Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A legtöbb magyarnak szüksége van hitelre - Önnek van kölcsöne?

Ötből négyen vettek már fel valamilyen hitelt a hazai lakosság körében, a többség jelenleg is törleszt valamilyen banki kölcsönt.
Éves hitelkörkép 2012

A hitelekkel kapcsolatban változatlanul inkább negatív hozzáállás tapasztalható, amin nem segít az emberek relatíve alacsony szintű tájékozottsága és a bizonytalan gazdasági kilátások sem – derül ki a Cofidis Hitel Monitor kutatásából.

A Cofidis Magyarországi Fióktelepe az NRC közreműködésével Cofidis Hitel Monitor néven negyedévente ismétlődő reprezentatív kutatássorozatot indított 2011. év végén, melynek célja, hogy háromhavonta górcső alá vegye a hazai hitelhelyzetet, hitelekkel kapcsolatos attitűdöket és a pénzügyi-gazdasági várakozásokat.

A hazai 18-69 éves lakosság 79%-a vett már fel valamilyen hitelt valaha. A 30 év feletti korosztály esetén mindössze minden tízedik ember mondhatja el azt magáról, hogy soha nem vette még igénybe a pénzintézetek által nyújtott kölcsön lehetőségét, bár a fiatalabb, 18?29 éves korosztályba tartozók valamivel több mint fele (52%) is a „már valaha hitelt felvevők" táborát népesíti.Körülbelül minden harmadik magyar lakos vette már igénybe az áruhitel adta lehetőségeket, és nagyságrendileg ugyanennyien folyamodtak lakáshitelhez és személyi kölcsönhöz is, ezek számítanak tehát a leginkább elterjedt hiteltípusoknak hazánkban. A dobogós helyezésről lecsúszott, a népszerűségi sorrendben a negyedik és ötödik helyezést elfoglaló hitelek a folyószámlahitel és a gépjárműhitel; mindkettő esetében minden negyedik hazai polgár számolt be arról, hogy igénybe vette már őket valaha. Az egyes hiteltípusok esetén megfigyelhetők bizonyos demográfiai sajátosságok is: a férfiak sokkal nagyobb arányban folyamodnak gépjárműhitelhez, mint a nők; a fővárosban élőkre kevésbé jellemző a lakáshitel felvétele, mint a vidéken élőkre, ugyanakkor körükben valamivel elterjedtebbek az olyan „új hullámos" hiteltípusok, mint például a hitelkártya által igénybe vehető hitel.

A magyarok eladósodottsági helyzetét jól érzékelteti az, hogy a többség (61%) jelenleg is törleszt valamilyen kölcsönt, illetve az is, hogy az elmúlt egy évben valamivel több mint minden ötödik magyar vett fel valamilyen új hitelt a pénzintézetektől. A 2012-es év legnépszerűbb hiteltípusainak az áruhitel, a személyi kölcsön és a folyószámlahitel számítanak (a lakosság 5-6% vett igénybe ilyen hiteleket), de viszonylag sokan (4%) éltek a hitelkártya-használatból eredő pénzügyi előnyökkel is. 2012-ben a legtöbben a 30?39 éves korosztályba tartozók közül vettek fel hitelt, körükben közel minden harmadik ember (29%) számolt be ugyanis hitelfelvételről erre az időszakra vonatkozóan. Érdekes és egyben szomorú tény az, hogy azok, akik az elmúlt évben személyi kölcsönt vettek fel, leginkább a bevételek-kiadások egyensúlyban tartása (például számlák kifizetése, élelmiszer-vásárlás) vagy egy másik hitel kiváltása céljából tették ezt.Továbbra is bizalmatlanok és bizonytalanok az emberek a hitelekkel kapcsolatban

A hitelekkel kapcsolatos hozzáállás, attitűdök és tájékozottság tekintetében nem tapasztalható jelentős változás az elmúlt egyéves periódusban. A legtöbben a hitelekkel járó különböző „rejtett költségektől" tartanak (71%), emellett a hazai lakosság közel kétharmada vélekedik úgy, hogy a hitelkonstrukciók túl bonyolultak és átláthatatlanok egy hétköznapi ember számára. Nem meglepő ezek alapján, hogy nagyságrendileg szintén ugyanennyien vélekednek úgy, hogy aki hitelfelvételre kényszerül, az szorult, kiszolgáltatott helyzetben van, és csak minden harmadik ember ért egyet azzal, hogy ha korrekt, átlátható feltételeket kínál egy pénzintézet, akkor nem kell tartani a hitelfelvételtől.
A hitelek megítélése ugyanakkor jelentősen függ a hitelcéltól. A 2011. év végén mért adatokhoz hasonlóan továbbra is a lakásvásárlás céljából felvett hitelt tartják a legtöbben (64%) elfogadhatónak, de a lakásfelújításra, egészségügyi kezelés céljára vagy a tanulmányok finanszírozására felvett hiteleket is a lakosság csaknem fele felelős döntésként értékeli. Ugyanakkor a hétköznapi kiadásokra, utazásra és ajándékvásárlásra költött hiteleket szinte kivétel nélkül elfogadhatatlannak tekintik az emberek, akárcsak a karácsonyi kiadásokra történő hitelfelvételt.

A negatív attitűdöket erősíti az a tény, hogy sokan nem ismerik a hitelekkel kapcsolatos alapvető fogalmakat sem: a magyar polgárok nagyjából fele vallja azt magáról, hogy nem tudja, vagy nem tudja pontosan, hogy mit is jelent a THM fogalma egy hitel esetén, és mindössze minden negyedik emberről mondható el, hogy tisztában van azzal, hogy mit takar a THM plafonról szóló, 2012 áprilisában életbe lépett jogszabály.Pesszimista kilátások, a legtöbbeknek éppen csak a megélhetésre futja

A Cofidis Hitel Monitor nem csak a megvalósult és tervezett hiteleket veszi számba negyedéves rendszerességgel, hanem a tágabb értelemben vett hitelpiaci környezetet is, azaz vizsgálja az általános gazdasági körülmények és a saját anyagi helyzet megítélését, valamint feltérképezi a jövőbeli kilátásokat is.

A helyzet a kutatás eredményei alapján nem túl biztató. Ötből négy (83%) hazai lakos érzi úgy, hogy romlott Magyarország gazdasági helyzete 2012-ben az előző évhez képest, 14% stagnálást érzékelt, míg mindössze 2% azoknak az aránya, akik javulást tapasztaltak. A jövőre vonatkozóan is meglehetősen pesszimista a lakosság e tekintetben: 71% ugyanis további romlást vár 2013-ra. A saját háztartásra vonatkozóan kevesebben, de szintén jelentős arányban éltek meg romlást: a lakosság 68%-a érzi úgy, hogy 2012 rosszabb volt anyagilag 2011-nél. Ez a bevételek-kiadások egyenlegét is vizsgálva azt jelenti, hogy az emberek többsége (56%) csak az alapvetően szükséges dolgokat tudja megvásárolni a havonta rendelkezésre álló bevételekből, további 12%-uknak már erre sem telik, 28% egy-két extra kiadást is megengedhet magának anélkül, hogy emellett még megtakarításra is jutna, jelentősebb összeget félretenni viszont mindössze 3%-uk képes. Ezen a területen is a pesszimista látásmód a leginkább jellemző: a többség (58%) az anyagi helyzetének további romlására számít az idei évben.

A kutatást az NRC 2012 decemberében, a 18-69 éves korosztály körében, 1000 fő bevonásával, országos reprezentatív mintán végezte.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. oxana 2013. január 24. 17:35
  „Fiam 16 évesen nyitott bankszámlát (kellett, mert ipari tanuló volt) és azonnal fölajánlotta a bank, hogy átszámítva 120 000 forintig mínuszba lehet a számlája. Azonnal visszamondtuk. Ha már 16 évesen csábítják a fiatalokat, akkor nem csoda, hogy késöbb is élnek vele, ha kell, ha nem. Míg egyszer fölébrednek és annyi az adósságuk, hogy nem tudnak belöle kimászni.”
 • 23. janesz67 2013. január 23. 18:29
  „Nincs kölcsönöm de nem is lesz, nem mintha én nem tudom milyen gazdag vagyok, hanem azért mert tudom hogy mennyit költhetek. Nem csak vásárolni kell tudni hanem lemondani is azt veszek amire szükségem van. Nem a szomszédot kell nézni hogy mit vásárolt hanem hogy mire van szükségem. Tíz éves a televízióm, de nem cserélem le LCD re mert működik. A rongyrázásról le kellene szokni és nem sírni kéne állandóan.Meg kellene végre tanulni hogy addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér.Egy alkalmazott ne a főnökével akarjon versenyezni, akinek jóval magasabb a jövedelme.Nem kell felelőtlenül felvenni 3-4 kölcsönt ha tudjuk hogy nem tudjuk fizetni. A felelőtlen, meggondolatlan költekezés bizony megbosszulja magát. Ennek a károsultjai a családban a gyerekek. Nem fizetik be a menzát a gyereknek de sörre cigire továbbra is jut.”
 • 22. oxana 2013. január 23. 09:50
  „Egyetlen egyszer vettünk fel kölcsönt a fütés modernizálására, mert az tényleg rengeteg pénzbe került. De olasz vagy görög nyaralásra vagy a legújabb tévére soha! Annál az egyetlen kölcsönnél is fájt a szívem a kamat mindenegyes eurójáért. 8 év alatt letelt, de soha többet!”
 • 21. Alina01 2013. január 23. 09:24
  „"Gazdag az, akinek több a pénze, mint a vágya, és az a szegény, akinek a vágya több, mint a pénze... A boldogság titka nem az, hogy még többet szerezzünk, hanem az, hogy örüljünk annak, amink van, és hogy kitöltsük életünk üres kereteit ahelyett, hogy azokat tovább tágítanánk."

  Mindenki azért sír-rí, hogy milyen rossz most a helyzet, régen milyen sok megtakarításuk volt az átlagembereknek is, csak egy dologról mindig megfeledkeznek: régen töredéke ennyi dologra nem lehetett költeni, nem volt ennyi felesleges műszaki cikk, nem lehetett külföldre utazni...és a boltok polcain sem volt ennyi felesleges tápérték nélküli hulladék, csipszek, cukros üdítők és még sorolhatnám, a hipermarketek kínálatának 70%-a teljesen felesleges, sőt káros.

  Amin még mindig megdöbbenek, hogy egyes barátnőimnek mennyi ruhája van...pff mi a fenének, jó ha havonta 1X sorra kerül egy nadrág, 3-4X felveszi aztán "kuka", mert kiment a divatból.

  Aki nem tudja ezeket a dolgokat józan ésszel felmérni, hogy mi az amire tényleg szüksége van, az megérdemli, hogy a bankok rabszolgájaként gürizik.

  JELENTEM MANAPSÁG ARÁNYAIBAN SOKKAL JOBBAN ÉLÜNK MINT RÉGEN NAGYANYÁINK-SZÜLEINK, CSAK AZ ELSŐ IDÉZETEN KELLENE ELGONDOLKODNI.”
 • 20. Loich 2013. január 22. 22:27
  „Annál gazdagabb vagy, minél több dologrol tudsz lemnondani. Régi nagy igazság.”
 • 19. Hyppolit 2013. január 22. 22:09
  „Capr: igazad van, teljesen beetetnek, akit csak lehet. Egy barátom cca 2 millás gk-t vett, közel két évig törlesztette, és hátra volt még cca 2,5 milla. Ingyen adott túl rajta, hitelátvállalással. Aztán harmad pénzből vett egy olyat, amit kifizetett, és nincs törlesztés, nincs álmatlan éjszaka. Idézlek: "felelős gondolkodás..." ennyi szükséges.”
 • 18. Capr 2013. január 22. 21:53
  „Hippoit: Mondjuk a bankokat sem kell félteni, mert minden karácsony előtt jönnek a "<moderálva> kedvezményes a személyi, áru, telcsi, lapostv hitel" reklámokkal. Erre szoktam én visszakérdezni, hogy jövőre nem lesz karácsony???? Vagy minden évben adósodjon el mégjobban a hülyepóóógár azért, hogy legyen elcédé tv, rodosz-málta-kréta út, ájfón öt???
  Utána meg jön a csodálkozás, hogy nem tudja fizetni a jólét árát, végrehajtás, báró lista, miért nem segít a kormány, jaj a kö..ög bank kiforgat a vagyonomból siránkozás. Felelős gondolkodás emberek...ennyi.”
 • 17. Hyppolit 2013. január 22. 20:55
  „8, 11, 12, stb! Nagyon jóleső érzés reális és megfontolt véleményeket olvasni. Teljesen egyetértek Veletek , hitelt felvenni olyan dolgokra (laptop, plazmatv, gk, okostelefon, stb.), amik szerényebben is megoldhatóak egy darabig, több, mint felelőtlenség. Előre megfontoltan és "némileg megtervezve" előbb-utóbb lakást és minden szükségest el lehet érni, nem "kötelező", hogy beelőzzenek a mókusvakító technikai vívmányok, illetve pl. a "görögbenyaralok" meg "olaszbamegyünk", stb. ha a muníció hiányos...”
 • 16. Bali01 2013. január 22. 20:39
  „a hitel rabszolgaság.
  nekem is volt,soha többet,megoldható az élet hitel nélkül is.”
 • 15. állampógár 2013. január 22. 20:09
  „Teljesen hiteltelen vagyok.Lehetnék akár politikus is.”
 • 14. zsi-ci 2013. január 22. 19:44
  „"A bank az a hely, amely kölcsönad neked egy esernyőt napos időben, de amint elkezd esni az eső, azonnal vissza fogja követelni." - Mark Twain”
 • 13. pörkölt 2013. január 22. 19:21
  „Azért tegyük hozzá, hogy 2008 körül szinte az összes tv csatornán non-stop nyomták az chf és az áru hiteleket! Sajnos sokan elcsábultak és a nem megfelelő tájékoztatás mellett ugrottak bele.A teleVÍZÍÓ hatalmáról meg ne is beszéljünk...”
 • 12. Capr 2013. január 22. 18:58
  „Túrabakancs: "Amíg nem fizetik vissza a banknak az adott összeget és kamatait, addig az ingatlan az adott bank tulajdona."
  Én is elkeserítelek, mert ez nem igaz. A banknak jelzálogjoga és elidegenítési továbbá terhelési tilalma, zűrösebb hiteleknél esetenként vételi joga van az ingatlanon. Ez egyik sem tulajdonjog. Tehát az ingatlan tulajdonosa a hitelfelvevő. A jelzálogjogot végrehajtással lehet érvényesíteni, az elidegenítési és terhelési tilalom egy plusz biztosíték arra, hogy az ingatlant ne adhasd el és ne terhelhesd meg más hitellel a bank tudta nélkül. A vételi opció érvényesítéséhez pedig földhivatali és ügyvédi, adott esetben közjegyzői ellenjegyzés szükséges.
  "A lakás az egyetlen, amivel nem lehet 20 évet várni, mire az ember összerakja. Viszont az autó, nyaralás, mobil, plazmatv tud várni." Miracle: egy hullámhosszon rezgünk. :D Maximálisan egyetértek.
  "nem a legújabb okostelefonnal kell szociális segélyért menni" Bizony, mennyire igaz.”
 • 11. miracle 2013. január 22. 18:58
  „tricse
  Csak tudod valahogy nehéz elhinni, hogy a vásárlás időpontja után 6-12 hónap alatt sikerül összerakni az árát, sőt többet, előtte 6-12 hónappal viszont sose.
  Mindebből az következik, hogy, ami van elköltöd, holott félre is tudnád tenni.
  Persze mindenkinek a maga dolga, csak aztán általában azok a leghangosabbak - tisztelet a kivételnek, - akik így csinálják, aztán meg így szemét bankok, meg úgy szemét multik. Holott azok pont az ilyen esetekből élnek legjobban.”
 • 10. tricse 2013. január 22. 18:36
  „Én is azt láttam az anyukámtól,hogy a kádba hajolva mos,igaz a dereka meg a gerince tropára is ment hamar! Ettől én még amikor elromlott a mosógépem két hónap után sírva fakadtam mert a keverőtárcsás széttépkedte a ruhákat és igenis vettünk hitelre mosógépet és baromira megérte 12 ezer Ft-tal többet visszafizetni,hogy nem hétrét görnyedve jártam a fájós derekammal! Vissza is fizettük és ha most elromlana akkor megint csak hitelre tudnék venni! Ez van!Ettől még nem érzem magam rosszabb embernek mint más!:)”
 • 9. karakter 2013. január 22. 18:07
  „"Az egyes hiteltípusok esetén megfigyelhetők bizonyos demográfiai sajátosságok is: a férfiak sokkal nagyobb arányban folyamodnak gépjárműhitelhez, mint a nők; a fővárosban élőkre kevésbé jellemző a lakáshitel felvétele, mint a vidéken élőkre"

  Kíváncsi lennék, hogy mennyire jellemző a nőkre és mennyire a férfiakra a gépjárművásárlás, illetve mennyire jellemző a fővárosiakra és mennyire a vidékiekre a lakásvásárlás. Mert lehet, hogy ez is demográfiai sajátosságokat mutat. A különböző attitűdöket értékelni csak ezekkel az adatokkal együtt lehet.”
 • 8. öröksoproni 2013. január 22. 17:21
  „lord40
  Engem és hála Istennek a házastársamat is arra tanítottak a szüleink, hogy amire nincs pénzünk, azt nem vesszük meg. AZ önálló életünkben is úgy élünk, ahogy láttuk, tapasztaltuk: először kifizetjük a számláinkat és a többiből élünk, félrerakunk, mikor hogy. Jelentem semmiben nem szenvedünk hiányt, mindenünk megvan, és a három gyermekünknek is. Hozzáteszem saját vállalkozásunk van és rendesen adózunk is:)

  A kivagyiságon kellene kicsit változtatni a legtöbb embernek, és akkor nem lennének bajban a hitelek miatt. Pl. nem a legújabb okostelefonnal kell szociális segélyért menni.”
 • 7. Túrabakancs 2013. január 22. 16:42
  „Sokan azt hiszik, hogy a hitelre megvásárolt ingatlan az az ő tulajdonuk, de el kell
  hogy szomorítsam őket. Amíg nem fizetik vissza a banknak az adott összeget és kamatait,
  addig az ingatlan az adott bank tulajdona. Van egy mondás: addig nyújtózzál, amíg a
  takaród ér! A magyar ember ezt soha nem tartotta be, emiatt most ott tartanak sokan ahol.
  A legtöbb ember nem képes oda tenni magát a társadalmi hirearchiában ahová valók,
  fontosabb az ismerősökkel való anyagi rivalizálás, meg a menőzés a nők előtt. Magyarországon
  azok lesznek az igazi túlélők az elkövetkezendő hosszabb időszakban, akiknek nincsenek hiteleik,
  erről már többször írtam.”
 • 6. miracle 2013. január 22. 16:31
  „Lobbo71
  Ne beszéljünk hülyeségeket. A hitel (legalábbis a Ft) nagyjából duplázódik 20 év alatt, nem pedig 25x-öződik.
  A lakás az egyetlen, amivel nem lehet 20 évet várni, mire az ember összerakja.
  Viszont az autó, nyaralás, mobil, plazmatv tud várni.”
 • 5. lord40 2013. január 22. 16:07
  „Lobbo a zemberek azért vesznek fel hitelt mert nem rendelkeznek azzal az összeggel amibe az a dolog ( lakás,autó stb) kerül amt megszeretnének venni!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Délelőttre gyengült a forint

A forint az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben reggel még erős volt, délelőttre… Tovább olvasom