Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A bankadó túlterheli a biztosítókat

Nem maga a bankadó ténye, hanem a mértéke ró nagy terhet a biztosítókra.

Komoly problémát okozhat, ha az elvonás hosszú távon és ilyen nagymértékben megmarad, a biztosító társaságok fele-kétharmada is veszteséges lehet idén - mondta Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára az MTI-nek.

Az idei május-júniusi árvíz- és viharkárok minden eddiginél nagyobb kifizetéssel terhelték a biztosítókat, a károkra kifizetett összeg az év végére megközelítheti a 40 milliárd forintot. Tetemes összegre rúgnak az őszi viharkárok következményei is. Éppen ezért "a legrosszabbkor jött" a bankadó a biztosítóknak. Ennek ellenére a biztosító társaságok az első perctől kezdve kinyilvánították, hogy tisztában vannak társadalmi felelősségükkel, a költségvetés és az ország helyzetével és szem előtt tartják az ország érdekeit. Nem maga a bankadó ténye, hanem a mértéke ró nagy terhet a biztosítókra - mondta a főtitkár.

A MABISZ arra törekszik, hogy korrekt, jó viszonyt ápoljon a mindenkori kormánnyal, nincs ez másképp most sem. Azt gondoljuk, hogy ez közös érdek - fejtette ki Molnos Dániel. Több közös munkacsoport is működik olyan nagy jelentőségű problémák megoldásán, mint amilyen a katasztrófakárok kezelése vagy az új, mezőgazdasági kártalanítási rendszer, illetve a lakosság öngondoskodásának az elősegítése.


Arra a kérdésre, miként lehetne megoldani, hogy a nagy kockázatú cégek a kockázattal arányos biztosítást kössenek, a főtitkár azt válaszolta, hogy az egyértelműen szabályozási kérdés. A főszabályok már évek óta megvannak, csupán a részletes, a biztosítás mértékére, a biztosítási limitek meghatározására vonatkozó jogszabályok hiányoznak.

A lakossági vagyonbiztosítások - a lakásbiztosítások - terén nemzetközi összehasonlításban sem áll rosszul Magyarország, hiszen a biztosított lakások aránya eléri a 71 százalékot. Ami igen örvendetes, az utóbbi időben növekszik a szerződéskötési kedv. Ha a társasház-biztosításokat, az abban foglalt egyedi ingatlanok biztosítási lefedettségét is beszámítjuk, az előbbi aránynál még jobb a helyzet. A cél a 100 százalékos lefedettség lenne, amihez a lakosság öngondoskodási hajlandóságának növelése szükséges.

A kérdésre miszerint több biztosítónak van magán-nyugdíjpénztára, ezek megszüntetése hogyan hat ki a biztosítókra, hiszen a nyugdíjbiztosítások tőkéjét ugyanaz kezeli. Ha kevesebb lesz a kezelendő vagyon, lehet hogy nem itthon kezelik azt a biztosítók? Molnos Dániel így válaszolt: "Erre egyelőre - szerencsére - nincsenek még jelek, azt gondoljuk, hogy az ország szempontjából is nagyon fontos, hogy a biztosítók befektetéseiről Magyarországon szülessen döntés. A biztosító társaságok komoly szerepet vállalnak a költségvetés finanszírozásában. A szektor által befektetett tőke mára meghaladja a 2.100 milliárd forintot, aminek mintegy 60 százaléka jelenleg is állampapírban fekszik."

Látszólag a biztosítók belső ügye, de az ügyfelek biztonságát is szolgálja a Szolvencia-II. szabályrendszere, amelynek a biztosítási törvénybe való átvezetéséről nemrégiben felkerült egy szakmai anyag a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára. A biztosítók stabil működését szolgáló szabályokról a főtitkár elmondta, hogy nyár elején alakult meg egy munkacsoport a MABISZ-on belül, amelynek tagjai aktuáriusok, kockázatkezelési szakemberek, számviteli munkatársak és jogászok. E bizottság kettős feladatot lát el: egyrészt szakmai hátteret biztosít a Szolvencia-II. szabályrendszer implementálásához, másrészt ellátja a MABISZ - mint szakmai kompetenciaközpont - feladatait. A MABISZ ugyanakkor nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar biztosítási törvénybe bekerülő szabályok összhangban legyenek az Európai Unió által megkövetelt szabályokkal, de annál ne legyenek szigorúbbak.

Olvasóink írták

 • 8. Csetneky 2010. december 30. 09:54
  „6. Primax

  Meg még néhány ember szerint. Lásd választások.”
 • 7. vikri 2010. december 29. 20:33
  „Primax! Csetneky az elmúlt 8 évet írta - ebben benne vannak az előző hónapok (1/2 - 3/4 év) is...”
 • 6. Primax 2010. december 29. 19:22
  „3. hozzászólás Csetneky !
  Szerinted.”
 • 5. pozdorja 2010. december 29. 17:18
  „Engem meg a gáz, a víz és a fűtés költségek és az adók kifizetése terhel le. Nem a költséggel van gondom, hanem csak annak mértékével.”
 • 4. öröksoproni 2010. december 28. 18:07
  „Csetneky, mit gondol a MOL különadóját nem mi fizetjükaz üzemanyagárban? HIába figyelek, nehogy rámhárítsák. Majd szépen megemelik a biztosítási díjakat valami hangzatos címszó alatt.”
 • 3. Csetneky 2010. december 28. 15:06
  „Primax

  Szerintem az alábbiak szerint kiegészítve jogos.

  ... volt az elmúlt 8 évben.”
 • 2. Primax 2010. december 28. 11:46
  „1. hozzászólás Csetneky !
  Tévedsz.
  Kormányunk trógerebb.”
 • 1. Csetneky 2010. december 28. 11:08
  „A biztosítóknál trógerebb társaság nem nagyon van, csak fizessenek bátran! Csupán arra kell nagyon figyelni, hogy ne tudják az adót a fogyasztókra hárítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világgazdaság: beváltak a jóslatok - Bűnös a túlhitelezés

Úgy tűnik, a régi bűnökért sokáig kell fizetni. A világgazdasági válságot a túlhitelezés okozta. Tovább olvasom