Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A fémipari szakképzés lehetséges útjai

A fémipari szakképzés lehetséges útjai címmel rendeztek konferenciát Győrben.
Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter bemutatatása

A Fémipari és Szakképzési Klaszter 2008-ban alakult, tagvállalatai fémipari megmunkálással foglalkozó, kis és közép vállalakozások. A szervezet 2009-ben támogatást nyert az Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett klasztereknek szóló pályázaton, így a tagi hozzájárulásokon felül sikerült uniós forrásokat is bevonni a célkitűzések megvalósítására.

Pályázat által biztosított finanszírozás időtartama: 2009. május 4.–2011. május 3. Pénzügyi háttér: 80%-pályázati támogatás (20% önerő a tagvállalatok havi tagdíjából)
Tagvállalatainkkal a fémipar széles spektrumát képviseljük, futó termékeink között megtalálható, a speciális nagy pontosságú, egyedi alkatrészgyártástól kezdődően, a közepes szérián keresztül, a nagyszériás gyártásig szinte minden forgácsolással készülő gépipari, járműipari és vasúti alkatrész. Feladatokat tekintve képesek vagyunk a tervezési fázistól, az összeszerelésen át az üzembe helyezésig, a teljes folyamat végrehajtására. Erősségünk a fémipari megmunkálás, hőkezelés, felületkezelés.
Tagjaink összegzett árbevétele kb. 8 milliárd forint, alkalmazottainak létszáma összesen kb. 350 fő.

Magyarországon az elmúlt években több ágazatban jelentős munkaerőhiány alakult ki, több helyen a szakképzett munkaerő hiánya, a munkaerő képzettségének és készségeinek gyengesége tapasztalható. Az ország gyorsabban fejlődő térségeiben, így a klaszter régiójában, Győr és Győr környékén is különösen szakképesített munkásokból hiányzik a fiatal utánpótlás. A munkaadók elégedetlenek az oktatási rendszerből frissen kikerülő pályakezdők szakmai felkészültségével. Mindebből az következik, hogy a foglalkoztatás bővülését a gazdasági fejlődés lelassulása mellett a munkaerő-kereslet és kínálat képzettségek szerinti összetételének eltérése is akadályozza.

2008 májusában a Műszaki Értelmiség napját szervező szakmai szervezetek, illetve nagyvállalatok az alábbi felhívást tették közzé:
„Amint azt különböző felmérések, illetve nyilvános fórumokon elhangzott vélemények is mutatják, a hazai cégvezetők legnagyobb része úgy ítéli meg, hogy a nem kielégítő szakember utánpótlás ma már a magyar gazdaság fejlődését közvetlenül veszélyezteti.

Az ország jövőjéért felelősséget érző politikai erőknek, döntéshozóknak meg kell érteniük, ahhoz, hogy Magyarország napjaink kiélezett gazdasági versenyében talpon maradjon, elengedhetetlen, hogy minél több, nagy hozzáadott értéket termelő, innovatív munkahely jöjjön létre. A versenyképes oktatási rendszer és a belőle kilépő képzett és kreatív fiatal szakemberek ezért a hazai vállalatok számára éppúgy létfontosságúak, mint ahogy a multinacionális nagyvállalatok K+F központjaiért folyó igen erős nemzetközi versenyben is ez a legjobb ország-marketing." A felhívás tartalma 2010-ben változatlan létjogosultsággal, azonnali hatékony cselekedetekre készteti az oktatási-munkaadói ágazat képviselőit.

Közös célunk a fémiparban tevékenykedő győri és Győr környéki vállalatok összefogása, versenyképességük javítása, a fémipari tevékenységekből adódó együttműködésen és közös képviseleten, érdekérvényesítésen keresztül, továbbá a fémiparban tapasztalható képzett szakemberhiány mérséklése.

Szeretnénk visszaállítani a forgácsoló szakma becsületét, továbbá a piaci igényeink figyelembevételével biztosítani a megfelelő minőségű és mennyiségű szakember utánpótlást.

A képző iskolák közreműködésével, a jelen kor technológiai követelményeinek figyelembevételével, közösen formáljuk az elméleti oktatási anyagot, ezen felül a gyakorlati képzésekre tagvállalataink telephelyein nyújtunk szervezett lehetőséget, akár tanulmányi szerződés keretében is.

Feladataink a szakképzés fejlesztésében

Szakma vonzóvá tétele, pályaorientáció: az elmúlt években tovább csökkent a szakképzésben tanulók száma, a társadalomban nincs megfelelő rangja a fizikai munkának. A diákok számára nem vonzó a szakmunka, a szakmát kitanultak közül sokan pályaelhagyók lesznek, melynek elsődleges okai a kellő szakmai előtájékoztatás, valamint a szakma iránti érdeklődés hiánya. A képzés költségei ez esetben az állam részéről vissza nem térülő befektetés.

A klaszter, a 2010 –es pályaválasztási időszakban, a pályaválasztás előtt álló tanulóknak szóló rövidfilmmel (Elérhető: http://www.hircity.hu/cgi-bin/hircity/index.cgi?view=ck&tID=614&nID=105085&nyelv=hu ), illetve szórólappal segítette bemutatni, vonzóvá tenni a a fémipari szakmákat. Ezen felül kihasznál minden lehetőséget a fiatalok megszólítására, újságokban, pályaválasztási kiállításokon, interneten. A cégek megnyitják gyárkapuikat a tanulószerződéssel gyakorlati képzésen részt vevő diákok szülei számára is, úgynevezett szakmai szülői értekezlet keretében.

Szakmai oktatók, szaktanárok fejlesztése

A tanárok felkészültsége nem veszi fel a versenyt a jelen kor versenyszférájában használt technológiai és üzemszervezési elvárásokkal. Sokszor a tanárok önhibájukon kívül maguk sincsenek tisztában a jelenleg használt technológiákkal, a beszállítói alkatrészgyártásban felmerülő műszaki igényekkel, piaci követelményekkel.

A klaszter rendszeres céglátogatásokon keresztül lehetőséget ad a tanárok számára, hogy megismerhessék az egyes tagvállalatokat, az ott képviselt korszerű technológiákat, piaci elvárásokat, melyeken keresztül visszacsatolást kaphatnak a frissen végzett diákok esetében elvárt kompetenciákról is. Az év első negyedévében pályázat útján három alapító cég, mint fogadó-képző vállalat vehet részt a TÁMOP 2.2.1-08/1-2008-0002 "Szakmai oktatók külső munkahelyi tapasztalatszerzése és gyakorlati ismereteinek bővítése"-re irányuló projektben. Ennek keretében szak- és gyakorlati oktatók, több hónapon keresztül, egy kiválasztott vállalatnál, a valós munkahelyi körülmények között gyűjthetnek tapasztalatokat és ismerkedhetnek meg a versenyszférában használt korszerű technológiákkal és vállalatirányítási kompetenciákat.

Lukács Sándor Szki ŕ R-Tools Kft. (3 hónap)
Lukács Sándor Szki ŕ IGM Robotrendszerek Kft. (1 hónap)
Jedlik Ányos Szki ŕ CNC Rapid Kft. (2 hónap)
Kossuth Lajos Szki ŕ Ipartechnika Kft. (2 hónap)


Elméleti tananyag fejlesztése:

A szakképző intézmények oktatási anyagai nem a jelen igényeire építenek, nem tudnak kellően alkalmazkodni a munkaerőpiac folyamatosan fejlődő technológiai elvárásaihoz, valamint a munkaadók elvárásaihoz. A tananyag sokszor térben és időben nem illeszkedik a régió munkaerő-piaci elvárásokhoz sem. A szakmunkásképző intézetek lassan és nehezen reagálnak a gazdaság igényeire, nyilván ennek egyik oka a sokat emlegetett szakmai párbeszéd hiánya.

Az elméleti tananyagot, a klaszter tagállatainkból, szervezett szakmai szakértő bizottság észrevételei alapján, a vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével, megpróbálja térben és időben a régió munkaerő piaci elvárásaihoz igazítani, korszerűsíteni, gyakorlat és elmélet anyagát egymásra építeni és a tagvállalatok igényeinek megfelelő ismeretanyaggal kiegészíteni.

Gyakorlati képzés fejlesztése

A gyakorlati képzés tartalmának és helyszínének szintén a jelenlegi technológia szintet kellene képviselnie, ezért a tagvállalatok elkötelezettek a gyakorlati képzőhelyek fejlesztése mellett, erre megpróbálnak más támogatási forrásokat is pályázatok útján bevonni. Bemutatókon keresztül a klaszter tagoknál tanulószerződében lévő minden diák számára láthatóvá, és megismerhetővé teszi a tagvállatoknál fellelhető egyedi speciális technológiákat. A szülők számára tagvállalatainknál, a gyakorlat helyszínén kihelyezett szülői értekezleteteket szervezünk, ahol alkalmat biztosítunk számukra a gyakorlati környezet, gyakorlati oktatók, valamint az iskolát követő elhelyezkedési lehetőségek megismerésére is.

Olvasóink írták

 • 3. véleményalkotó 2010. június 17. 20:46
  „Természetesen így akartam írni: Társadalmi megbecsülés? Miről beszélnek.”
 • 2. véleményalkotó 2010. június 17. 20:41
  „Szerintem meg ezért kár volt konferenciát tartaniuk. Nekem volna egy jó ötletem arra, hogy a szakmát kitanulók ne váljanak "pályaelhagyóvá". Ez egyáltalán nem a szakmai "előtájékoztatás", vagy szakmaszeretet hiánya.
  A munkaadóknak nem siránkózniuk kellene. Hanem a szakmunkásokat is rendesen meg kellene fizetniük. Addig amíg azt látják a gyerekek, hogy ők mint szakmunkások alig keresnek valamit, ellenben a felsőfokú végzettségüeket sokkal jobban megfizetik, addig szerintem is hülyék lennének a szakmájukban elhelyezkedni. Természetes, hogy mindegyik - aki teheti - továbbtanul.
  Társadalmi megbeszülésí? miről beszélnek? Van ugyebár minimálbér és van felsőfokú végzettséghez kapcsolódó minimálbér. Röhej!
  Ha ennyire megbecsülik pl. a mérnököket, akkor csinálják meg ők a meló részét is. Kiváncsi lennék rá, hogy menne-e nekik. Nem vagyok benne biztos. Addig amíg Magyarországon csak a papírt fizetik meg, addig ne várjanak semmilyen változást e téren. A "MELÓSOK " IS UGYANANNYIÉRT KAPJÁK AZ ÁRUT A BOLTBAN, MINT MÁSOK.
  Tisztelt cégvezetők MEG KÉNE ŐKET BECSÜLNI!!!!”
 • 1. Mankapunka 2010. június 16. 12:36
  „Mennyit lehet ökörködni egy ilyen teremben!!!!! Úhhhhhhhhhhhhhhhhhh”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet-pénz nélkül növekedni

Azon lehet vitatkozni, milyen a jó hitel: az-e, amelyet adósságtörlesztésre fordítanak, az-e,… Tovább olvasom