Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

A kínai borok Kínában maradnak

A kínai borok exportja továbbra sem bővül, mivel a külföld gyanakvással tekint a távol-keleti borra.
Az ország 20 millió hektoliternyi bort állít elő évente, amellyel az ötödik legnagyobb termelő a világon. Ugyancsak az ötödik legnagyobb fogyasztó, vörösborból pedig már Franciaországot is megelőzve, az első helyen áll. A kínai bortermelés a belső fogyasztás 80 százalékát fedezi, de az 50 százalékos adóval sújtott importborok is részt követelnek a piacon.

Általános kifogás a kínai borokkal szemben az egészségügyi ellenőrzés hiánya, az élelmiszerügyi botrányok és a hamisítványok kiterjedt piaca.

Kínában a bort szövetkezeti borpincékben állítják elő, ahova a termelők beszállítják a parcellájukon szüretelt szőlőt. Mivel a szőlőért kapott ár a beszolgáltatott mennyiségtől függ, előfordul, hogy kavicsokat raknak a szőlőszemek közé, hogy az többet nyomjon. A kínai borok esetében megengedett az is, hogy azok 20 százalékban importbort tartalmazzanak.

Akadnak ellentétes példák is: 2011-ben egy kínai bor nyerte el a tekintélyes londoni Decanter World Wine Awards egyik fődíját.

Az elmúlt években több francia borászat, mint a Domaines Barons de Rothschild (DBR) és a luxustermékeiről híres Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH) is befektetetett Kínában, azonban a tapasztalatok szerint a mennyiségi célok még mindig megelőzik a minőségi elvárásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami pénzt kaphat a ˝rossz bank˝

A "rossz bankba" a kétes hiteleket gyűjtenék össze, hogy segítsék a vállalati hitelezés… Tovább olvasom