Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A bankadó miatt összeomolhatnak a lízingcégek

A lízingcégek az előzetes egyeztetések szerint mintegy 7,5 milliárd forintos bankadóra számíthatnak.

A lízingcégek az előzetes egyeztetések szerint mintegy 7,5 milliárd forintos bankadóra számíthatnak, ami akár a lízingpiac összeomlását is okozhatja - hívja fel a figyelmet a Magyar Lízingszövetség szerdai közleményében.

A Lízingszövetség tagjai a 2009-es évet 24 milliárd forint veszteséggel zárták, miközben összesített jegyzett tőkéjük 15 százalékkal, 66 milliárd forintra csökkent. Az adó akár a lízingpiac összeomlását is előidézheti, mivel a piaci szereplők nagy része ezt, illetve a 2011-es hasonló összeget kizárólag az alapító anyacég befizetésével tudná csak teljesíteni, erre azonban kicsi az esély a folyamatos visszaesést produkáló piacon - hangsúlyozzák.

Ismertetik: a lízingcégek által kezelt portfólió 2009-ben 20 százalékkal, 2010 első negyedévében további 10 százalékkal esett vissza, mára alig haladja meg a 2.000 milliárd forintot. A szektor a pénzügyi intézmények közül szinte egyedüliként már 2009-ben is veszteséges volt, összesen mintegy 24 milliárd forint negatív eredményt könyvelt el. A lízingpiac jegyzett tőkéje a 2008-as 78 milliárd forintról 2009-re 66 milliárdra csökkent.

A lízingcégek egytermékes szolgáltatókként különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak a beszűkült finanszírozási piacon - hangsúlyozza a szövetség - nem csak az ügyfelek bizalomvesztése, hanem az elmúlt egy évben bevezetett számtalan jogszabályi szigorítás is generálja a folyamatos, 2009-ben mintegy 60 százalékos, 2010 első negyedévében további 50 százalékos visszaesést az új kihelyezésekben.

A csökkenő portfólióra egyre nagyobb arányú veszteségek jutnak, hiszen nő a munkanélküliség, a vállalatok körében pedig a gazdasági visszaesés miatt egyre nagyobb számban fordul elő csődeljárás. A 2009-es értékvesztés több mint háromszorosa az egy évvel korábbi értéknek, a szövetség tagvállalatai körében meghaladja a 85 milliárd forintot - írja a lízingszövetség.

A veszteségeket tetézi, hogy a válság miatt a finanszírozott eszközök - autók, haszonjárművek, ingatlanok - értéke 15-40 százalékkal esett, másodlagos piacaik pedig a csökkenő kereslet miatt beszűkültek.

"A két év alatt mintegy 15 milliárd forint banki különadót a legtöbb tagvállalatunk csak a tulajdonosok által biztosított plusz tőkéből tudja megfizetni. Ehhez konkrét, a lízingszektort helyzetbe hozó intézkedések szükségesek, amikre a folyamatban lévő tárgyalások során egyértelmű ígéretet is kaptunk" - idézi Hordós Zoltánt, a Lízingszövetség elnökét a közlemény.

A bankadó bevezetésével nem csak a lízingcégek kerülnek bajba, a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) is elveszítik legfőbb forráshoz jutási lehetőségüket - hívják fel a figyelmet.

Mindezt egy olyan gazdasági helyzetben, amikor jelentősen nő a csődeljárások száma a kkv-k között: 2008-ban 16 százalékkal, 2009-ben további 29 százalékkal - jegyzik meg.

"A szövetség az elmúlt négy évben számos javaslatot dolgozott ki a hazai kis- és középvállalkozások helyzetének javítására, az uniós támogatások hatékonyabb felhasználására, a lízing versenyhátrányának megszűntetésére. Ezek közül néhány megvalósult, számos fontos elem azonban nem. Azt várjuk a kormánytól, hogy az eszköz alapú finanszírozás Magyarországon is elfoglalhassa méltó helyét a pénzügyi szolgáltatások körében, ez hozzásegítené az országot a gazdasági válságból való kilábaláshoz" - tette hozzá az elnök.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. load 2010. június 29. 09:19
  „32. Tabornok
  "Hazugság!"
  Mert ...”
 • 32. Tabornok 2010. június 29. 09:16
  „"A bankadó miatt összeomolhatnak a lízingcégek" Hazugság!”
 • 31. load 2010. június 29. 09:16
  „30. k2968
  Kubára, vagy Észak-Koreára gondolsz?”
 • 30. k2968 2010. június 27. 18:50
  „Milyen érdekes van pár ország ami nem függ az usa vagy az eu-tol .Meg kell nézni az ottani bankok működését,kamatait.”
 • 29. KokomoeJoe 2010. június 26. 14:30
  „0.15 % lessz a bankado 1920-ig a legnagyob bankokra az USA-ban. Nemcsupan az allami kolcsonoket kell visszafizetni nekik, de a karokat is amit okoztak, munkanelkuliseggel. A spanyolviaszt az USA-ban talaltak fel a bankoknak. Ez a 0.15% amit a bank assets, vagyis ertekeik utan fizetik. Ez kulon lessz megvitatva a bankreformok utan. A nagyvilag es O.V.kap utmutatot Torontoban a G20 talalkozon.”
 • 28. KokomoeJoe 2010. június 26. 08:15
  „Ez a u.n. pezugyi ipar es a reformok annyira komplikaltak, hogy kell meg min. egy het hogy azt felfogjak mi is az ami az USA-ban tortent. Tulajdonkepen ezt fogja majmolni a vilag. Annyi mar biztos hogy alapjaba nem lesznek valtozasok, inkab kozmetika. Tovabra is lehet rizikozni kis korlatozassal. Valamit a bankoknak is kell ezert majd fizetni. Valsag pedig ujra lehet. Magyarul meg csak nem is leteznek forditasok fontos penzugyi fogalmakrol, hedge funds, private equity.
  Mikor a bankarok ilyesmit angolul megmagyaraztak a kepviseloknek, azok mind ezt nem ertettek. Ezert nem is tudtak hozzaszolni. Obama majd repeszthet a G20-nak Torontoban. Amerikaban mar elkeszultek a bankreformok.”
 • 27. KokomoeJoe 2010. június 25. 21:47
  „Gyokeres valtozas nem lessz. Modernizalas, nagyob attekintes es koperacio lessz. A kapitalista gazdasag mindig felujitja magat.”
 • 26. Sagittarius 2010. június 25. 18:44
  „22. Lobbo71 2010.06.25. 12:46

  Marha lennék olvasni, amikor éppen most jön az a világ, mikor az egész eddigi közgazdasági ismereteket el kell felejteni. Mindent új alapokra kell helyezni, és ismét felépíteni egy gyökeresen mást, egy újat!
  Aki nem érti az idő szavát, megpusztúl!”
 • 25. KokomoeJoe 2010. június 25. 18:28
  „A bankok nem lesznek allamositva, hanem regulalva. Tudom hogy sipakolnak, de ez evolucio es szukseges.”
 • 24. metermester 2010. június 25. 16:40
  „A pénzügyi válsághoz...

  "A tőkések a munkásosztályt egyre több és több drága áru, épület, és technika megvásárlására fogják buzdítani. Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több drága hitelt vegyenek fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetetlenekké válnak. A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek emiatt államosítva lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus születéséhez vezet."

  Marx: A Tőke, 1867”
 • 23. KokomoeJoe 2010. június 25. 15:56
  „Az USA-ban mar letargyaltak es hamar torvenyes lesz a bankokra es tozsdere vonatkozo regulaciok. Minden ami fontos es haladas a gazdasagban, azt elosszor az USA-ban intezik. Ezt majmolja a vilag. Bank adorol szo se lehetett volna, ha ezt Obama nem koveteli.”
 • 22. Lobbo71 2010. június 25. 12:46
  „Sagittarius, látom, nem csak a közgazdaságtanhoz nem értesz :-) Olvass utána, hogy működik a gazdaság, a bankrendszer aztán majd visszatérünk a beszélgetéshez.”
 • 21. Sagittarius 2010. június 25. 12:24
  „19. Lobbo71 2010.06.25. 09:47

  Röhely, de a jelenlegi helyzet, olyan, mint ha egy állam (Bankok) lenne az Államban. Teljesen úgy néz ki, hogy ők szabályozzák a gazdaságot, a politikát, élet és halál urai az államon belül. Minden állampolgár 2 államot kénytelen eltartani, amiből minimum az egyik (bank) gátlástalan kizsákmányoló. Életeket, családokat tesznek tönkre, életek munkáját veszik el egyetlen tollvonással, ám őket bántódás nem érheti semmi körülmények között. Bármi történik, ők extra nyereséggel szállnak ki mindenből. Szépen meg van ez konstruálva, de úgy néz ki, ébred a nép a világban, és remélhetőleg hamarosan megkapják kiérdemelt "jutalmukat"!”
 • 20. Sagittarius 2010. június 25. 12:14
  „19. Lobbo71 2010.06.25. 09:47
  "ne használj bankszámlát, ne vegyél fel hitelt. Akkor semmilyen bank nem fog belőled élni."

  Bizony, nálam ez pontosan így is van!
  A globalogazdi az egész világot behülyítette, mint ha a bankokon kívűl nem is létezne élet! Ez éppen úgy néz ki jelenleg, mint ha a bankok termelnék a javakat, azt ennénk innánk, és azok nélkül kipusztúlna az emberiség.
  Éppen ellenkezőleg a valóság! Minden háború, (fegyverlobbi) betegségek (gyógyszerlobbi) energiaárak elszabadulás (olajlobbi), a nyomor, mind a bankok (globalogazdi) közvetlen, vagy közvetett hatása miatt történik. Az agymosott nép pedig azt hiszi a bank az élet "vize", ...pedig a halálé!
  Szépen kigondolták hogy etessük be a népet, hogy minél több bank van, annál nagyobb lesz a verseny, és így egyre olcsóbbak lesznek a banki szolgáltatások. Hát szerinted így lett??? ..de nem ám, éppen ellenkezőleg! Mi a megoldás?? Az állam hozzon lépre egy nonprofit bankot, és támogassa vele a saját országa saját állampolgárait, és a pénznyelő embernyomorító bankok maguktól eltűnnek, hiszen egy percig sem fognak tovább azon a helyen maradni, ahol számukra nem dől az extraprofit!!”
 • 19. Lobbo71 2010. június 25. 09:47
  „"mikor csak egy bank van, minden országban a saját állama által irányítva nonprofit vállalkozásként"

  Volt ilyen, kommunizmusnak hívták. Az jó volt?
  Nagyon egyszerű ám kikerülni, hogy a bankok belőled éljenek: ne használj bankszámlát, ne vegyél fel hitelt. Akkor semmilyen bank nem fog belőled élni.”
 • 18. Sagittarius 2010. június 25. 09:11
  „17. Lehel54 2010.06.25. 07:42

  Egyet értek!
  Képzeljük el azt a szép világot, mikor csak egy bank van, minden országban a saját állama által irányítva nonprofit vállalkozásként. Az állam kockázata minimális lenne, hiszen ami pénzt kiadna itt maradna az országban különféle ingó, és ingatlan javakban. Persze szigorúan csak a termelő tevékenységet finanszírozva!
  Az iszonyatosan magas banki alkalmazotti fizetések, a csodás "kristálypaloták ahol a bankok székelnek, mind-mind az állampolgárok zsebéből kihúzott pénzből virágoznak. Ez a pénz nálunk maradhatna!
  "Csak gazdag polgárokkal lehet gazdag ország" (idézet: Viktor)
  Egy abnormális állapot, hogy ha végigmegyünk egy nagyobb város főutcáján, szinte nem látni mást, csak bankot, bank hátán. Termelni senki nem akar, csak spekulálni, ügyeskedni, kereskedni! Vesszenek a bankok!

  Vesszenek a bankok!
  Éljen Viktor királysága!”
 • 17. Lehel54 2010. június 25. 07:42
  „az egész banki szféra arra teremtödött,hogy az uraságok jól éljenek.
  Mi lenne,ha az állam intézné ezt a vonalat? Nyugaton már elhangzott...
  Kamat-játékszer csak annak jó,aki a pult mögül okoskodik.”
 • 16. TBK 2010. június 25. 05:49
  „Lobbo71, sztem azt akarta írni, hogy ha tönkre mennek a bankok, éhen halnak a bankárok.
  ez így igaz, és különösképp nem sajnálom őket :)”
 • 15. KokomoeJoe 2010. június 25. 00:23
  „A német kancellár ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy Európa egyet ért a globális pénzügyi rendszer tranzakcióit célzó adóról, és továbbra is fenntartja, hogy a pénzügyi rendszernek részt kell vállalnia a pénzügyi krízis költségeinek finanszírozásában, írja a Bloomberg.

  Kialakulása-evplucio: A Lizing az Amerikai Egyesült Államokban jelent meg a XX. század második felében. Megjelenésének oka az volt, hogy a beruházások tőkeszükséglete igen gyakran meghaladta a rendelkezésre álló forrásokat. A hitelezők számára biztonságos megoldást nyújtott ez a koncepció, mivel a lízingelt dolog tulajdonjogát megtarthatták és e mellett nem kellett viselniük a tulajdonost terhelő kockázatokat.”
 • 14. Sagittarius 2010. június 24. 22:49
  „12. Lobbo71 2010.06.24. 21:54

  Próbáld megenni a pénzt, ha nem adok neked a pénzedért kaját, amit a földemen termelek! Ki fog előbb megmurdelni??”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok a Rábaközben

Az aktuális állásajánlatok a Rábaközben a következők: Tovább olvasom