Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A kisbolt láncok fokozatosan visszaszorulnak

A kereskedelem útja 2011-2020-ban: a szupermarketek és a diszkontok növekedése várható.

A hipermarket csatorna piacrésze 2011-ben várhatóan a 23 százalékos 2010-es szinten marad, 2020-ban pedig stabil, 24 százalékos piacrésszel rendelkezik majd. A szupermarketek piacán szintén növekedés prognosztizálható, hiszen ebben a csatornában több kereskedőlánc is expanziós politikát folytat, így ennek a csatornának a piacrésze 2020-ra eléri majd a 25 százalékot – derül ki a GfK Hungária legfrissebb, a kereskedelem várható rövid-, közép- és hosszútávú trendjeit vizsgáló felméréséből. Jelentősebb piacrész növekedésre számíthat a diszkont csatorna is, 2020-ra akár a 27 százalékos piaci részesedést is elérheti. A kisboltok és az egyéb csatornák (piacok, mozgó árusok, benzinkutak stb.) jelentősége viszont fokozatosan csökken.

A GfK Hungária a rendelkezésére álló adatok alapján a közelmúltban megvizsgálta a kereskedelemben várható rövid-, közép- és hosszútávú trendeket. Az eredmények alapján 2011-2020-ra vonatkozóan több lehetséges „forgatókönyvet" vázolt fel, melyek közül az egyik a jelenlegi trendek és gazdasági várakozások alapján egy normál üzletmenetet feltételez.

Az eredmények alapján, a csatornák várható piaci részesedését vizsgálva elmondható, hogy a hipermarket csatorna piacrésze 2011-ben a 2010-es szinten marad, azaz várhatóan 23 százalékot tesz majd ki. A középtávú várakozás ugyanakkor az, hogy valamelyest nőhet a hipermarketek aránya, így 2015-re elérheti akár a 24 százalékos részesedést.

A szupermarketek piacán szintén növekedés prognosztizálható, hiszen ebben a csatornában több kereskedőlánc is expanziós politikát folytat, így ennek a csatornának a piacrésze 2011-re 21 százalékra, míg 2015-re 22 százalékra nőhet.Az előrejelzések szerint jelentősebb piacrész növekedésre számíthat viszont a diszkont csatorna, a 2009-ben elért 15,5 százalékot követően jövőre 17, 2015-re pedig akár a 20 százalékos piaci részesedést is elérheti.

Komolyabb változás még a kisboltok piacán várható, így a független kisboltok piacának csökkenése jótékonyan hat majd a láncba szerveződött kisboltok részesedésére.

A nagykereskedelmi csatorna, a Cash&Carry áruházak részaránya továbbra is fokozatosan csökken majd a háztartások vásárlásaiban, így a jelenlegi 2 százalékról 2015-re 1 százalékra csökkenhet a piacrésze.
A drogériák szerepe stabil maradhat, az expanzióknak köszönhetően tehát megőrzi majd 3 százalékos piacrészét ez a csatorna.

Az ún. egyéb csatorna – ide tartoznak a piacok, mozgó árusok, benzinkutak, stb. – folyamatosan veszít szerepéből, a jelenlegi 9,5 százalékról 2015-re 7 százalékra szorulhat vissza.

Olvasóink írták

 • 15. BsBe 2010. szeptember 15. 08:08
  „Nem a hipermarketek imádatárok van szó. Nem azért járok oda vásárolni, mert "imádom". Sok kisboltban is vásároltam régebben, de pl.
  - a munkahelyemhez közeli kisbolt a kiírás szerint 1/2 6-kor nyit (én sokszor 6-ra járok dolgozni, ilyenkor a ebbe boltba mentem azaz mentem volna, de nagyon sok esetbe a fél hat nem fél hat, hanem 5,50 vagy 6 óra amit vagy kivártam, vagy nem. (az eladó ilyenkor bent a boltban "rendezkedett, nem zavarta, hogy a bolt előtt várnak) majd egyszer csak kinyitott) Bármilyen hihetetlen reggel a volt előtt 15-20 perc várakozás - munka előtt - sok. (bár lehet hogy csak nekem) Ez nem egyedi eset, hetente 2-3 alkalommal, és a bosszantó, hogy nem lehetett kiszámolni melyik is az a nap amikor később nyit.
  Az is több esetben probléma, hogy nem tud visszaadni. Hosszú várakozás után végre hajlandó beengedni a vevőket, és a fizetésnél közli, hogy sajnos 5 ezresből nem tudok visszaadni, miért nem hoz aprót. Jó, lehet, ebben én vagyok a hibás, mert nem gondoltam arra, hogy egy ilyen kis üzletben gondot jelent 5 ezer forintból visszaadni, és így üres kézzel kullogtam el. Bár erre nem csak reggel volt példa, hanem napközben is.
  Igy most már ezt a boltot elkerülöm. A közelben (5-10 perc kitérővel ugyan) van másik.
  De ez a bolt vesztett egy vevőt. Lehet, hogy azt gondoljátok, ugyan már egy vevőt vesztett. De lehet, hogy nem csak én nem megyek már oda.
  Mint vevő elvárom, hogy az a bolt értem legyen (nem én vagyok ő érte) azaz ha nyitás fél 6 akkor legyen nyitva fél hatkor, gondoskodjon a visszaadási lehetőségről. Tény nem mindig a pár forint többlet számít, de ha egy ilyen kereskedő így áll a vevőkhöz, akkor ne panaszkodjon a multikra.”
 • 14. info2009* 2010. szeptember 13. 20:52
  „Erdekes, hogy a magyarok imadnak hyperben vasarolni. A bio es helyi termeloktol vasarlas a divat peldaul Angliaban a kozeposztaly koreben. Szoval ugy oszlik meg a dolog, hogy az egyik szocio-demografiao osztaly bemegy a hyperbe es megveszi a del-amerikaban hormonon novesztett marhahust, illetve az indiabol hozott csirket (mert itt olcso) tovabba rengetek kolat, csipszet, csokit stb. Ja majd elfelejettem, a DDT-vel permetezett marokkai paprikat es az olasz es spanyol selejt gyumolcsoket, amik olyanok mint a ragogumi mert ertlenul lett leszedve Afrikaban es ugy aruljak hogy EU. Persze ezt mind megveszi a munkasosztaly mert olcso, ja, hogy a kola, csipsz, csoki egyeb szemet kiteszi majd a felet a szamlanak az nem szamit. Arra sem gondol a tisztelt vasarlo, mert ugye honnan tudna, hogy a del-afrikai marha tele van hormonnal es antibiotikummal amitol elobb utobb rakot kap a fogyszto es azt se tudja, hogy az indiai csirke is antibiotikumos. A csipsz tele van E-szinezekkel, hormont megvaltoztato szojaval, edesitoszerekkel stb illetve a kola es egyeb "frissitokben" vagy a cukorszint magas vagy az edesito. Persze van kulonbseg, mert ha az E dolgoktol nem leszunk betegek, akkor az edesito rakot okoz, a cukron pedig a tumor sejtek nonek. Az afrikai gyumolcsok-zoldsegek (persz sokszor EU az orszag amit feltuntetenk) mind DDT-vel vannak permetezve ami az EU-ban mar tiltott, de ki ellenorzi ezt es semmi vitamin sincs bennuk? Szoval ha valakit erdekel az egeszsege, olvassa el, hogy mit vesz meg enni-inni.
  A magyar mezogazdasagot helyre kell allitani surgosen, mert ha tovabbra is a szemetet fogysztja a magyar lakossag, az egeszsegugy ossze fog roppanni a betegszamtol - es eleg draga is. Edesseg es csipsz helyett lehet magyar bio zoldsegeket, gyumolcsot, kenyeret, oko-szurkemarha es oko-mangalica dolgokat vasarolni, legalabb tudjuk, hogy honnan jon, mi van benne stb.”
 • 13. Muaddib 2010. szeptember 13. 18:09
  „Én a Mosonmagyaróvári Tescóba ahol csomagolt húsáruk vannak már többször futottam bele olyan szagba, hogy azt hittem odébb mászik a hűtő.
  Még hogy kulturált?
  Valamit keresel hozzá értő eladót, alig találsz!
  Higénia Gázos!
  Sok a kétes termék!
  Lejárt termékek vannak!
  Nem beszélve jó néhány vevőtől, aki még a kocsit is áttolja rajtad, ha netán útjába vagy.”
 • 12. vonLichthofen 2010. szeptember 13. 16:23
  „Igen, és kiváncsi vagyok, hogy a Tesco és a többiek ki mernék e tenni a Németországi, Ausztriai, Angliai stb üzleteik polcára azt, amit itt nálunk kitesznek. Ott még az üzleti dolgozók bérét is a szakszervezettel egyetértésben határozzák meg, elfogadható szinten.
  puncher, mennyit keres itt egy szupermarket-dolgozó?
  A puncher féle tisztaságról - legutóbb /és utoljára/ azt láttam, az egyik soron, hogy egy nagy zacskó rízs kiborult és bele volt ragadva valami szyrupos anyagba. A sor végén láttam egy a bolthoz tartozó fickót , mondom neki mit láttam, udvariasan megköszönte.
  Jó tízperc múlva bekukkantottam a sorba, a kupac még ott, de most már a ragadós zmötyi széthordva. Ekkor döntöttem el, hogy várok még tíz percet, hogy lássam mi fog történni. Semmi sem történt, senki a boltból még csak a közelébe sem ment. lehet, hogy egy gyors értekezletet tartottak, hogy megvitassák, mi is a teendő ilyen esetben.

  Biztos, hogy Nyugaton ilyen szennyet azonnal föltakarítanának, márcsak azért is, hogy védjék a bolt becsületét, de azért is, hogy elkerüljék az esetleges balesetet - valaki jól seggreül a csúszós masszában és bepereli a hálózatot.
  Itt nálunk úgy gondolják a szupermarket irányítók, hogy ha a hülye magyar egyszer ideautózott vagy idebuszozott/gyalogolt akkor nem fog máshova menni - nincs is nagyon hova.
  Nyugaton meg a sokkal érzékenyebb és igényesebb vásárló fogja magát és átmegy a konkurrenciához, hogy soha többé ne térjen vissza a koszos és legyek által lehányt árut kínáló boltba.”
 • 11. Muaddib 2010. szeptember 13. 12:21
  „Pancser hozzászólásaidból már tudjuk, hogy utálod a jobbikot meg hogy szívesen be, költöznél a tescóba lakni. Egészségedre.
  Persze hogy voltak nagyobb üzletek de magyar kézben.
  A multiknál az egyik baj hogy a nyereség ki megy az anyavállalat országába, és nem itt forog vissza a hazánkba.
  Pancser kérlek, nézz utána "gazdasági erőfölénnyel való visszaélés" jelentésének.
  Mert ezzel a multik óriási kárt okoznak..
  Mondok egy megtörtént példát. Kb. 2003 körül volt.
  A tesco igen nagy mennyiségben vásárolt tanszerszezonra füzetet egy Magyar papírgyártól majd jóval a beszerzési ár alatt kezdte értékesíteni.
  Egyszer ráfaragott a papírgyár, mert a szezonban már nem tudta nyereségesen eladni a füzetet, mert a tescó ára jóval az előállítás költsége alatt voltak.
  Ráfaragtak a többi üzletek is, akik már megvásárolták a tanszerszezonra a füzetet és nem tudták nyereséggel értékesíteni.
  Verseny hivatal meg általában nem akart vagy nem tudott tenni semmit.
  A multik nem tisztességgel játszanak sem, konkurenciával sem a vevőkkel
  .”
 • 10. pancser 2010. szeptember 12. 21:41
  „<moderálva> Az a bolt csuk be amelyik nem bírja a versenyt. a vásárlók döntenk! Mindenki szeret szép, kultúrált hiperekbe járni. Ma vasárnap volt és tömve délelőtt az üzletek, az emberek fürdenek abban a nagy választékban amit 50 évig nélkülözniük kellett. Soha nem volt az ami egyesek álmaiban él. Már 45 előtt voltak nagy áruházak, falun a Hangya például árultak azok is sok egzotikus terméket. A multik számtalan milliárdnyi rorint értékben forgalmaznak magyar termékeket az egész világon, ott is ahol soha nem vettek ilyesmit. Igaz csak made in EU a származási hely, de ettől még magyar emberek munkája megélhetése van benne.”
 • 9. vonLichthofen 2010. szeptember 10. 15:17
  „3 és 7,
  tökéletesen igazatok van.

  Olyan régen bombáznak bennünket - tudatosan - nemzetrontó szólamokkal és nemzetrontó politikával, hogy már teljesen elvesztettük a realitásérzékünket és hazafiságunkat.
  Az Ir példa nagyon találó de ugyanez van a legtöbb europai országban is. A hyper és szupermarket szörnyek a város szélén vannak mint régebben a kuplerájok - végül is nem mások mint olcsó kurvák, tizedrendű árut árulnak az igazi szerelem /egészséges étel/ helyett.
  A megoldás az lenne ha olyan törvények volnának, hogy a külföldi vállalatok legalább 60 százalékban magyar árut kell, hogy áruljanak.
  Ehhez azonban egy nagyon erős központi kormányzat kell és egy nemzetben gondolkodó Parlament az ott ülő bohócók helyett - a Jobbikot kivéve persze amely egyetlenként áll ki a magyar érdekekért.
  A szupermarketek léte Magyarországon nem a haladást jelképezi, hanem a szemérmetlen kizsákmányolást és gátlástalan üzleti módszereket.”
 • 8. Phobos 2010. szeptember 10. 13:51
  „Orbán ígéretei egy csokorban.

  http://www.fn.hu/valasztas2010/igeretek/?jelolt_id=3

  Amit lehetett megígért !”
 • 7. Muaddib 2010. szeptember 10. 11:34
  „Majdnem minden ország büszke az Ő nemzetére a Magyarnak csak a töredéke.
  Elveszett a politikai seggnyalások és az ,,ocsó" legyen közt.
  Aki büszke a saját nemzetére az nem akad fent 5-10 forint különbségen, még ha szegényebb is.
  Szabad piac van természetesen, de az a gazdasági erőfölényt a törvények jobb helyen mindenhol kontrolálják.
  Nálunk nem!
  Nagyon sok Országban a multik csak a város szélén vannak mi már ezen is túl, vagyunk.
  Meg valljuk be sok magyar irigy honfitársaira, főleg ha az vállalkozó. /sokan úgy gondolják, hogy inkább a multi mint hogy azt lássam, hogy menő kocsival furikázik/”
 • 6. Primax 2010. szeptember 10. 08:54
  „2. hozzászólás fióka !
  Még valami : magyar gazdaság - speciel - már van...( " magyar ember magyar terméket akar!!!és magyar gazdaságot " )
  Jól is néznénk ki, ha nem volna :):):)”
 • 5. Primax 2010. szeptember 10. 08:51
  „2. hozzászólás fióka !
  Nem kötelező a multikba járni. Senkinek sem az. Neked sem.
  Ez egy verseny, a gyengék kihullanak.
  Megszavaztuk 1990-ben.
  Vannak remek "kisboltok", én is járok néha ilyenekbe.
  A nagybevásárlásokat viszont nem lehet itt lebonyolítani, mert kicsi a kínálat.
  Drágábbak is, mint a "nagyok", pl. egy doboz 2 dl-es tejföl 50,- Ft-tal kerül többe....
  Megismétlem : nem kell a multikba járkálnod, mindenki eldönt(het)i, hogy melyiket választja.
  " mocskos multik magyar ember magyar terméket akar!!" - írod.
  Ez egy kapitális baromság. Az ember - legyen bármilyen nemzetből való is - jó árú és jó minőségű terméket akar, megbízható forrásból.
  A "mocskos multinál" van kínálat, lehet válogatni. Nézz csak körül, alig lehet beférni a "mocskos multikba"...amelyik meg tönkremegy, hát az ő baja.
  Jön a másik, jönnek a többiek.”
 • 4. fortuna54 2010. szeptember 09. 19:20
  „meteor. Pedig igenis,a pénz beszél mindenhol.”
 • 3. meteor* 2010. szeptember 09. 16:14
  „Irorszagban pl nagyon sok fele kulfoldi bolt kapott helyet, de ok okosabbak voltak, mint a magyarok. Koveteltek a cegektol, fuggetlenul a beosztasuktol, hogy eredeti ir termekeket is forgalmazzanak. Igy a kulfoldi tulajdonu uzletek nem tudtak felul kerekedni az ir gazdasagon. A magyaroknak sem kene a "multikat" elkuldeni, hanem inkabb kotelezni oket, hogy forgalmazzak a magyar termekeket is. Es akkor a magyar gazdasag is ugyanugy eletben tudna maradni. Persze ha meg ebbe a kulfodi cegek nem mennek bele, akkor semmi keresni valojuk nincs az orszagban. Nehogy mar a penz beszeljen mindenek felett!! Pfh!”
 • 2. fióka 2010. szeptember 09. 13:17
  „azt be is zárhatják nyugodtan mert az eddig gomba mód szaporodó bevásárlóközpotok is panganak.mocskos multik magyar ember magyar terméket akar!!!és magyar gazdaságot”
 • 1. dr73 2010. szeptember 08. 16:10
  „Csak azért,mert ez nincs,azt az sincs...mehetek máshova....Ezért minek menjek be??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár 100 millió forint hitel vállalkozóknak

A Széchenyi Kártya program két új hiteltípussal bővült, így a termékportfólióval akár már százmillió… Tovább olvasom