Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

A konszolidációs csomagtól függ a gazdaság megítélése

Kérdés, mennyire hiteles strukturális változásokat indít be a kormány a 3 százalék alatti államháztartási hiány középtávú fenntarthatósága céljából.

A magyar gazdaság megítélése, a pénzügyi folyamatok alakulása szempontjából az lesz a döntő a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint, hogy mennyire hiteles strukturális változásokat indít be a kormány a 3 százalék alatti államháztartási hiány középtávú fenntarthatósága céljából.

A közlemény szerint a pénzpiac arra vár, hogy a kormány végre strukturális átalakításokba kezdjen. A nemzetközi intézmények és befektetők által hitelesnek tekintett lépések esetén tartós lehet a jelenlegi, viszonylag erős forint, kamatcsökkentési ciklus is beindulhat, míg csalódottság esetén - főleg ha ez az EU intézmények reakcióiban és a hitelminősítők besorolásában is megmutatkozna - gyors, ellenirányú folyamat mehet végbe.

Céljaiban üdvözölhető, de megvalósíthatóságát tekintve kétséges, "nem elég konkrét" program bejelentése esetén viszont tartós lehet a bizonytalanság. A forint árfolyama, a kockázati és adósság-finanszírozási felárak most attól függnek, hogy 9 hónapnyi "terhesség" után végre megszületik-e egy hihető, végrehajtható, ésszerű eszközöket használó többéves gazdaságpolitikai program - véli a GKI. A GKI friss elemzése szerint a magyar gazdaság 2011-ben az EU átlagánál mintegy 1 százalékponttal gyorsabban fejlődik, de a régióban csak Szlovénia és Románia növekedési üteme lesz kisebb a magyarnál. A feldolgozóipar exportorientáltsága fennmarad, de a kivitel bővülése - a német gazdaság lassulása, számos EU-tagállam belföldi keresletet fékező költségvetési kiigazítása következtében - kissé lassul, miközben a belföldi értékesítés lassan emelkedni kezd. Az építőipar visszaesése véget ér, de érdemi növekedés idén még nem várható.

A gazdaságkutató szerint az infláció a decemberi 4,7 százalékról januárra 4 százalékra csökkent, de tartós további mérséklődés nem valószínű. A magas világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak, az elhalasztott közszolgáltatási áremelések, az EU-támogatással épült közművek megtérülési követelménye ugyanis tartós inflációs nyomást jelent. A GKI felmérése szerint a cégek áremelési szándéka is erősödik. A kormány ugyan adminisztratív eszközökkel igyekszik akadályozni az áremelést, de a különféle válságadóknak, az egészséges életmód zászlaja alatt tervezett adóemeléseknek inflációs hatása van.

Mindezek alapján 2011-ben éves átlagban kissé 4 százalék feletti (az energia-, üzemanyag- és élelmiszerárak ennél nagyobb) áremelkedés várható. A minimálbérek 6 százalékos, 78 ezer forintra történő emelése önmagában alig növeli a nettó keresetet, vagyis e körben mintegy 3 százalékkal csökken a reálkereset.

A reálkeresetek 2011-ben nagy szóródás mellett összességében 2,5 százalékkal emelkednek. A reáljövedelem esetében is ezt megközelítő emelkedés valószínű, mivel a nyugdíjak reálértékének stagnálását, az egyéb társadalmi juttatások csökkenését csaknem ellentételezi a magán-nyugdíjpénztárak reálhozamának kifizetése - véli a GKI. A gazdaságkutató szerint mivel elsősorban a magas jövedelműek pozíciója javul - akik főleg megtakarításaikat növelik -, a lakosság fogyasztása ennél kisebb mértékben, 2 százalék körül fog emelkedni. Ez - mivel nagyobbrészt a magasabb jövedelműek személygépkocsi és tartós fogyasztási cikk keresleteként fog megjelenni - inkább az importot, mint a belföldi termelést fogja serkenteni.

Ezért az adóátrendezés nem eléggé (csak a többgyermekes családoknál) ösztönzi a hazai kínálat bővítését. A belföldi kereslet bővülése következtében az export importnál kedvezőbb alakulása megfordul, s a behozatal a kivitelnél kissé gyorsabban bővül. A külkereskedelmi aktívum azonban alig csökken, és a jövedelemkiáramlásnak is határt szab a cégek válságadók miatt is romló profitabilitása. Ugyanakkor mindez visszafogja a profitok újra-befektetését, általában a fejlesztést, az itthoni befektetést. Az EU-transzferek emelkedése következtében a folyó fizetési és tőkemérleg aktívuma várhatóan kissé nő - derül ki a GKI prognózisából.

Olvasóink írták

  • 1. Mike-Mouse 2011. március 01. 18:13
    „Eddig nem igazán jött össze nekik. Reggel még 209 Ft volt a farnk már estére 212. Csak így tovább Viki :S”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltik az állásukat a németek a munkaerőpiaci nyitástól

A német munkavállalók háromnegyede tart a munkaerőpiac tavaszi megnyitásától egy vasárnap bemutatott… Tovább olvasom