Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A jövő hét jobban alakulhat az értéktőzsdéken

A jövő hét jobban alakulhat az előzőnél a nyugat-európai értéktőzsdéken, de a múlt év végi ˝fellendülési spekuláció˝ lendületes visszatérésére még nem lehet számítani.

A kereskedés fő irányát várhatóan az határozza meg, hogy az egyiptomi államfő lemondása után átmenetileg eggyel kevesebb a nagypolitikai aggodalmak száma: az egyiptomi fejleményeket főleg a világkereskedelem egyik fő ütőere, a Szuezi-csatorna sorsa és a nyersolaj árának alakulása miatt figyelték a részvénypiacokon. Egyelőre tartós pozitív tényezőnek ígérkezik, hogy mind az amerikai Fed, mind az Európai Központi Bank részéről távolodni látszik a szigorítás esélye, rácáfolva az inflációs veszélyek miatt nemrég még erős kamatemelési várakozásokra.

Ismét bizakodik a piac a gazdasági növekedésben, azonban Európában feléledtek az aggodalmak az euróövezeti államadósság-problémák miatt, látva az EU-beli adósságkezelési és stabilitási tervek elfogadásának lassúságát. Az euró 1,3545 dollár volt péntek este, alig gyengébb az egy héttel korábbi 1,3585 dollárnál, de pénteken a napközi mélypontja, 1,3498 dolláron, háromheti mélypont is volt, jelezvén, hogy a következőkben is van esély az euró gyengülésére. Számos elemző 1,3400-1,3450 dollár közé jósolja a közös valutát a közeli napokban. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója pénteken 0,41 százalékos javulással 1.174,13 ponton végzett, elmaradva utolsó időközi rekordjától, amelyet múlt hétfőn, február 7-én ért el az aznapi, 1.176,81 pontos végeredményével. Ez a legmagasabb zárása volt 2008. szeptember eleje óta. Történelmi mélypontját 2009. március 9-én érte el, 645,50 ponton. A tavalyi évet 7,26 százalékkal magasabban végezte, mint 2009-et, amikor 25,7 százalékkal javult. Előzőleg 2008-ban, története legrosszabb évében 44,78 százalékot zuhant. A 2008. őszi Lehman-csőd óta elszenvedett visszaesést behozta, de még így is elmarad a világválság előtti utolsó "békeév", 2007 végének szintjétől.

Az Egyesült Államokban kedden kiskereskedelmi statisztikák jelennek meg januárról és a múlt hétről. Szerdán érkezik a friss adat a januári amerikai termelőiár-inflációról, és az új lakásépítések januári alakulásáról. Csütörtökön adják ki az amerikai heti munkanélküli statisztikát, a januári fogyasztóiár-infláció adatait és az amerikai gazdaság átfogó konjunktúramutatóját szintén januárról. Európában hétfőn az EU statisztikai hivatala kiadja az EU-beli és az euróövezeti ipari termelés decemberi adatait. Kedden jelenik meg a tavalyi utolsó negyedévi német, francia, olasz, cseh, szlovák és román gazdasági növekedésről az első becslés. A német ZEW kutatóintézet megjelenteti februári németországi gazdasági közérzetmutatóját, az EU statisztikai hivatala pedig közli az EU és az euróövezet külkereskedelmének decemberi adatait.

Szerdán a német Ifo kutatóintézet világgazdasági hangulatmutatót közöl az idei első negyedévre. Csütörtökön ismerteti az EU statisztikai hivatala az európai építőipar decemberi helyzetképét. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn ismerteti a mezőgazdasági árak tavalyi irányzatát, kedden adja ki az előzetes becslést a hazai össztermék (GDP) tavalyi utolsó negyedévi alakulásáról, szintén kedden közli a januári infláció adatait és az ipari termelés decemberi és tavalyi számait. Szerdán az építőipar decemberi és tavalyi adatai következnek, pénteken pedig a nemzetgazdasági létszám és kereset statisztikája tavalyról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bankok mentek tönkre Amerikában

Négy kisebb bank vált fizetésképtelenné az Egyesült Államokban a múlt héten, jelezvén, hogy a… Tovább olvasom