Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

A MasterCard ellen ítélt jogerősen az uniós bíróság

Az ítélettel jogerősen megtiltják a MasterCardnak, hogy az Európai Unióban úgynevezett multilaterális bankközi díjat alkalmazzon.
Helybenhagyta az első fokú törvényszék döntését csütörtökön az Európai Unió Bírósága, jogerősen megtiltva ezzel a MasterCardnak, hogy az Európai Unióban úgynevezett multilaterális bankközi díjat alkalmazzon.

A díj alkalmazásának megtiltásáról még 2007-ben határozott az uniós versenyhatóságként eljáró Európai Bizottság, ám a MasterCard minden lehetséges jogi fórumon megtámadta a döntést, a csütörtöki ítélet ellen viszont már nincs hova fellebbezni.

Brüsszel úgy látta, hogy a multilaterális bankközi díj alsó küszöbértéket jelent a kereskedőkkel szemben felszámított díjak esetében, korlátozva ezáltal az árversenyt.

A multilaterális bankközi díjak alkalmazása azt jelenti, hogy az adott cég a kiskereskedelmi egységekben történt minden egyes fizetésre felszámol egy díjat, ami növeli a kiskereskedők kártyaelfogadási költségeit, ez esetben anélkül, hogy bizonyítható módon javította volna a hatékonyságot.

A multilaterális bankközi díj önmagában nem törvényellenes, a MasterCardéhoz hasonló nyílt fizetőkártya-rendszer üzemeltetése esetén azonban csak akkor áll összhangban az uniós versenypolitikai szabályokkal, ha hozzájárul a műszaki és gazdasági haladáshoz és a vásárlók hasznát szolgálja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyéves mélyponton az élelmiszerárak augusztusban

Ezt az értéket egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot… Tovább olvasom