Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A negyedik negyedévben 1,4 százalékkal nőtt a GDP

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2011. IV. negyedévében 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2011. IV. negyedévében 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat gyorsbecslése alapján, a növekedés hajtóereje elsősorban a mezőgazdaság, másodsorban az ipari export volt; a gazdaság teljesítménye 2011-ben 1,7 százalékkal bővült.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. A KSH megjegyzi, hogy a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

Elemzők a negyedik negyedévre 0,7-0,8 százalék, a tavalyi egész évre 1,5 százalékos gazdasági növekedést vártak.

A GDP tavaly a harmadik negyedévben 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,4 százalék volt a növekedés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adat megjelenése után kiadott közleményében rögzíti: a romló külpiaci konjunktúra ellenére a magyar gazdaság 2011 utolsó negyedévében is pozitív teljesítményt tudott felmutatni a KSH előzetes statisztikái alapján, a GDP-adat meghaladta az elemzői várakozásokat, és jobb az európai trendeknél.

A szaktárca gyorselemzése megjegyzi, hogy a részletes adatokat március 9-én közli a KSH, az azonban valószínűsíthető, hogy - keresleti oldalon - a kiskereskedelemben megindult pozitív trendek folytatódtak (amelyet a bevásárló-turizmus is erősíthetett), valamint - termelési oldalon - az ipar számai a negatív külpiaci trendek ellenére továbbra is pozitívak maradtak.

Az MTI által megkérdezett budapesti elemzők szerint a GDP elmúlt év utolsó negyedévi és egész évi adatai is jobbak lettek, mint amit a piac várt.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója elmondta: úgy tűnik, hogy az adatok mögött egy kicsit csökkenő beruházási adat, stagnáló belső fogyasztás és enyhén növekvő export húzódik meg. Várhatóan az utolsó negyedév belső tendenciái különböznek az egész éves folyamatoktól - húzta alá.

Megjegyezte, hogy az izgalmasabb az idei év alakulása lesz, különösen az eurózóna gazdasági visszaesése miatt. Az igazgató szerint azzal lehet számolni, hogy az első negyedévben komolyabban visszaesik a fogyasztás, és az sem kizárt, hogy az export is némileg csökken. A BB Alapkezelőnél egész évre a magyar GDP 2 százalékos visszaesését várják - jelezte Duronelly Péter.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője kiemelte, hogy még az optimistának tekinthető várakozásoknál is erőteljesebben, 1,4 százalékkal nőtt a hazai GDP a tavalyi utolsó negyedévben. Pozitív meglepetés, hogy az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal nőtt a GDP, ami növelheti annak valószínűségét, hogy a hazai gazdaság elkerülheti a technikai recessziót, azaz két egymást követő negyedéves visszaesést - tette hozzá.

Az elemző szerint a kormányzati megszorítások és az adóváltozások miatt az idei első negyedévben csökkenhet a GDP negyedéves alapon, azonban a második negyedévtől már újra növekedésre számít, mivel egyrészt a német konjunktúra élénkülni látszik, másrészt elkezdődik a termelés a Mercedes kecskeméti üzemében. A Nokia termelésének kiesése ugyan kissé fékezheti a növekedést, azonban mivel a legkisebb hozzáadott értékű összeszerelési tevékenységet telepítik át, miközben a termelés visszaesése már néhány éve tart, nem befolyásolhatja komolyabb mértékben a GDP-t.

A közép-kelet-európai térség szerdán ismertetett GDP-adatai közül a legbiztatóbb hír az volt, hogy a magyar gazdaság növekedett a tavalyi utolsó negyedévben - közölték a szerdai térségi adatismertetésekhez fűzött kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők.

Egyes citybeli vélemények szerint a magyarországi GDP-adatsor arra vall, hogy a magyar gazdaság az idén elkerülheti a recessziót.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a GDP-adatokhoz fűzött helyzetértékelésükben közölték: az a tény, hogy a magyar gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben "dacolt a recesszióval", megerősíti a háznak azt a "konszenzus feletti" előrejelzését, hogy a magyar GDP-érték a 2012. év egészében 0,5 százalékkal növekedni fog.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőcége, a Capital Economics a térségi GDP-adatokról összeállított szerdai elemzésében úgy fogalmazott, hogy a legbiztatóbb hír a régiós adatsorban a tavalyi negyedik negyedévi magyar növekedés.

Az euró jegyzése délután négy órakor 289,82 forint volt a reggeli 290,67 forintot és a kedd esti 291,01 forintot követően.

A Budapest Értéktőzsde a zárás előtt félórával 0,75 százalékos erősödést mutatott, a vezető papírok közül az OTP nőtt erőteljesebben, 2,5 százalékkal, a Richter viszont 08 százalékkal csökkent.

Olvasóink írták

 • 4. bojtár 2012. február 16. 09:41
  „észre is vettem minden jobb is lett”
 • 3. ISU 2012. február 15. 18:19
  „2. westi

  "A szaktárca gyorselemzése megjegyzi, hogy a részletes adatokat március 9-én közli "
  Lehet eső. lehet hó..........
  Véleményemet továbbra is fenntartom.”
 • 2. westi 2012. február 15. 18:01
  „ISU

  http://www.portfolio.hu/gazdasag/elajultak_a_londoni_elemzok_a_magyar_adattol.162942.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

  Még tudok egypár ilyent bemásolni! Ügyes kormány ez ha az egész Európát be tudják csapni!”
 • 1. ISU 2012. február 15. 17:24
  „"a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat gyorsbecslése alapján"
  "így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek. "

  Nem kell előzetes számítás, mert az nem a valóságot tükrözi.
  Ez csak a kormány önfényezése, meg a nép butítása.
  Akkor nyilatkozzanak, ha konkrét adatuk van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A befektetési alapok vagyonát eladások csökkentették januárban

A befektetési alapok vagyonát januárban is eladások csökkentették, azaz folytatódott az múlt év végi… Tovább olvasom