Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A dolgozók helyzetét elemezték Győrben

Miért lettünk szegények? címmel tartott tegnap fórumot a Vasas Szakszervezeti Szövetség Győrben, amelyen a meghívott előadók a munkavállalók helyzetét elemezték.
Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón Molnár Ákos, a Vasas területi ügyvivője arról beszélt, hogy sok dolgozónak csökkent a műszakpótlékok változása miatt a bére. Az ügyvivő szerint az új munka törvénykönyvének más szabályozásai is úgy biztosítanak nagy rugalmasságot a munkaadóknak, hogy az a dolgozóknak hátrányos.

Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke volt a tegnapi fórum egyik előadója és a sajtó képviselőinek elmondta: a foglalkoztatottak száma nem éri el a válság előttit.

Tájékoztatása alapján csak a 6 és 4 órában foglalkoztatottak száma nő és csak a közfoglalkoztatás miatt nem nő jelentősebben az állás nélküliek száma. Arról is szólt, hogy a pályakezdők 28 százaléka nem talál munkát. Szavai szerint manapság átlagosan 18 hónap kell ahhoz, hogy új munkát találjon az állástalan, de csak három hónapig kap ehhez segítséget, ellátást.

Dr. Tóth András, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa a fórum címe kapcsán úgy fogalmazott, hogy mindig is szegények voltunk a Nyugathoz képest, a kádári időkben is. Többek közt azt hangsúlyozta, hogy a 2000-es évek elejéhez képest azért lettünk szegényebbek, mert sajnos azóta egy hitelre alapozott fejlesztés folyt és a politikai célú harc miatt „osztogatás".

Szerinte Magyarországra a tőkeszegénység jellemző, ezért az állami szerepvállalás bővítése helyett megint a magánosításra kellene fókuszálni, annak bevételéből pedig az oktatásra, a gyermektámogatásra, az elöregedő társadalmat mutató demográfiai adatok megfordítására költeni. Úgy véli, vonzóbbá kellene tenni a külföldi tőke, a beruházások számára hazánkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamara: döntsön és szavazzon minden vállalkozásvezető!

Szeptember 17-én lesz Győrben, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában a… Tovább olvasom