Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A német csúcsvezetők fizetését is korlátozhatják

Svájc után Németországban is bevezethetik azt a szabályt, hogy a részvényesek korlátozhatják a cégvezetők fizetését.
Svájc után Németországban is bevezethetik azt a szabályt, hogy a részvényesek korlátozhatják a cégvezetők fizetését.

A német kormány szerdai ülésén elfogadott törvényjavaslat szerint a tőzsdén jegyzett társaságok részvényesei minden évben határozhatnak arról, hogy mennyi pénz jár az igazgatóság tagjainak.

A csúcsvezetők járandóságáról jelenleg a felügyelőbizottság dönt. Az új javaslat ezzel szemben azt irányozza elő, hogy a részvényesek közgyűlése eurócentre lebontva meghatározhatja, mekkora fizetést vehetnek fel az igazgatósági tagok, és milyen bónuszokban részesülhetnek.

A kormány szerint az új szabály megfelelő eszköz a túlzott kockázatvállalásra ösztönző bónuszok ellen, és megakadályozza, hogy a nagy konszerneknél a menedzsment tagjai csillagászati összegű fizetéseket osztogassanak egymásnak.

A német kormány a svájci példa nyomán, és az általános bérszínvonalnál nagyságrendekkel magasabb csúcsvezetői fizetések körül kialakult társadalmi vita hatására döntött a részvénytársaságok működéséről szóló törvény módosításáról. A javaslatot még a Bundestagnak, a törvényhozás alsóházának is el kell fogadnia.

Svájcban március elején népszavazással döntöttek arról, hogy a részvényesek korlátozhatják a cégvezetők, az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok illetményét.

Az Európai Bizottság is hasonló szabályozásra készül. Michel Barnier, a brüsszeli bizottság belső piacért és a szolgáltatásokért felelős tagja egy márciusi nyilatkozatában azt mondta: az év végéig elkészítik javaslatukat arról, hogy a tőzsdén jegyzett uniós vállalatoknál a részvényesek dönthetnek a vezetők fizetéséről, és végkielégítéséről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött szerdán a forint

Erősödött szerdán a forint, az eurót délután négy órakor 293,78 forinton jegyezték a bankközi… Tovább olvasom