Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A kínai határig felépült az orosz kőolaj-vezeték

Vlagyimir Putyin jelenlétében vasárnap megkezdődött a Kínába tartó orosz kőolajvezeték feltöltése az Amuri területen lévő Szkovorgyinóban.

Putyin elmondta: nem csak energiahordozó szállításáról, hanem nemzetközi projektről van szó, amennyiben a kínai fél részt vesz az orosz területen folyó kitermelésben, a kínai olajfinomítókban és az elosztó hálózatban pedig orosz tulajdonrész is van.

Méltatta annak jelentőségét is, hogy az új vezetékkel új piac nyílik meg, és diverzifikálódik Oroszország számára a stratégiai nyersanyagnak számító kőolaj értékesítési lehetősége. Eddig ugyanis Oroszország kőolajat kizárólag Európába szállított, évi 120-130 millió tonna mennyiségben.

Az ázsiai-csendes-óceáni térségbe eddig csekély mennyiségű orosz kőolaj jutott, de az új vezeték üzembe helyezésével ebbe az irányba már évi 30 millió tonna, a vezeték bővítése nyomán 50 millió tonna folyhat, ami Putyin szerint "érezhető konkurenciát" jelent az európai szállításoknak.

A vezeték 930 kilométeres kínai szakasza még nem készült el.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az orosz-kínai együttműködés nem korlátozódik az energiahordozókra, hanem kiválóan működik a haditechnika terén is, ahol a forgalom sok százmillió dollárt ér el, nő a forgalom a gépipari szállítások terén, és Oroszország Kína fő partnere a nukleáris energia felhasználásában is, amely téren a forgalmat dollár milliárdokban mérik.

A Kínával való együttműködésnek Putyin szerint Oroszország számára akkor van értelme, ha a távol-keleti területek fejlesztését szolgálja, és az új vezeték ebből a szempontból különösen jelentős, a vezeték megépítésébe és a környező infrastruktúra fejlesztésébe ugyanis 700 milliárd rubelt fektettek, és a szakasz működtetésén 7000 ember dolgozik majd, közülük 5000 helyi szakember.

Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes ugyancsak Szkovorgyinóban elmondta: a vezeték feltöltésének megkezdése alkalmából vasárnap tárgyalásokat folytatott a kínai partnerekkel. "A Kínának való kőolajszállításról szóló első szerződést még idén aláírják, a második szerződés pedig évi 125 millió tonnáról szól majd, de tárgyaltunk a gázszállítás kérdéseiről, valamint szén szállításáról és feldolgozásáról" - mondta Szecsin. Hozzáétette, hogy Oroszország idén már 12 millió tonna szenet szállított Kínnak, most e szállítások 15 millió, majd 20 millió tonnára való bővítéséről van szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi történt a svájci frankkal?

A svájci frank ára az utóbbi hetekben ismét rekordot rekordra halmoz, elsősorban az euróval, de más… Tovább olvasom