Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

A lakosságnak fontos, hogy hozzáférjen megtakarításához

Inkább rövid és középtávú megtakarításban gondolkodik a magyar lakosság.

 Mindezért a nyugdíj célra is felhasználható megtakarítások közül a rugalmasabb és rövidebb futamidejű TBSZ-t részesíti előnyben. A KBC Equitas tapasztalatai szerint a számlanyitók több mint 30 százaléka ma már TBSZ-t is nyit, míg a nagyobb állami támogatást élvező NYESZ számlák iránt kisebb a kereslet.

A lakosság még mindig sokkal többre értékeli a rugalmasságot, mint a hosszú távú befektetésekben rejlő többlet lehetőségeket. A KBC Equitas tapasztalatai szerint az ügyfelek tízszer több tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitnak, mint nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ).

„A TBSZ népszerű lett a lakossági megtakarítók körében, az értékpapír számlát nyitók több mint 30 százaléka TBSZ számlát is nyit. Ezek a befektetők a megbízhatóságot, a stabilitást, és a hozzáférést, valamint az örökölhetőséget részesítik előnyben" – hangsúlyozta Tordai Péter, Magyarország egyik vezető internetes brókertársasága, a KBC Equitas vezérigazgatója.

A TBSZ-hez képest a NYESZ több állami kedvezményt élvez, hiszen a lejáratkor nemcsak a 16 százalékos kamatadó alól mentesül a kifizetés, de a megtakarítás húsz százalékát adójóváírásként kapja meg a megtakarító. Ennek azonban ára van, egészen a nyugdíjba vonulásig benn kell tartani a pénzt a számlán. Ezzel szemben a TBSZ-en fialtatott pénz az ötödik év után – szintén kamatadó-mentesen – felvehető. Ha a megtakarítónak ez alatt mégis szüksége van az összegre, akkor a TBSZ-ről kivett pénz után csak a normál kamatadót kell megfizetnie, míg a NYESZ számláról kivett összeg után büntető kamat is esedékes.

„Már nem csak az öntudatos befektetők keresik a TBSZ-t, de az ügyfelek többsége akkor is szívesen létesít ilyen számlát, ha ajánljuk neki. Ha ugyanis valaki TBSZ-en takarít meg, nem járhat rosszabbul, mintha normál értékpapír számlára helyezte volna a pénzét, hiszen ha adómentes periódus előtt veszi fel a megtakarítást, akkor a normál értékpapírszámla adózási szabályaival szembesül" – tette hozzá Tordai Péter. A tapasztalatok szerint a megtakarítók egy része a nagyobb rugalmasság miatt a NYESZ számlájáról áthelyezte befektetéseit TBSZ számlára.

Azoknál a családoknál, ahol a személyi jövedelemadó csökkenés, valamint a családi adózás bevezetése miatt plusz jövedelem keletkezik, kereslet mutatkozik az öngondoskodást szolgáló termékek iránt. Ezek a befektetők a megbízhatóságot, a stabilitást, és a hozzáférést, valamint az örökölhetőséget részesítik előnyben.

„Annak, akik felismerik az öngondoskodás jelentőségét, már 5-10 ezer forintos havi összeggel is érdemes nyugdíj célra megtakarítani. Az ő igényeik kielégítéséért nemcsak a bankok és a biztosítók, de az önkéntes nyugdíjpénztárak is versenybe szállnak" – tette hozzá Tordai Péter.

Olvasóink írták

 • 4. Jandex 2011. február 05. 09:12
  „3. Jandex 2011.02.05. 09:11
  hitler :)))”
 • 3. Jandex 2011. február 05. 09:11
  „1. Jandex 2011.02.04. 09:30
  a mini”
 • 2. pozdorja 2011. február 04. 12:04
  „.... Nagyon jól csinálják amit csinálnak. Az eddigi reakciókat látva a bankszámlák állami kezelésbe vételének hírére kb. 100 ezer ember aki az országban tud számolni és nem vakította el a narancsköd kimenekítené a pénzét külföldre, a többi meg esetleg morogna egyet a bajsza alatt.
  Az uralkodóink csak próbálgatnak, keresgélik hol a határ, meddig mehetnek el. Egy dolgot nem szabad csinálniuk: nem szabad bántani a tévéket. Amíg olyan műsorok vannak mint most, addig a tömeget méla bárgyúság fogja borítani...”
 • 1. Jandex 2011. február 04. 09:30
  „"A lakosságnak fontos, hogy hozzáférjen megtakarításához"
  Akkor igyekezzen a lakosság nehogy <moderálva> megelőzze!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legnagyobb adóhátralék 12,7 milliárd forint

A dobogó legfelső fokán - a bírságokat is beleszámítva - 12,7 milliárd forinttal egy cég áll. A… Tovább olvasom