Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

A fogyasztói csoportok kockázatai

Az elmúlt évek során egyre több fogyasztói csoportot szervező vállalkozás jelent meg a piacon. Ezek egyre több helyen hirdetik szolgáltatásaikat, de a legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy ezek a hirdetések valójában mit takarnak.

Emiatt nagyon sokan panaszkodnak a különböző fogyasztóvédelmi szervezeteknél, így többek között megyei testületünknél is.
Ezért érdemes megismerni, hogy valójában mit is takarnak ezek a szolgáltatások, és kiknek kínálják azokat elsősorban.

A fogyasztói csoportok látszólag pénzt kínálnak a hozzájuk csatlakozóknak, de ez nem igaz. Ha én banktól veszek fel kölcsönt, akkor ezt a pénzt azonnal látom. A fogyasztói csoport valójában hitelt nem nyújthat.

Ezek a szervezők elsősorban a nehéz anyagi helyzetben levő, jövedelemigazolással nem rendelkező esetleg BAR listás embereket környékeznek meg, akik azonnali pénzügyi segítségre szorulnak. Ezek az emberek a hirdetések alapján – „Pénzre van szüksége?" „kezes és jövedelemigazolás nélkül?"- könnyen azt gondolják, hogy azonnal pénzhez jutnak, holott csak a legjobb esetben is vásárlói jogot kapnak.

Mi is az a fogyasztói csoport ezek után: a fogyasztói csoport tagjai mondhatni egymásnak adnak kölcsön, azonban a csoport végül is nem pénzt ad, hanem vásárlói jogot. A megvásárolni kívánt autót, lakást stb. értéke az az összeg, amelyre a hirdetés vonatkozik, amire a csoport alakul.

Ha például a tag a szerződés szerinti igényelt összeget autóvásárlásra kívánja fordítani, akkor – ha hozzájut az igényelt összeghez - azt csak autóvásárlásra fordíthatja. Ráadásul a vételárat nem a tag kapja, hanem közvetlenül az autókereskedő. Mindenki rendszeresen befizet egy bizonyos összeget, majd az így összegyűlt pénzből megvásárolják a szerencsés tagnak – akit kisorsolnak, vagy aki magasabb előtörlesztést vállal – az általa kiszemelt terméket. (autó, lakás stb.) Akár szerencsével járt egy tag, akár nem, tovább kell fizetni a számára meghatározott törlesztést, egész addig, míg a csoport minden tagja hozzá nem jut az általa kiszemelt termékhez. Tehát akinek kedvez a szerencse, az azonnal hozzájut a vásárlói joghoz, akinek pedig nem, az akár évekig várhat, míg rámosolyog a szerencse és őt is kisorsolják és megkaphatja az áhított terméket. Így könnyen előfordul, hogy valaki csak öt vagy tíz év után jut a kiválasztott vagyontárgyhoz..

A havi befizetések nem kamatoznak, tehát ha sem a nagy összegű befizetés, sem a szerencse révén nem kerülünk rövid időn belül kiválasztásra, akkor szemben egy banki megtakarítással, nem lesz semmi gyarapodásunk az időközi infláció ellensúlyozására. Ráadásul a hosszú várakozási idő alatt nagyon könnyen előfordul az, hogy megváltozik anyagi helyzetünk, vagy a termék vásárlásával kapcsolatos elképzelésünk. Ilyen esetben pedig már nagyon nehéz a fogyasztói csoporttal kapcsolatos szerződésünket megszüntetni. A legtöbb panasz éppen ezekből adódik.

Ezért fontos kérdés, hogyan szüntethetem meg tagságomat, ha már beléptem ilyen fogyasztói csoportba?

Ha a csoport tagja belépést követő 30 napon belül gondolja meg magát, akkor lehetősége van arra, hogy a befizetett pénzt egy körülbelül tízezer forintos összeg kivételével visszakapja. Ha viszont ez a 30 napos határidő letelt, akkor a fogyasztói csoport tagja, csak rendes felmondással szüntetheti meg tagságát, mondhatja fel a szerződését. Ez viszont azt jelenti, hogy az addig befizetett részleteket csak a futamidő végén – esetleg öt év múlva - kapja vissza, ráadásul kamat nélkül. Ez legtöbb esetben a panaszok forrása. Veszteség nélkül csak úgy lehet kiszállni egy ilyen csoportból, ha a tag maga helyett valakit be tud szervezni, aki átveszi tőle a további részletfizetési kötelezettséget. Az a tag, aki kiválasztásra került, és hozzájutott az által kiválasztott termékhez, a szerződést rendes felmondással nem szüntetheti meg, amíg a szerződésben szereplő összes fizetési és egyéb kötelezettségének eleget nem tesz.

Összességében, aki ilyen csoport tagja akar lenni, legyen tisztában a kockázatokkal, és ennek megfelelően döntsön.

Olvasóink írták

  • 1. Goldmund 2011. február 02. 07:43
    „Működhetne ez jól is, csak épeszű és tisztességes emberek kellenének hozzá.
    Ebből Magyarországon kevés van, emiatt adódnak a panaszok.

    Talán ingatlanra kicsit necces így gyűjtögetni, mert azoknak az ára nagyon tud emelkedni, máskor meg süllyedni, tehát mondjuk 10 évre előre kiszámíthatatlan, hogy adott összegért tudsz-e magadnak megfelelő lakást venni. De sok másra nagyon korrektül működhetne - ha kizárólag tisztességes és épeszű emberek lennének a tagjai.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent a Kisalföldi Gazdaság januári száma

Ajándék példányok korlátozott számban elvihetők a győri kamarai székház (Szent István u. /a)… Tovább olvasom