Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

A devizahitelesek többsége 50 év alatti

A devizahitelesek kétharmada teljes munkaidőben dolgozik, legnagyobb részük szakmunkás.

Magyarországon a jelzálog fedezetű devizahitellel rendelkezők több mint 80 százaléka 50 év alatti, a hitelfelvevők a teljes lakossághoz képest nagyobb arányban élnek párkapcsolatban, illetve nevelnek kiskorú gyermeket - állapítja meg a Scale Research banki fogyasztói kutatása.
A kutatás kimutatta, hogy a hitelfelvevők közel egyötöde inaktív, ami azt jelenti, hogy a növekvő törlesztő részletekkel párhuzamosan nehezen tudnak szert tenni növekvő bevételekre.

Ezzel szemben a devizahitellel rendelkezők egytizede tervez komolyabb kiadást az elkövetkező egy évben, ami azt mutatja, hogy köztük is jelen van egy olyan réteg, aki számára a megnövekedett törlesztési terhek nem okoznak komoly pénzügyi nehézséget - állapítja meg a felmérés.

A devizahitelesek kétharmada teljes munkaidőben dolgozik, legnagyobb részük szakmunkás, közel negyedük alkalmazásban álló, szellemi munkát végző személy.

A hitelfelvevők között a budapestiek az összlakossághoz képest alacsonyabb arányban találhatók meg. A kisebb vidéki városban, illetve falun lakók teszik ki a jelzálogalapú devizahitellel rendelkezők több, mint kétharmadát.

A Scale Research szerint a devizahitelesek banki termékhasználata jelentősen eltér az átlag lakossági ügyfelektől. A devizahitel mellett más hitelek törlesztése is terheli őket, egytizedük személyi kölcsönnel, folyószámlahitellel vagy áruvásárlási hitellel is rendelkezik. Ugyanakkor pénzügyi tartalékkal, vagy bármilyen megtakarítással csak egytizedük rendelkezik, ami az amúgy is alacsony magyarországi átlagnál is kedvezőtlenebb adat - hangsúlyozza Kovács Lívia a Scale Research kutatója a közleményben.

A kutatás szerint a devizahitelesek többsége több mint öt éve vette fel a hitelt, amelynek havi törlesztő részlete négyötödük esetében azóta jelentősen megnövekedett. A devizában eladósodottak száma körülbelül hatszázezer fő.

Magyarországon a devizában felvett lakáscélú hitelállomány a PSZÁF májusi adatai szerint közel 2,5 ezer milliárd forint volt. Az átlagos hitelösszeg 4-5 millió forint közé tehető, a futamidő sokszor eléri a maximális húsz évet.

Olvasóink írták

 • 7. fortuna54 2010. szeptember 11. 19:32
  „2-esPatriot.Nekik kellett a hitel,a méregdrága müfogsorok beszerzése véget.Most van mürágó,csak legyen mit rágni.”
 • 6. piroskaésabarkasz 2010. augusztus 03. 21:22
  „Állandóan szakember hiányról hallani,erre tessék!Itt vannak!”
 • 5. xverax 2010. augusztus 03. 13:44
  „köztudott hogy a deviza-lakáshitelek korhoz kötöttek.
  a felső korhatár 35 év:-) aki elmúlt csak nehezen kaphat hitelt:-)
  akkor mi ez a hír?:-)”
 • 4. elihu 2010. augusztus 03. 12:29
  „Sőt! 100 év felettiek között eladósodott sem igen akad!”
 • 3. Goldmund 2010. augusztus 03. 10:45
  „Kíváncsi vagyok, ez a 600.000 eladósodott ember hogyan számolandó. Ennyi hitelfelvevő van? Mert ugye ha a családfő nevére felvesznek hitelt, az az egész család életét érinti (szerényen számolva is 3-4 fő), tehát akkor kb. 2 millió embert érint ez a dolog.”
 • 2. Patriot 2010. augusztus 02. 20:07
  „Hihetetlen! Megvoltam győződve, hogy 75-85 év közöttiek suhancok voltak ilyen felelőtlenek.

  Ezt a tanulmányt is egy fodrász kisszövetkezet készítette.”
 • 1. janika 2010. augusztus 02. 14:27
  „Őket volt a legkönnyebb átveri! Meg is fogják Őket nyúzni az utolsó fillérükig! Hisz a devizaüzérkedő bankoké a világ és a hatalom a csicskásokkal együtt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

WSJ - Magyarország megvan az IMF nélkül

Magyarországnak az IMF és az Európai Unió megszorító intézkedéseivel szemben tanúsított ellenállása… Tovább olvasom