Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

7 százalékos csökkenés az iparban

Az ipari termelés az előzetes adatoknak megfelelően 7 százalékkal csökkent 2009 novemberében az előző év azonos hónapjához képest.

Munkanaptényezővel kiigazítva 9,2 százalékkal esett, az előzetesen közölt 9,3 százalékkal szemben. Októberhez viszonyítva pedig 1,3 százalékkal csökkent a termelés volumene szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az ipari termelés 2009 első tizenegy hónapjában 19,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az ipari termelés visszaesése 2008 októbere óta megszakítás nélkül tart, de a november mind a kibocsátás, mind pedig a belföldi és exportértékesítést tekintve a tavalyi év első tizenegy hónapja közül a legmérsékeltebb csökkenést hozta.

Az előző hónaphoz mérve viszont, az előző két hónapban mért növekedéssel szemben, novemberben ismét csökkent az ipari kibocsátás, a belföldi értékesítés 6,7 százalékkal, az export 0,2 százalékkal esett a megelőző hat hónapban regisztrált növekedést követően.

A belföldi értékesítés volumene munkanappal kiigazított adatok szerint 9,9 százalékkal, az export 7,2 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.
A kiemelt feldolgozó ipari ágazatok új rendelései csak 0,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, amikor jelentősen zuhantak a rendelések, vagyis a mérsékelt visszaesés jelentős mértékben a bázishatásnak tudható be. Az új belföldi rendelések 2,4 százalékkal csökkentek az előző havi 22,8 százalékos zuhanás után, az új export rendelések csak 0,6 százalékkal maradtak el novemberben az egy évvel korábbitól az októberi 7,1 százalékos csökkenés után. Az összes megrendelés 13,5 százalékkal esett a 2008 novemberihez képest. A belföldi rendelések 15,4, százalékkal csökkentek, ám kivételesen magas bázisról, míg az összes export rendelés 5,3 százalékkal mérséklődött, a 6,4 százalékos októberi esésnél lassabban.

A KSH jelentése szerint a feldolgozóipar 13 alága közül ötben már növekedett a kibocsátás novemberben. A feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása 2,8 százalékkal haladta meg a 2008. novemberit, azaz először nőtt múlt év során, az alkatrészgyártás számottevő bővülése, illetve a közúti gépjármű-gyártás előző havihoz képest kisebb mértékű csökkenése miatt - jelentette a hivatal. A feldolgozóipari termelés több mint egyötödét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása viszont 10,4 százalékkal csökkent, folytatva 2008 közepétől tartó visszaesését. A legnagyobb visszaesést a számítógép, és a perifériás egységek gyártása mutatta.

A harmadik legnagyobb súlyú alág, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása gyakorlatilag az előző év szintjén maradt. A kisebb súlyú ágazatok közül 5,7 százalékkal nőt a vegyipari cégek és 1,5 százalékkal a gyógyszerek termelése.

Elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések, valamint a lakossági kereslet mérséklődésével magyarázza a KSH a belföldi értékesítés 10,5 százalékos novemberi visszaesését az előző év azonos hónapjához képest. Ezen belül viszont a járműipar belföldi eladásai csaknem másfél év után először mutattak szerény, 1,3 százalékos növekedést és emelkedtek a vegyipari és gyógyszer cégek belföldi eladásai is rendre 3,7, illetve 4,3 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkekből ipari cégek 14,9 százalékkal többet értékesítettek belföldre valószínűleg azért mert a kereskedelmi készletek leapadtak és megindult az év végi bevásárlás. A nem tartós fogyasztási cikkek belföldi eladása 1,0 százalékkal maradt el az egy ével korábbitól.

Az ipari export visszaesése ellenére a gépgyártó cégek export eladásai 26,1 százalékkal nőttek, novemberben először bővült tavaly a járműgyártók exportja 5,6 százalékkal, és 6,4 százalékkal nőtt a vegyipari export eladás, de a gyógyszerek exportja 1,9 százalékkal még mindig elmaradt az egy évvel korábbitól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100% - Vásárolt a Telekom

A Magyar Telekom önkéntes nyilvános vételi ajánlatot tett az Első Pesti Telefontársaság Nyrt.… Tovább olvasom