Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

61 milliárd forinttal támogatja az NKFI Alap a vállalkozásokat és a kutatóműhelyeket

Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke hangsúlyozta, hogy az innovációs tevékenység ösztönzésével a vállalkozások gyorsabban juthatnak növekedési fázisba.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2018-ban a vállalkozások innovációs, kutatási és fejlesztési tevékenységét összesen 30 milliárd forint, a kutatói-ipari együttműködéseket 31 milliárd forint keretösszegű pályázatokkal támogatja - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az innovációs tevékenység 10 milliárd forintos keretösszegéből mikro- és kisvállakozások nyerhetnek projektenként 30-100 millió forintot, a beadási határidő március 12.
    
A vállalkozások kutatási és fejlesztési tevékenységet összesen 20 milliárd forinttal - projektenként 100-500 millió forinttal - támogatják, a beadási határidő május 15.
    
A vállalkozásoknak szóló két felhívásra csak fővárosi és Pest megyei cégek pályázhatnak, mivel - mint írták - az ország többi részében az elmúlt két év során 117 milliárd forint uniós finanszírozású forrás ösztönözte a vállalkozások kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) tevékenységét a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében. 
    
A Nemzeti kiválósági program 5 milliárd forintnyi támogatására február 28-ig lehet pályázni. A kiírás öt alprogramja 1-1 milliárd forintos keretösszeggel a szegedi lézerközponthoz kapcsolódó, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatásokat, a társadalom biztonságát és a tiszta ivóvizet szolgáló kutatásokat, valamint a fehérjetudomány alkalmazásainak kutatását támogatja. 
    
A 26 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett Versenyképességi és kiválósági együttműködések című felhívás projektenként 0,5-1,5 milliárd forinttal támogatást nyújt a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában meghatározott területek számára.
    
A közlemény szerint Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke hangsúlyozta, hogy az innovációs tevékenység ösztönzésével a vállalkozások gyorsabban juthatnak növekedési fázisba, a vállalati együttműködések erősítése pedig a kutatói eredményeinek szélesebb körű alkalmazását segítheti. 
    
A felhívások az előző évekhez képest korábban jelentek meg, így kiszámíthatóbbá válik a finanszírozás - írták. Hozzátették: a nyáron megszülető támogatói döntéseket követően a projektek várhatóan már 2018 második felében elindulhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben jelentették be: középvállalati fejlesztési program indul 1,7 milliárd forintból

A pályázók vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek. Tovább olvasom