Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A minimálbér kétharmadát költjük beiskolázásra

Sok szülő számára megterhelő a szeptember eleji időszak: a tankönyvek, tanszerek beszerzése, a gyermek vagy gyermekek iskolába szállítása, a délutáni különórák egyeztetése komoly szervezést, időráfordítást igényel, de mindemellett jelentős költséggel is jár.
A Generali felmérése szerint az iskolakezdés a szülőknek átlagosan 41 000 Ft-os kiadást jelent gyermekenként, míg a különórák egy általános iskolás gyermek esetében havonta 5 800 Ft-tal, középiskolás gyermeknél 9 900 Ft-tal terhelik a családi kasszát. A váratlanul felmerülő kiadásokra gyakran már nem is jut pénz.

Magyarországon ma egy kétgyermekes család – amennyiben a szülők az országos átlagbérnek megfelelő fizetést kapnak – havi jövedelme egynegyedét, míg ha csak minimálbért keresnek, a fizetése több mint felét költheti a gyermekek iskolakezdésére – derült ki a Generali friss felméréséből. A biztosító általános iskolás és középiskolás korú gyermekek szülei körében végzett felmérést, hogy feltérképezze, mennyire megterhelő számukra anyagilag az iskolakezdés. Az 1200 fős mintán végzett kutatásból kiderült, hogy egy gyermek iskolakezdése átlagosan 41 000 Ft-ba kerül, függetlenül a gyermek életkorától. A megkérdezettek mindössze 5%-a tudta 20 000 Ft alatti összegből megoldani a szükséges tankönyvek, iskolaszerek, ruhák, költségét, míg a szülők 12%-a 60 000 Ft-nál is többet költ az évkezdésre.


Az általános iskolások 65%-a jár legalább egyféle különórára, ami leggyakrabban valamilyen sport (41%), ritkább esetben nyelv (13%) vagy zene (10%). Ezek a különórák átlagosan havonta 5 800 Ft-tal terhelik a családi kasszát. Ezzel szemben a középiskolásoknak csak kevesebb, mint fele jár valamilyen tanórán kívüli foglalkozásra, ami a szülőknek átlagosan havonta 9 900 forintjába kerül. E korosztály körében is a sport a legnépszerűbb (26%), de többen választanak nyelvet (19%), míg a zene (7%) és más foglalkozások (7%) háttérbe szorulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Magyar Nemzeti Bank első félévi nyeresége 27,2 milliárd forint volt

A Magyar Nemzeti Bank 2012 első félévi nyeresége - döntően egyszeri hatásnak köszönhetően - 27,2… Tovább olvasom