Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A kamatcsökkentés is erősítheti a hiteldinamikát

Az OTP vezérigazgató-helyettese szerint az év második felében, többek között a jegybanki alapkamat-csökkentés hatására megállhat a lakossági hitelpiac szűkülése.

Magyarországon a lakossági hitelpiac ez évi folyamatai megfelelnek a várakozásoknak: a keresleti és kínálati oldal szűkülésével a háztartások hitelfelvétele 2009 első öt hónapjában a GDP 1 százaléka alá esett, a korábbi mintegy 5 százalékról - mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek. Hozzátette: a globális befektetői hangulatváltozás és a július-augusztusi hazai események - a forinterősödés, a jegybanki kamatvágások - jó alapot adnak arra, hogy a lakossági hitelpiac fokozatos élénkülésére lehessen számítani.

Az OTP Bank a megnövekedett finanszírozási költségek ellenére sem emelte a hitelkamatokat 2009 januárjától, sőt a jelenlegi piaci folyamatokkal összhangban, egyes termékek esetében, október elejétől differenciált hitelkamat-csökkentést hajt végre.

A bank lakossági üzletág vezetője kifejtette: a pénzügyi válság mind hitel-, mind betéti oldalon megtörte a korábban tapasztalt állomány-növekedési dinamikát. A bankok a forrásköltségek növekedése, a magyar országkockázathoz kötődő felárak emelkedése és a gazdasági válság okozta bizonytalanság miatt 2008 negyedik negyedévében kamatemelésre kényszerültek. A hitelkereslet is visszaesett, hiszen a háztartások jövedelmi kilátásaik romlása miatt óvatosabbakká váltak. A két hatás következtében az árfolyamváltozástól tisztított nettó hitelfelvétel - amely 2008-ban közelítette a GDP 4,8 százalékát - 2009 első öt hónapjában 1 százalék alá esett.

A deviza alapú hitelek törlesztőrészleteit a forintárfolyam erősödése mellett tovább mérsékelheti a kamatok kedvező változása. Az OTP Bank egyes termékek esetében október elejétől kamatot csökkent, ami a forint- és a deviza alapú hiteleket is érinti - közölte Kovács Antal, aki ezzel összefüggésben a lakossági hiteldinamika mérsékelt erősödésére számít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságból visszahív 9.512 autót a Daewoo

A General Motors dél-koreai egysége, a GM Daewoo Auto and Technology Co. három modelljéből 9.512… Tovább olvasom