Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

A bankadót áthárítják a fogyasztókra?

Fogyasztók jelezték, hogy többet kell fizetni, ha a készpénzfelvétel ATM-automatából történik, de emelkedik emelkedik a forintszámláról történő forintkifizetéssel járó pénztári műveletek díja is.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a beérkező panaszok alapján azzal szembesült, hogy egy magyarországi bank kezdeményezte lakossági- és bankkártya kondícióinak, valamint a számlacsomagokra vonatkozóan megkötött szerződéseinek módosítását – mindezt a fogyasztók hátrányára - áll a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének közleményében.

Sok fogyasztó jelezte a szövetségnek, hogy a bank levélben hívta fel a figyelmüket a rosszabbodó feltételekre és kedvezőtlen módosításokra, melyek a szerződési feltételek széles körét érintik. A lakossági bank- és hitelkártyákat illetően emelkedik azok éves-, valamint kibocsátási díja, illetve annak költsége is, ha valaki sürgősségi kártyagyártást igényel. Szintén többet kell fizetnünk majd, ha a készpénzfelvétel ATM-automatából történik.

Nem maradnak ki a sorból a lakossági bankszámlák általános feltételei sem. Így növekszik a havi számlavezetési díj, illetve több költséggel fog járni, ha eseti átutalási megbízást adunk a bank számára. Igaz ez a deviza átutalások teljesítésére is. Ugyanígy emelkedik a forintszámláról történő forintkifizetéssel járó pénztári műveletek díja is.Jó, ha tudjuk, hogy a tervezett módosítások a fogyasztó részéről csak akkor minősülnek elfogadottnak, ha a változtatások hatálybalépése előtt nem nyilatkozik a bank felé arról, hogy azokat nem fogadja el. Mindez azt jelenti, hogy a kedvezőtlen módosítások hatályba lépése előtti napig a fogyasztó jogosult a bankszámla- és a bankkártya-szerződés azonnali felmondására. Ez esetben a felmondás nem kerül semmibe, tehát mentes bármilyen díjtól, költségtől, illetve egyéb fizetési kötelezettségtől.

Természetesen az esetlegesen fennálló tartozást meg kell azonban fizetni ilyenkor a felmondással együtt.

Mivel várhatóan több bank is követni fogja a fenti példát, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége felhívja a pénzügyi szervezetek figyelmét arra, hogy ne hárítsák át indokolatlanul a fenti költségeket a fogyasztókra. Ezen kívül, ha bármelyik banki ügyfél úgy tapasztalja, hogy nem tájékoztatták őt megfelelően az általános szerződési feltételek kedvezőtlen változásáról, illetve nem hívták fel figyelmét felmondási jogának gyakorlására, forduljon bejelentéssel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez.

A fogyasztóvédelmi szövetségünk megkeresi a felügyeletet azért, hogy vizsgálja meg, hogy a bank fenti magatartása megfelel-e a vonatkozó törvényi előírásoknak.

Olvasóink írták

99 hozzászólás
 • 99. czindi 2011. február 13. 09:28
  „fortuna54, tényleg nem fogod föl, miről beszélek? Egy adott ország állapotáért - a bűnözés ill. annak megfékezéséért -
  mindig az adott kormány felel, ez most az Orbán-kormány. Én nem akarok innen elmenni sehová, mert ez az én hazám
  Azokat viszont szívesen elküldeném, akik nem tartják be ennek az országnak - tudod, még MAGYARORSZÁGNAK hívják! - törvényeit. Term. azokat is, akik ártatlan ( vagy akármilyen ) embereket agyonlőnek, agyonvernek, stb.
  Innen csak az nem mehet el, aki börtönben ül. Látod, még a cigányok is elmehettek ( Franciao.-ba, Kanadába, stb, igaz vissza is toloncolták őket - vajon miért? ) nemek erre nincs pénzem.
  Aki viszont börtönben ül, az azért van, mert megsértette a szabályokat, törvényeket. Ezektől az emberektől azonnal megvonnám az un. EMBERISÉGI JOGOKAT, mert ők BŰNÖZŐK. Mindenki szabadon választhat: élni akarok az emberiségi jogaimmal, vagy bűnözni akarok. a kettő együtt nem megy ( nem mehetne! ) Mint ahogy nem lehetsz egyszerre fehér-ruhás szűz-menyasszony és útszéli prosti sem. A választás szabad, de ha te a bűnözés mellett döntöttél, viselned kell a következményeit is - keményen. Látod, erről beszélek, hogy ezt melyik kormány fogja végre fölvállalni? Milyen törvénykezés az, ahol a tanúk, az áldozatok arca látható, de a bűnöző eltakarhatja az arcát? Igenis lássa mindenki: ez az ember bűnt követett el, vigyázzatok, ha találkoztok vele. Ne most szégyellje magát, hanem előtte gondolta volna meg! Ettől még, ha letöltötte a büntetését és szabadul. lehet rendes, törvénytisztelő ember, és ezt be is bizonyíthatja.”
 • 98. fortuna54 2011. február 12. 14:21
  „czindi.Na és ártatlan emberekre vadászni,és öket agyonlöni? Azt már elfelejtetted?Majd az is eszedbe jut,mert közeleg a tárgyalás.Micsoda naivság mindent Orbánra fogni.Talán ö ellenörize a lakásokat,hol lopják az áramot stb.Gondolod ezt nem egész egy év alatt,meglehet óldani.Még annyit,te szabadon mehetsz bárhova,ha nem tetszik valami,én ezt nem tehettem.Ezt akartam mondani.”
 • 97. czindi 2011. február 12. 13:08
  „. elemér a délszláv háborúnak csak vesztesei voltak. Miért nem arra válaszoltás, amit én írtam? ( vietnam, stb...)
  fortuna54 jó lenne, ha utána-néznél mit is jelent a demokrácia. És ha szerinted azt, hogy lehet BÜNTETLENÜL lopni, rabolni, ártatlan embert agyonverni ( Olaszliszka, stb ) akkor sztem neked kellene elköltöznöd. Orbánt pedig azért tettem felelőssé - ha elolvastad volna - mert jelenleg ő van kormányon. ( korábban a Gyurcsány- Bajnai kormány volt ezért a felelős. ) Igaz, az ő belügyérük nem ígérte meg, hogy fölszámolja a bűnözést...Ja, a kja Ibrahimot és társait meg nem találják...”
 • 96. szocdem 2011. február 11. 15:57
  „Még a feltételezés is felháborító!

  Még hogy a bankok - vagy a multik - átháritanák az állami sarcot a fogyasztókra??!!!

  Orbán - aki még soha nem hazudott,- megmondta hogy nem háritják át, mert nem hárithatják át.
  Amit tapasztal a kedves ügyfél az nem áthárítás, hanem sima "költségnövekedés".. és mert a bankok többsége oylan anyaországból jött, ahol értékalapú a gazdaság (nem úgy mint itt) ezt simán be is tudja szakmailag is bizonyítani!
  Ettől függetlenül nem a Bank a "rossz", hanem a beteges elme, ami elhitte és elhitette, hogy a költségeket nem a kisemberek fogják már megint megfizetni!

  Gratula elvtársak, ezt is jól megcsináltátok, nem is értem miért is panaszkodik bármelyikőtök is...”
 • 95. elemér 2011. február 10. 21:51
  „93. h.sz. czindi

  "Mi jól megvoltunk eddig is a nagy amerika nélkül, de hol lenne amerika a magyarok ( Szent-Györgyi, Teller, Galamb, Czukor, stb és a többi európai nagyjai nélkül? Szóval mire is vered a nyálad, elemér?"

  Én ezt egész máskép tudom. Orbánt ügye Soros tanitatta és a Szu.-t pedig Ámerika szoritotta a sarokban. Ámerika nyerte a hidegháborut is meg a délszláv háborut, ahol ti még mukkani se mertetek. A felsorolt zsidó hirességek pedig Ámerikában menekültek annak idején. <moderálva>”
 • 94. fortuna54 2011. február 10. 12:40
  „93-mas czindi.Azért mert európában éllünk,és nem valami szélsöséges arab államban.Ám mivel demokrácia van,te nyugodtan emigrálhatsz bárhová,ahol olyan szerinted jó törvények vannak.Nem butaság mindenért Órbánt hibáztatni?Szerintem nem éppen a fidesz embereivel telnek meg a börtönök.”
 • 93. czindi 2011. február 10. 11:18
  „Végre megjelent elemér...... Mi viszont nem esünk hasra sem a nagy USAtól ( mint ahogy nem estünk hasra USANKAtól sem!) És lám, mi nyertünk. A nagy USA harcosokat meg verik mindenütt a világon, és előbb-utóbb ki is vonulnak, megszégyenülten mindenhonnan. ( l. Vietnam, Afganisztán, majd jön Irak is.) Mi jól megvoltunk eddig is a nagy amerika nélkül, de hol lenne amerika a magyarok ( Szent-Györgyi, Teller, Galamb, Czukor, stb és a többi európai nagyjai nélkül? <moderálva...>
  Igen, az áram (és egyéb ) lopásért is Orbán Viktor (ill. a kormánya felel - jelenleg! ) miért nem hoz kétharmados "óriási" többségével olyan törvényeket, hogy SENKI NE MERJEN LOPNI - SEMMIT!!!!”
 • 92. elemér 2011. február 10. 01:51
  „machers is bemegy.
  - Do you speak english?
  - Hö?
  Ő is megbukott!”
 • 91. machers 2011. február 09. 21:13
  „Elemér! Még, még, még! Ez remek, ütős vicc volt. Van még?”
 • 90. elemér 2011. február 09. 17:56
  „Mo.-n az angol nyelvvizsgán. Bemegy az első, a vizsgáztató felteszi a kérdést:
  - Do you speak english?
  - Hö?
  Megbukott!
  Következő is bemegy.
  - Do you speak english?
  - Hö?
  Ő is megbukott!
  Jön a harmadik. Neki is felteszik a kérdést:
  - Do you speak english?
  - Yes, I do.
  - Hö?”
 • 89. fortuna54 2011. február 09. 17:49
  „Elemér,te egy internett papagáj vagy.Gondolkodni nem tudsz,csak jobra-balra kattingadsz,és osztod az észt. Azért jó veled beszélgetni,ámerikai örült aregonciád ,sokakat megnevettet.Csak igy tovább,obama házibolondgya.”
 • 88. Dwatson 2011. február 09. 17:05
  „Orbán a beszédével minősítette önmagát:Edison 30 éves korában készítette el a fonográfját,a laboratóriuma meg idős korában égett le,talán ismerős "1911-ben Edison itt járt Budapesten"(Fonográf együttes)ekkor még állt a 64 éves tudós laborja!
  Orbán Viktor szavai ennyit érnek?”
 • 87. elemér 2011. február 09. 15:30
  „83. h.sz. fortuna
  Mindenki maga felelös adósságoiért még a fapapucsosak is. Nemkell hanyatesni, csak beismerni.;))”
 • 86. vadgesztenye 2011. február 09. 13:17
  „85.erről van szó”
 • 85. futóbab 2011. február 09. 13:12
  „Egész addig nem voltak problémák,amíg egyösszegben a fizumat borítékban kaptam meg,egy aláírás ellenében.Igaz vissza fele fejlődnénk,de az a módszer nekem jobban tetszett.Egy fillér veszteségem nem volt.Támogatnám az aláírás gyűjtőket,és megnézném,akkor hogy kaparnának a bankok egy-egy ügyfélért.”
 • 84. Phobos 2011. február 09. 12:42
  „http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zMnJpT4a318#”
 • 83. fortuna54 2011. február 09. 12:24
  „78-as elemér.A te Ámerikád valóban megmutatta,hogyan lehet változtatni a nagy dolgokon.Az egész világ hanyatesett.”
 • 82. fortuna54 2011. február 09. 12:15
  „Nem kellene az áramot,és a gázt tömegessen lopkodni,mert azt is fizetni kell valakinek.Vagy azért is Orbán a felelös?”
 • 81. RUDI 2011. február 09. 11:45
  „Szerintem minden kép a szegény ember még szegényebb lesz , eddig is nehéz volt, hát mi lesz később.Ez a jobb formája,kapod az értesítést,és csinálj amit akarsz hisz a kényszer nagy úr.”
 • 80. elemér 2011. február 09. 10:58
  „Szóval egyszerüen és tömören egyáltalán nem kecsegtetö a Fidesz és O.V. gazdaságpolitikája.”
99 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Financial Times elemzés Orbán beszéde után

A magyar kormányfő országértékelő beszéde kapcsán közölt magyar kormányilletékeseket és külföldi… Tovább olvasom