Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Vizsgálja az EU-felügyelet a nagy hitelminősítők banki minősítéseit

Vizsgálatot indított az Európai Unió nemrégiben alakult közös tőkepiaci felügyelete, az ESMA a három globális tevékenységű hitelminősítő banki minősítéseinek ügyében, az utóbbi időszak tömeges bankleminősítései nyomán - írta a hétfőn Financial Times.
Steven Maijoor, az ESMA elnöke a londoni gazdasági napilapnak elmondta: a vizsgálat célja annak kiderítése, hogy a Standard & Poor's, a Fitch Ratings és a Moodyís Investors Service megfelelően pontos és átlátható módszerekkel értékeli-e a bankokat.

A Moodyís a múlt hónap végén egyszerre tizenöt globális nagybank kockázati osztályzatait rontotta, a fenyegető globális tőkepiaci kockázatokkal indokolva a döntést. A leminősítés olyan bankóriások besorolásait érintette, mint a Bank of America, a Citigroup, a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Crédit Suisse, a UBS, a BNP Paribas, a Crédit Agricole, a Société Générale, a Deutsche Bank, a Royal Bank of Canada, a Royal Bank of Scotland, a Morgan Stanley, a Barclays és az HSBC.

A Moodyís néhány nappal később egyszerre huszonnyolc spanyol bank hosszú futamidejű adósság- és betéti besorolását rontotta, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy gyengül Spanyolország szuverén hitelképessége, és ez hat a bankok adósprofiljára is.

A Standard & Poor's tavaly év végén ugyancsak leminősített tizenötöt a világ legnagyobb bankjai közül, saját bankminősítési módszertanának módosítása nyomán.

Maijoor a Financial Timesnak kijelentette: az ilyen tömeges banki leminősítések "aggodalmat keltenek" azzal kapcsolatban, hogy a hitelminősítőknek megvannak-e "a kellő analitikai erőforrásaik és szakértelmük".

Az ESMA vezetője szerint a "blokkminősítések" - vagyis az egyszerre sok bankot érintő lépések - sem jelenthetnek indokot arra, hogy a hitelminősítők kevesebb időt szánjanak az értékelés elvégzésére; az ilyen esetekben is fontos, hogy a cégek minden egyes minősítés során azonos figyelmet fordítsanak a részletekre és az elemzésre.

Maijoor hangsúlyozta, hogy az ESMA nem kívánja befolyásolni a konkrét minősítéseket, és nem vezet be korlátozásokat a hitelminősítők által alkalmazott módszertanra, csak azt kéri, hogy döntéseiknek "legyen gazdasági értelme és logikája".

A Financial Times felidézi, hogy a három nagy nemzetközi hitelminősítőt bírálatok érték, mert a pénzügyi válság előtt kedvező értékeléseket adtak egyes strukturált befektetési termékekről és az ezeket forgalmazó bankokról, majd az euróövezeti válság elhatalmasodása után tömegesen minősítettek le szuverén adósokat és pénzintézeteket egyaránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelnék a támogatott hitelek kamatát

A bankszövetség javaslata szerint az állampapírhozamok 130 százaléka plusz 3 százalékpontra emelnék a támogatott lakáshitelek maximumát. Tovább olvasom