Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A monetáris tanács szerint tovább folytatódhat a kamatcsökkentés

A monetáris tanács szerint az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja.
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden a várakozásoknak megfelelően ismét 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely így újabb történelmi mélypontra, 1,80 százalékra csökkent.

A kamatdöntő ülésről kiadott közleményben a testület úgy ítéli meg, hogy előrejelzései feltételeinek teljesülése mellett "az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója az irányadó ráta csökkentése és a tartósan laza monetáris kondíciók irányába mutat".

Megjegyzik azt is, hogy a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

A testület megítélése szerint folytatódhat a magyar gazdaság növekedése, azonban az erősödő gazdasági aktivitás mellett is elmarad a kibocsátás a potenciális szintjétől, és a reálgazdasági környezet bár csökkenő mértékben, de továbbra is dezinflációs hatású marad. A belső kereslet élénkülése ellenére - külső piacok elhúzódó kilábalása miatt - a kapacitáskihasználtság csak fokozatosan javulhat. A foglalkoztatás növekedése mellett a munkanélküliség továbbra is meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét. Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat.

A belső kereslet élénkülésével, illetve a bérek emelkedésének köszönhetően a maginfláció fokozatosan emelkedhet, azonban a folyamatot lassíthatja az alacsony nyersanyagár hatása. A hazai reálgazdasági és munkapiaci tényezők továbbra is dezinflációs hatásúak, az alacsony infláció tartósan fennmaradhat, az csak az előrejelzési időszak végén emelkedhet 3 százalék közelébe.

A nemzetközi befektetői hangulat összességében kedvező: a Görögországgal kapcsolatos feszültségek, az Egyesült Államokból beérkező vegyesen értékelhető makrogazdasági adatok, az orosz-ukrán konfliktus és a közel-keleti geopolitikai feszültségek kedvezőtlenül hatottak a globális befektetői hangulatra, míg az eurózónából érkező kedvező makrogazdasági adatok javították a pénzpiaci környezetet. A forint euróval szembeni árfolyama visszafogott ingadozás mellett erősödött, majd az időszak végén némi korrekció következett be. A hazai kockázati mutatók és a hosszú államkötvény hozamok összességében enyhén emelkedtek az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban. Magyarország sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány - jegyzik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 százalékra csökken az szja

Két adó is csökken jövőre, ez a kormány terve. Az szja 16-ról 15 százalékra, az áfa pedig a… Tovább olvasom