Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A cseh átlagbér 245 ezer forint

A vállalkozói szférában a béremelkedés 3,8 százalékos, a költségvetési szférában 4,7 százalékos volt.

Tavaly 907 koronával emelkedett az átlagos havi bér Csehországban, s 23.598 koronát (kb. 245 ezer forint) tett ki. Ez négy százalékkal több, mint 2008-as havi átlagbér. Az inflációval korrigálva a reálbér növekedése három százalékos volt - közölte a cseh statisztikai hivatal kedden.

A tavalyi utolsó negyedévben az bruttó bér 5,2 százalékkal azaz 1268 koronával emelkedett, s elérte a 25.752 koronát. A reálbér az október-december időszakban 4,8 százalékkal növekedett.

A bérek tavaly minden szférában emelkedtek. A vállalkozói szférában a béremelkedés 3,8 százalékos, a költségvetési szférában pedig 4,7 százalékos volt.

Pavel Mertlík, volt pénzügyminiszter a Raiffeisenbank vezető gazdasági elemzője szerint az utolsó negyedév gyors bérnövekedése annak következménye, hogy gyorsan emelkedett a munkanélküliség: a cégek elbocsátották az alacsonyabb képesítésű, tehát az alacsonyabb fizetésű alkalmazottaikat. Ugyancsak számításba kell venni, hogy december hónapra esett az éves prémiumok kifizetése is.

"A prémiumok kifizetése tavaly decemberre koncentrálódott, mert januártól kezdve változtak az adózási szabályok, s a magasabb fizetésekre nagyobb járulékterhek rakódnak" - mutatott rá Pavel Mertlík.

A pénzügyi szakértő leszögezte: a tavalyi utolsó negyedév gyors bérnövekedése semmit sem változtat azon a prognózison, hogy az idén a tavalyinál lassabban fognak emelkedni az átlagbérek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hullámzó ipar 2010-ben

Hullámzó ipari teljesítményt várnak idén az elemzők szerint, akik éves szinten 2,5-4,5 százalékos… Tovább olvasom