Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

A görög válság a padlóra küldi a forintot?

A súlyosbodó euróövezeti bizalmi válság jelentős árfolyamveszteségeket idézett elő a térségbeli devizák körében: kedden délután négy órakor 273,46 forinton jegyezték az eurót a hétfő este fél hatkor tartott 269,88 forint után.

A dollár jegyzése 209,59 forint 1,3052 dolláros euró jegyzés mellett a hétfői 204,88 forint és 1,3179 dolláros euró jegyzés után.

A svájci frankot 190,97 forinton jegyezték kedden délután négy órakor a hétfő esti 188,24 forint után, 100 japán jent pedig 221,65 forinton a hétfői 216,55 forint után.

A görög adósságszolgálat megsegítésére a hét végén elfogadott hároméves EU-IMF segélycsomag nem nyugtatta meg a piacokat, nem semlegesítette az euróvöezet pénzügyi stabilitásával szemben táplált aggodalmakat.

Elemzők szerint a segélycsomag elhárította ugyan Görögország rövid távú likviditási problémáit, de nem jelent megoldást a hosszú távú fizetőképességi problémára. A piacoknak továbbra is fenntartásaik vannak Görögország képességével szemben a segélycsomagban feltételként szabott megszorítási intézkedések végrehajtására.

Az egyre súlyosbodó bizalmi válságban fokozódik az aggodalom a többi, magas költségvetési deficittel terhelt euróövezeti tagország "bedőlésével", az úgynevezett "szuverénadós-besorolási fertőzés" terjedésének veszélyével kapcsolatban.

A romló befektetői hangulatra jellemző, hogy kedden az európai tőzsdeindexek teljes egészében elveszítették idén felhalmozott nyereségüket, a biztonságos befektetési eszköznek tekintett arany dollárban kifejezett ára pedig a tavaly december eleji szintre emelkedett vissza, euróban kifejezett ára pedig történelmi rekordot ért el.

A térségbeli devizák árfolyammozgását teljes mértékben az általános piaci hangulatromlás, a kockázatkerülés erősödése árnyékolja be, semlegesítve minden belföldi piacmozgató hatást.

A forint kedden a kora délelőtti 270 körüli euró jegyzésről másfél százalékkal egészen 274-ig, a zloty 3,9250-es euró jegyzésről 3,9750-ig, a cseh korona 25,58-as euró jegyzésről 25,69-ig gyengült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli lehetőségek a gyártó és a kereskedő cégek előtt

Több iparágban már látszódnak a gazdasági kilábalás jelei. Tovább olvasom