Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A Dana Gas nehezen gyűjtögeti pénzét

Az Abu Dzabiban bejegyzett Dana Gas energiaipari cég nehezen szedegeti össze kintlevőségeit Egyiptomból és az iraki Kurdisztánból.
Az Abu Dzabiban bejegyzett Dana Gas energiaipari cég nehezen szedegeti össze kintlevőségeit Egyiptomból és az iraki Kurdisztánból, úgyhogy piaci elemzők szerint további tulajdonértékesítésre kényszerülhet, egyebek közt a magyar Molból.

A Dana Gasnak idén eddig 73,7 millió dollárt sikerült beszednie Egyiptomban és Kurdisztánban gázszállításai elmaradt díjai fejében, de e térségek tavaly év végén összesen 589 millió dollárral tartoztak a vállalatnak, és az összeg azóta is naponta nő, a cég vasárnap kiadott közleménye szerint.

A Dana Gas tavaly 163 millió dollár hátralékos díjat gyűjtött be Egyiptomban, de ezt beszámítva is közben az egyiptomi fogyasztók teljes tartozása 236 millió dollárra nőtt az előző év végi 228 millió dollárról. A kurdisztáni adósok tartozása tavaly 353 millió dollárra nőtt 240 millióról.

A Dana Gas a fogyasztói tartozása miatt némi bajba került tavaly: októberben maga sem tudta kifizetni 920 millió dolláros kötvénytartozását. Az adósság átütemezéséről még folynak a tárgyalások, befejezésük június végéig várható, a Dana Gas vasárnapi közleménye szerint.

A Dana Gas február 8-án 1,675 millió részvényt adott el a Molból egyenként 17 515 forintért. Ez a magyar olajipari vállalat alaptőkéjének 1,6 százaléka volt. Az eladásból akkori árfolyamon 134-135 millió dollár bevétele lehetett a Dana Gasnak. A részvényeket négy évvel ezelőtt szerezte csereügyletben, elemzői számítás szerint 100-110 millió dollár közötti értéken.

A Dana Gas a februári üzletkötéskor háromhavi eladási moratóriumot vállalt a tulajdonában maradt Mol-részvényekre, amelyek a Mol alaptőkéjének további 1,4 százalékát teszik ki.

Meg nem erősített hírek szerint a Dana Gas anyavállalata, a Crescent Petroleum az utóbbi időben szintén eladott a Mol-részvényeiből. A Crescent Petroleum tulajdonában szintén 3 százaléknyi Mol-részvény volt tavaly év végén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A használtautó-export is nő a gyenge forint miatt

Nőtt a Magyarországról külföldre eladott használt gépkocsik száma tavaly, elsősorban a forinttal… Tovább olvasom