások miatt.
  Az én tapasztalatom az, hogy bizonyos - föleg monoton és nagy precizitást, körültekintést igénylő - munkáknál a nők teljesítményben lehagyják a férfiakat.
  Sokuk szervező készsége pedig bámulatos.”
 • 19. gondolat1234 2012. március 08. 10:13
  „Alina01: Elnézést kérek, hogy megmondtam a véleményem. Irodában dolgozom, napjában egy percem nincs még vécére se kimenni, míg látom mi megy körülöttem. Ez van, ha nálatok nem így működik, akkor ennyi: Mondom, munkahelye válogatja.”
 • 18. Alina01 2012. március 08. 07:55
  „Gondolat 1234: Neked halvány gőzöd sincs arról, hogy mit csinálnak az irodákban, kívülről ezt látod a tetőcseréprakás közben....de nem is kell, hogy megértsd, hidd amit akarsz.”
 • 17. kisember1 2012. március 08. 07:18
  „Nem tudom, hogy megy ez másnál. Én rendkívül tisztelem a férjem az általa végzett munkáért is. ő is becsüli azt, amit én végzek el.
  Szép is lenne, ha így gondolkoznánk.

  Nemkülönben azzal az agyamra mennek más nők vagy férfiak, ha én kidolgozom a munkaidőm, míg mások kávézgatnak, cigizgetnek, cseverésznek, függetlenül a nemüktől. Ebben egyetértek, ugyanakkor ez nem csak a nőtársaimra vonatkozik...”
 • 16. Gu 2012. március 08. 07:10
  „A nőnek a konyhában a helye!”
 • 15. gondolat1234 2012. március 07. 22:25
  „Én azt mondom, egyet értek Mankapunkával, de persze munkahelye válogatja. Konkrétan amit nálunk a nők csinálnak irodai munka címén, azt mindennek lehet nevezni, csak munkának nem: Egész nap cseverésznek, kávézgatnak, sétálgatnak a friss levegőnek, abba a kevéske papírmunkába, meg amit el kell végezni, bele akarnak halni. Az asszisztensek meg HR-esek (csajokkal tele ) ésatöbbi meg nem tudom minek van, mert bármi baja van az embernek, csak azt a választ kapod, hogy old meg magad ...”
 • 14. Túrabakancs 2012. március 07. 18:26
  „A mai világban a nőknek már lassan több joguk van mindenben, mint a férfiaknak! A váláskor
  például sokszor anyagilag teljesen tönkreteszik a férfiakat, erről miért nincsen szó?
  A fizetések meg nem sokkal maradnak el hasonló munkakörben a két nem között. Ismétlem,
  hasonló munkakörökben.”
 • 13. Mankapunka 2012. március 07. 18:07
  „"tegyék szívükre a kezüket Hölgyeink, gondolják át kinek tetszenek, ki tetszik nekik, ez a meghatározó szerintem."

  Damu Roland???”
 • 12. okda 2012. március 07. 17:05
  „Amikor "pengét akasztok" valamely közhivatalban 90%-n Hölgy a személy. Szerintem nem abból fakad a hivatalok "igenes" vagy "nemleges" hozzá állása, hogy valakinek igaza van e, vagy sem, ha nő az ügyintéző, annál inkább a külsőnk a meghatározó. Női nem a Spirituális világban is a negatív Jin, de a valóságos materiális világban is a befogadó jellem. Ebből fakadhat ősidők óta a megkülönböztetés bár szerintem is sokszor igaztalanul, de tegyék szívükre a kezüket Hölgyeink, gondolják át kinek tetszenek, ki tetszik nekik, ez a meghatározó szerintem.”
 • 11. kisember1 2012. március 07. 16:26
  „Eleve főként férfi munkahelyi hirdetések vannak....

  Nekem már kezd elegem lenni, hogy összeugrasztanak mindenkit mindenkivel...
  A családost a családtalannal és fordítva, a fiatalt az időssel, a nőket a férfiakkal....

  Az tény, hogy a nők kevesebbet keresnek sajnos, habár szerintem nem dolgoznak kevesebbet. Ettől még szeretik a férjüket remélhetőleg.

  Az olyan megnyilatkozásból, amelyből nő vagy férfigyűlölet hallatszik ki, az menjen a saját nemével....vagy maradjon meg magának és lehetőleg ne szaporodjék...”
 • 10. Mankapunka 2012. március 07. 15:37
  „Mugen

  Ilyeneket ne írjál,mert nem fogják elhinni. :)

  Alina

  Tőlem messze áll az irodai munka. Én jobban érzem magam,ha a tájat nézegethetem,és a saját magam ura vagyok.”
 • 9. mugen 2012. március 07. 14:57
  „A feleségemmel egy munkahelyen dolgozunk, közel egy időben kezdtünk, azonos végzettséggel (érettségi), mégis jóval magasabb a nejem fizetése! Kb. 30%-al kap többet. Támogatás, levonás, pótlék stb. nincs egyikünknél sem!”
 • 8. Puszedlike 2012. március 07. 13:49
  „,,Irodai munkát végzett ember,azért könnyebben csinál házimunkát,mint aki a tetőn rakja a cserepeket. Ne hasonlítgass dolgokat,fölösleges." A legjobb példa 1 rakja a cserepet 2 nézi, mert annyira ,,dolgozik", hogy még arra is jut idő, hogy minden 5. nőt lefütyülje a járdáról /a hétköznapok szánalmas esetei/.”
 • 7. Alina01 2012. március 07. 13:38
  „Mankapunka, ahogy elnézem Te meg munkaidőben ráérsz ilyen cikketek olvasgatni és azt kommentálgatni....gondolom a kolléganőid épp azt nézik, hogy ezerrel "dolgozol".”
 • 6. Mankapunka 2012. március 07. 12:14
  „nága

  Saját munkahelyeimen láttam,mit csinálnak az irodában a hölgyek. Nálunk például csak mosni-vasalni-főzni kell a hölgy jelölteknek,mert a többi a férfi dolga,NÁLUNK. Az egy dolog,hogy nálatok nem így van,és te ebből indultál ki.

  Tanultál egy kis történelmet,akkor tudhatod,hogy a nők akartak egyenlő jogokat,és bánásmódot.

  people Irodai munkát végzett ember,azért könnyebben csinál házimunkát,mint aki a tetőn rakja a cserepeket. Ne hasonlítgass dolgokat,fölösleges.”
 • 5. ISU 2012. március 07. 11:32
  „4. nága

  A korábbi kormány nyilatkozatok szerint már nem fogy a nemzet, mivel az egykulcsosnak kikiáltott személyi jövedelemadó kedvezően hat a születések számára.Nem tudta ?”
 • 4. nága 2012. március 07. 11:18
  „Mankapunkának:
  Teljes szívből kívánom neki azt a "nemdolgozást"egy életen át, amit a nők végeznek a munkahelyeken, ill. otthon is! Így csak egy egoista, hímsoviniszta írhat, akinek valószínűleg sem édesanyja, sem nagymamája, sem nőtestvére, sem barátnője, sem felesége, sem lánygyermeke nincsen.
  A nők biológiai determináltságuk miatt kapnak sajnos kevesebb fizetést, ami szégyenletesen gyalázatos dolog. Persze ez természetesen visszaüt a népesség fogyásának emelkedésében. Na de , ha ez így van jól a nagyrészt férfi törvényhozók nézetei miatt, akkor "igyák is meg a levét" és ne siránkozzanak, hogy fogy a nemzet.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedett a benzin, csökkent a dízel ára

Miközben bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a… Tovább olvasom