Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A kamara megkeresi azokat, akik elmulasztották a regisztrációt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) megkeresi azokat a vállalkozásokat, amelyek elmulasztották a kamarai regisztrációt és a közfeladatok ellátásához való hozzájárulás befizetését.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) megkeresi azokat a vállalkozásokat, amelyek elmulasztották a kamarai regisztrációt és a közfeladatok ellátásához való hozzájárulás befizetését, hogy teljesítsék kötelezettségüket - mondta Dunai Péter, az MKIK főtitkára az MTI-nek kedden.

A területi kereskedelmi és iparkamaráknál 2012-ben a megkezdett 622 ezer kamarai regisztrációból 470 ezer egyéni vállalkozó és gazdasági társaság teljesítette az adatszolgáltatást, és fizette meg a kamarai közfeladatok ellátására szóló éves hozzájárulást - ismertette az adatokat a főtitkár.

Elmondta: összehasonlították az állami cégnyilvántartás, valamint az egyéni vállalkozók központi nyilvántartása adatait a kamarai regisztrációval, és megállapították, hogy százezres nagyságrendet ér el azoknak a vállalkozásoknak, illetve egyéni vállalkozóknak a száma, amelyek érintettek a kamarai regisztrációban, de nem teljesítették azt.

A területi kereskedelmi és iparkamarák már kiküldték a megkereséseket a törvényi kötelezettséget nem teljesítőknek, illetve azoknak, akik regisztráltak, de nem fizették meg a hozzájárulást - mondta.

Dunai Péter felhívta a figyelmet arra, hogy az éves kamarai hozzájárulást minden évben március 31-éig kell befizetni, így az idén is. Ezt követően a területi kamarák átadják a kamarai hozzájárulás behajtásának feladatát az adóhatóságnak.

A kamara 2013 végére szeretné elérni, hogy letisztuljon a kamarai regisztrációs rendszer, és a gazdasági élet számára használható, naprakész adatbázis jöjjön létre a cégekről - mutatott rá Dunai Péter.

Az eddigi tapasztalatok alapján kedvezőnek értékelte az MKIK főtitkára, hogy a tavalyi második félévi stagnálást követően a mostani megkeresés kapcsán felgyorsult a regisztráció folyamata. Az egyéni vállalkozók állami szervezettől megkapott központi nyilvántartásában azonban rendkívül sok hiba van, már elhunyt vagy a vállalkozásának szüneteltetését bejelentő egyéni vállalkozók is szerepelnek az adatbázisban. A kiküldött téves megkeresésekért a kamara elnézést kér - tette hozzá a főtitkár.

A tapasztalatok erősítik a kamara meggyőződését, hogy fontos a naprakész nyilvántartások vezetése, ezért is szükség van a kamarai regisztrációra - tette hozzá Dunai Péter.

Olvasóink írták

 • 16. Tündenéne 2013. január 16. 11:46
  „Ezt nem értem én sem, hogy van egy teljesen nyilvános, mindenki számára elérhető egyéni vállalkozói nyilvántartás (www.nyilvantarto.hu honlapon, jobbra alul), ami naprakész, mutatja a vállalkozó adatait, tevékenységi köreit, hogy él-e egyáltalán a dolog... Akkor meg mi a fenének ez, ami csak arra jó, hogy minden évben (és nem csak egyszer, az elején, ahogy tavaly közölték!!!) befizesd a pénzt rá. Cserébe meg nem kapsz semmit, a kamara honlapján ami szerepel, az egy vicc.”
 • 15. aky18 2013. január 16. 09:46
  „Ha meg tud találni akkor valahonnan mégiscsak van nyilvántartása nem? Akkor meg minek még 1x megcsinálni vegye le a polcról azt csókolom!”
 • 14. Joebacsi70 2013. január 16. 09:30
  „Jelenleg 10 ezer forint alatt nem hajt be a NAV a hatályos törvények alapján.
  Márcuis 31-ig be kell fizetni az előző évit, a z idei még ráér, 5 ezer forintos tartozást nem tudnak inkasszálni.
  (ugyanis nem egyszeri regisztrációról van szó, minden évben újra és újra fizetni kell)
  Csak a fidesz ! Szavazzatok a fideszre !”
 • 13. Donjani 2013. január 16. 09:25
  „Álszent ez az egész rendszer. Legalább mondaná azt, hogy adó, és kész, meg kell fizetni és ennyi. De nem... Mindenféle hímölés-hámolás, megmagyarázás és a duma megy. Ez az igazi dumaszínház!!!
  Kiküldi a levelet január elején december eleji dátummal, hogy tavaly "elfelejtettem" befizetni, pedig ez jogszabályban előírt kötelességem lett volna. Ki olvasgatja unalmas óráiban a jogsabályáokat, hogy "na vajon most van-e újabb ingyenélő akit törvényi kötelességem eltartani".
  Különben is, ha már nem csinál érte semmit, legalább fusson néhány tiszteletkört...”
 • 12. PaPa 2013. január 16. 08:34
  „Az euban ez elfogadott, hogy kötelező bejelentéshez kötik azt ha vállalkozóként dolgozni akarok? Mi van a vagyonvédelmi magánvállalkozásával? Fizet rendőrségnek(nem tudom miért)fizet a vagy.véd.kam. meg most a másik kamarának. De nézhetnénk más szakmákat is. Lopás az egész országvezetése.”
 • 11. zakarias3 2013. január 15. 22:13
  „Az ingyenélőket ebből kell eltartani!”
 • 10. mc 2013. január 15. 22:06
  „A kötelező regisztráción, az azzal kapcsolatos befizetési kötelezettségen kívül SEMMI egyéb kapcsolatba nem kerültem a KAMARÁVAL!!!

  Tájékoztatást a vállalkozási adó, TB, és egyéb kötelezettségeket illetően,ismeretterjesztési szolgáltatást a regisztrációt követően nem kaptam.

  A cégbíróságnál IS tudnak létezésemről. A NAV IS ugyanúgy ismeri minden életjelemet, létezésemet.

  Lehet, hogy ez a kötelezettség egy hegy ,,csókos" ember havi megélhetését biztosítja csak, ezért igazi létjogosultsága nincsen.

  Valahogy az az érésem támad: újfent megloptak...”
 • 9. bakke 2013. január 15. 21:43
  „A havi több tízezer Ft zenei jogdíjról (mivan??) ne is beszéljünk, amit akkor is fizetni kell, ha pl. kínai népzenét játszok és sosem kap belőle a kínai együttes.. <moderálva>..”
 • 8. bakke 2013. január 15. 21:22
  „színtiszta adó, semmi más. Mint az ántsz lehúzása is, minden élelmiszer/vendéglátó helz működtetéséhez kötelező bejelenteni hogy használsz tisztítószert. Semmi egyebet, csak hogy használok. Hogy milyet, az nem kell nekik. Pont. És hol nem használnak? 12 ezer forint volt úgy emlékszem”
 • 7. PaPa 2013. január 15. 21:08
  „Amennyiben megtalálnak akkor már nyilvántartottak valahol akkor miért kell még egyszer nyilvántartani amiért nekem kell fizetnem?????ja csak FIZETNEM KELL!!!! mert ennek a szemét társaságnak megint csak a pénzbevétel kell menjenek ők is dolgozni ingyenmunkásnak(közmunkás) majd megtudják mit kell dolgozni 5000 Ft-ért.”
 • 6. urbaniastapista 2013. január 15. 20:11
  „Júdáspénz.”
 • 5. állampógár 2013. január 15. 19:49
  „Ez egy gusztustalan lenyúlás.Kötelező befizetés csak azért,hogy legyen pénze ennek a vízfejnek.Az égvilágon semmit sem kapok érte.Még tagságot se.Csak megszámolnak mintha az adóbevallás nem lenne erre megfelelő.Az isten tudja hány helyen és formában nyilvántartanak de azért kell még egy ilyen fizetős is.”
 • 4. Infamous 2013. január 15. 19:33
  „várom őket, majd elbeszélgetünk...”
 • 3. vicenzo 2013. január 15. 19:10
  „"a közfeladatok ellátásához való hozzájárulás befizetését"
  Tessékmondani milyen közfeledatot látnak el a beszedett 5000-ft elléneben?
  470 000 x 5000 = 2 350 000 000 Ft”
 • 2. Patriot 2013. január 15. 18:51
  „Csak tudnám mit kapunk ezért az 5000ft-ért?
  Lovat, azt is két részletbe. Az idén megint a lónak a .....t!”
 • 1. artie75 2013. január 15. 18:47
  „Bizony, azért van értelme a regisztrációnak, hogy tudják, kiktől kell bevasalni a pénzt. Mást úgysem csináltok már 20 éve.

  Ja, bocs, dehogynem. Parragh, Mihalicz. Ütős nevek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moody´s: stabil marad Közép- és Kelet-Európa hitelképessége

Várhatóan az idén is stabil marad Közép- és Kelet-Európa hitelképessége a pénzügyi válság előtti évek átlagánál sokkal lassabb gazdasági növekedés ellenére is. Tovább olvasom