Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

A MAN és a Rába-Volvo szállíthat a Volánbusznak

A Volánbusz Zrt. eredményt hirdetett a 167 autóbusz beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárásban.

A vállalatnak a jövő év első negyedévétől kezdődően 106 szóló kialakítású MAN és 61 csuklós RÁBA-VOLVO autóbusz forgalomba állítására nyílik lehetősége. A Volán társaságok járműbeszerzési programját újraindító megrendelés összértéke mintegy 10 milliárd forint.

A Volánbusz Zrt. új járműveivel elsősorban a Budapest elővárosi forgalomban találkozhatnak majd az utasok 2014 elejétől. A RÁBA-VOLVO konzorcium nyertes ajánlata komoly előrelépés a hazai autóbuszgyártás jövője szempontjából. A lezárt tender mellett folyamatban van egy újabb 49 autóbusz beszerzésére irányuló, járműpótlási célú közbeszerzési eljárás is - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

A VOLÁN társaságok járműbeszerzéseit 2010 nyarán függesztették fel, mivel ekkor még nem született döntés a vállalatok - beszerzendő járművek darabszámát és összetételét alapvetően befolyásoló - átalakításáról. Az autóbuszos szolgáltatók versenyképességének és méretgazdaságosságának javítása érdekében azóta megkezdődött a 24 állami cég összevonása 7 regionális társaságba. A hatékonyabb működés és üzemvitel egyik alapfeltétele a járműállományok, telephelyi és pályaudvari infrastruktúrák ésszerűsítése. Az ütemezetten zajló átszervezés teljes lezárása a jövő év végéig várható.

Az átalakítási folyamat megkezdésével 2013 második felében megindultak az első központilag koordinált járműbeszerzési tenderek. A vásárlások közvetlen fedezetét a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Közösségi Közlekedésfejlesztési Finanszírozási programja, míg a hitelek megtérülését a társaságok bevételei (menetdíjak és állami források) biztosíthatják. A kiírások a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szakértőiből álló bizottság felügyelete mellett, egységes szempontrendszer szerint, összehangoltan jelennek meg a továbbiakban is a közösségi közlekedés biztonságos fenntartása és fejlesztése érdekében.


Olvasóink írták

  • 1. ATX 2013. szeptember 07. 09:49
    „Remélem ettől a gagyi Credo buszok is jobbak lesznek. Vagy csődbe megy a Kravtex is. Nesze neked új munkahelyek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénztárgépek: még az idén megtérül az átállás húszmilliárdos állami költsége

A kezdeti nehézségek után a gyártóktól és a forgalmazóktól származó információk alapján bíznak… Tovább olvasom