Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A forint estére némileg erősödött, 312 alatt az euró

Pénteken eddig a forint mélypontja 314,21 volt, két éve a leggyengébb az euróhoz képest.
19.14 - A forint estére némileg erősödött

A forint árfolyama némileg erősödött a főbb devizákkal szemben péntek estére a délutáni jegyzésekhez viszonyítva a bankközi piacon.

Az euró 19 órakor 311,61 forinton, délután fél ötkor 312,40 forinton, reggel 7 órakor 309,91 forinton állt. Pénteken eddig a forint mélypontja 314,21 volt, két éve a leggyengébb az euróhoz képest.

A dollár árfolyama a kora reggeli 228,75 forintról délután 231,35 forintra változott, este pedig 230,73 forint volt.

A svájci frankkal 254,95 forinton kereskedtek este hétkor a délutáni 255,55 forintos és a reggeli 253,40 forintos árfolyam után.

A japán jen reggel 7 órakor 2,2317 forintot, délután 2,2658 forintot, este 2,2567 forintot ért.

Az euró dollárárfolyama 1,3499-re változott este hétkor a két és fél órával korábbi 1,3500 dollárról. Péntek kora reggel még 1,3546 dollárt ért egy euró.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban

A forint árfolyamgyengüléséről szóló kérdésre Orbán Viktor azt mondta, nem jó, ha kormányok fogalmaznak meg árfolyamigényeket, ez ugyanis jegybanki hatáskör.
Szerinte ugyanakkor az árfolyam-ingadozás jelzi, hogy az egyes államok nem urai pénzük árfolyamának, még a legerősebbek sem, amögött bonyolult pénzügyi mozgások vannak.

A magyar gazdaság stabil, a folyó fizetési mérleg évek óta pozitív és erősödik, a forint árfolyamának változása a világban zajló pénzmozgások miatt következett be, ezért most a nemzetközi környezetet kell figyelni - fűzte hozzá.
A kormányfő szerint az árfolyam-ingadozás azt mutatja, hogy a világgazdaság bizonytalansága és az európai gazdasági válság még nem ért véget, az európai valuták ezért törékenyek.
13.00 - Kétéves mélypontra zuhant a forint! - 314-nél az euró - írta a portfolio.hu

12.30 - Újabb és újabb devizákat támadnak a nemzetközi pénzpiacon: a török líra után a magyar forintot és a lengyel zlotyt vették célba a spekulánsok - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása.

A feltörekvő térségekben úgy tűnik még nincs vége a piaci gondoknak, bár már egyre több elemző látja úgy, hogy az érintett devizák jelentős árfolyamveszteségeit és az indiai, dél-afrikai, argentin és török kamatemeléseket követően lassan már meg lehet kezdeni a devizakötvények felvásárlását. Elgondolkodtató azonban, hogy az örvény újabb és újabb országokat - például csütörtökön Magyarországot és Lengyelországot - ragad magával. "Úgy tűnik a piac újabb és újabb áldozatokat szemel ki magának" - mutatott rá Harwig Wild, a Bankhaus Metzler devizapiaci szakértője.

A devizapiacok már közvetlenül a török kamatemelést követően kiszemelték következő áldozatukat. A francia Société Générale elemzői néhány perccel Ankara bejelentését követően már email üzenetben a török líra vásárlását és a dél-afrikai rand eladását javasolták ügyfeleiknek. Szerdán aztán a dél-afrikai jegybank is kamatot emelt.
Csütörtökön a pénzpiacok kamatemelési "igényét" a magyar jegybank elnöke a kamatcsökkentési szándék megerősítésével viszonozta, ami több mint egy százalékos árfolyamveszteségbe taszította a forintot. A piacok erre még egy olyan rémhírrel is fokozták a nyomást, amely szerint Magyarország képtelen lenne kifizetni egy éppen lejáró eurókötvényt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében rámutat, hogy a külföldi bankok éveken keresztül csak a Kelet-Európában legmagasabb jegybanki alapkamat ellenében voltak hajlandóak lenyelni a rájuk kivetett különadót. A folyamatos jegybanki kamatcsökkentésekkel azonban Magyarország kamatprémiuma a környező országokhoz képest már eltűnt.

A Magyarország elleni spekulációval a piacok meglepő módon egy folyó fizetési mérlegtöbblettel büszkélkedő országot szemeltek ki maguknak - írta a lap. Hasonló a helyzet az orosz rubellel is. Az elmúlt hetekben a piacok még csak az olyan országok devizáit támadták, amelyek többet importálnak mint exportálnak, így folyó fizetési mérleghiányukat külföldi tőkével kénytelenek finanszírozni. Ezek az úgynevezett "törékeny ötök", azaz Brazília, India, Indonézia, Dél-Afrika és Törökország.
A brazil jegybank januárban már a hatodik egymást követő alkalommal emelte meg az alapkamatot, ami így most már 10,5 százalékon áll, az indiai alapkamat a mostani emelés után 8 százalékos. Dél-Afrika 5,0 százalékról 5,5 százalékra emelte a héten az alapkamatot.

A 4,5 százalékról 10 százalékra emelt török alapkamat azonban nem elégítette ki a piaci igényeket, mivel Erdogan miniszterelnök kételyeket ébresztett a magas alapkamat tartósságát illetően. Ezért aztán a török líra árfolyamnyeresége is csak átmenetinek bizonyult.

312

Gyengült a forint, az euró árfolyama a kora reggeli 309,91 forintról 312,10 forintig emelkedett délelőtt.

Tizenegy órakor a jegyzés 311,50 forinton állt. Csütörtökön már volt 312 forint feletti eurójegyzés.

Elemzők a felzárkózó piacokat sújtó tőkekivonásnak, a befektetői kockázatvállalási hajlandóság romlásának tulajdonítják a forint gyengülését.

Az euró 304,60 forinton kezdte a hetet, az év elején pedig 297 forinton állt a jegyzés.

Az eurót legutóbb 2012 januárjában jegyezték a héten elérthez hasonló árfolyamon, amikor 316,32 forinton állította be éves csúcsát.

A dollár árfolyama a kora reggeli 228,75 forintról 230,07 forintra, a svájci franké 253,40 forintról 254,54 forintra, a japán jené pedig 2,2317 forintról 2,2452 forintra emelkedett délelőtt tizenegy óráig.

Az euró gyengült, jegyzése a kora reggeli 1,3555 dollárról 1,3521 dollárra csökkent délelőtt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czomba: a járműipar fontos szerepet játszik a foglalkoztatásban

Az államtitkár erről a Széchenyi István Egyetemen működő Járműipari Kutatóközpont konferenciáján beszélt Budapesten. Tovább olvasom