Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A gazdasági növekedésben meghatározó a mezőgazdaság szerepe

Az ágazat teljes termelése 12,4 százalékkal, bruttó hozzáadott értéke pedig 22 százalékkal bővült tavaly.
A gazdasági növekedésben meghatározó a mezőgazdaság szerepe: az ágazat teljes termelése 12,4 százalékkal, bruttó hozzáadott értéke pedig 22 százalékkal bővült tavaly - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára vasárnap Debrecenben, a Farmer Expo nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás és vásár megnyitóján.

Nagy István hozzátette: ennek eredményeként a mezőgazdaság részesedése a nemzetgazdaság bruttó értékéből 4,8 százalékra nőtt.

Az államtitkár szerint - a kormány szándékainak megfelelően - javult az állattenyésztési szektor aránya az ágazatban: jelenleg a termelés 29 százalékát kitevő gabonafélék után a második helyen, 23 százalékkal az állattenyésztés áll.

Nagy István megemlítette a sertésstratégiát, amely sokrétű, összehangolt intézkedések alapján kívánja elérni a hazai sertésállomány megduplázását. Külön kiemelte az őshonos mangalicából előállított prémiumtermékeket, amelyek "jelentős nemzeti, genetikai és nem utolsósorban gazdasági értéket képviselnek".

Az FM parlamenti államtitkára szerint 2020-ig komoly forrásokat biztosítanak az öntözéstechnika fejlesztésére és nagy reményeket fűznek a zöldség-gyümölcs-kertészeti szektor fejlődéséhez.

Utóbbival kapcsolatban az államtitkár kifejtette: reményeik szerint a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal növelhető 2020-ig.

A célok között említette Nagy István, hogy a termésmennyiség éves átlagát egymillió tonnával, a frisstermék-előállítás értékét 130 milliárd forinttal, a feldolgozóipari kibocsátásét pedig 60 milliárd forinttal növeljék, és azt, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban több tízezerrel bővítsék a foglalkoztatottak számát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőövet dobnak az almatermelőknek

A rekordtermés és az orosz embargó együttes hatása miatt a mélybe zuhant a gyümölcs ára. Tovább olvasom