Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A járműgyártás és az export a meghatározó az iparban

Továbbra is a járműgyártás teljesítménye a meghatározó az ipari termelés növekedésében, illetve az export jelenti a húzóerőt, míg a belföldi felhasználás élénkülése egyelőre nem látszik a statisztikai adatokból - mondták kedden az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölte, hogy az ipari termelés 3,5 százalékkal emelkedett 2013 novemberében az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban a járműgyártás és hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok növekedése miatt. A munkanaphatástól megtisztított index 5,8 százalékos éves növekedést mutat. Az előző hónaphoz hasonlítva az ipari kibocsátás 0,5 százalékkal csökkent. A munkanappal kiigazított adatok szerint novemberben az ipari termékek belföldi értékesítése 3,6, az export 7,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a nyers adatok 1,8, illetve 4,4 százalékos növekedést jeleznek.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kiemelte, hogy továbbra is a járműgyártás a meghatározó a növekedésben, illetve a vegyipar is jól teljesít, miközben az elektronikai termékek gyártása változatlanul hanyatlik.

Várakozása szerint az idén némi gyorsulás lehet az ipari termelésben, de alapvetően nem változik az a tendencia, hogy az export lesz a húzóerő, annak ellenére, hogy az elmúlt néhány hónapban a belföldi felhasználás is javult némiképp.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a novemberi adatok szerint a rendelésállomány nagyot esett, amit a KSH egyszeri hatással magyaráz, így véleménye szerint ennek nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani.

A K&H Bank elemzője azzal számol, hogy a tavalyi év utolsó hónapjában az ipar teljesítménye nagyon gyenge volt, de a bázishatás miatt év/év alapon valószínűleg növekedést jelez majd az ipari termelés mutatója. Az elemző a 2013-as év egészére az ipari termelés 1,5 százalékos növekedését várja, ami 2014-ben 4,5 százalékra gyorsulhat. Megjegyezte, hogy az idei évre várt dinamika nem jelent változást az utóbbi néhány hónapban tapasztalt növekedéshez képest, vagyis inkább csak szinten marad a tempó.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője az adatok alapján rámutatott: a belföldi felhasználás továbbra sem tudott növekedési pályára állni az emelkedő háztartási vásárlóerő és a beruházások megugrása ellenére sem. Emellett az exportértékesítés volumene szintén mérséklődött novemberben az előző havival összehasonlítva. A szakértő véleménye szerint az ipar tartós lassulását jelzi a beszerzésimenedzser-index mérséklődése, ami decemberben épp csak meghaladta a növekedési küszöbértéket.

Kiemelte a rendelésállomány csökkenését a fontosabb feldolgozóipari ágazatokban, ami azonban annak tulajdonítható, hogy a járműgyártásban hirtelen és óriási volumenben jelennek meg a megrendelések, és ezeknek az időzítése egyelőre bizonytalan.

Az ING Bank elemzőjének véleménye szerint az alapvetően kedvező növekedési kilátások nem változtak az elmúlt hónapokhoz képest, azonban a bizonytalanság érdemben emelkedett. Várakozása szerint az év végi gyárleállások tovább fogják csökkenteni az ipari kibocsátás volumenét, így a negyedik negyedéves adat valószínűleg nem fogja elérni a harmadik negyedévben regisztrált szintet. Balatoni András a tavalyi év egészére 1,1 százalékos, míg 2014-re 5,5 százalékos ipari termelési indexet valószínűsít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tolonganak a férfiak az olcsóbb életbiztosításért

Nem tolonganak Magyarországon a férfiak az olcsóbb életbiztosításért azt követően, hogy a… Tovább olvasom